214

Safra kesesi taşı oluşumuna sebep olabilen birçok faktör vardır.
Kadınlarda özellikle kırk yaş üstünde, kilolu, sarışın ve çok doğum yapmış olanlardasafra taşı daha çok görülüyor.
Obezite, hareketsiz yaşam, bazı kan hastalıkları, diabet,hızlı kilo kayıpları safgra taşı oluşumunu arttırıyor. Genetik faktörlerin safra taşının oluşumuna direkt etkisi yoktur. Fakat bazı genetik geçişli kan hastalıkları dolayısıyla indirekt olarak safra taşı oluşumu artabilir.

Safra Kesesi Taşı Çeşitleri Nelerdir?

Başlıca iki çeşit safra taşı vardır. Bunlar kolesterol ve pigment taşlarıdır. Pigment taşları safraya rengini veren bilirubinden oluşur. Ülkemizde safra taşları daha çok kolesterol taşları şeklinde görülür.

Safra Kesesi Taşı Doğal Yollarla Düşer mi?

Safra kesesi taşı doğal yollarla ana safra kanalına düşüp burada takılı kalabileceği gibi, buradan oniki parmak barsağına geçip doğal yollarla barsaklardan atılabilir. Fakat bu durumda bile hastalıklı olan safra kesesinin kendi veya safra içeriğinin içindeki madddelerin orantısızlığı olduğundan yeniden taş oluşur. Dolayısıyla safra taşına yaklaşım böbrek veya mesane taşına olan yaklaşım gibi değildir. Safra kesesi taşı çoğu durumda ameliyat gerektirir.

Safra kesesi taşı kırılarak vs. düşürülmeye çalışılmaz. Çünkü daha küçük parçalara ayrılan taş pankreas kanalını etkileyip pankreatit denen pankreas iltihabına yol açabilir. Veya taşlar kanalda takılı kalırsa önce ERCP denilen endoskopik işlemle önce safra yolu temizlenir, sonra yine ameliyat ile safra kesesinin alınması gerekir.

Yrd. Doç. Dr. Murat Kalaycı
Genel Cerrahi Uzmanı

Paylaş:
avatar