84

Memede ağrı ve şişlik gibi sorunların ardından, kadınları en fazla endişelendiren durumlardan biri meme başı akıntısı yaşamalarıdır. Meme başı akıntısı kadınların yaşam kalitesini bozan önemli faktörlerden biridir. Bu problemin neden kaynaklandığını tespit edilmesi ve buna uygun müdahalelerin yapılması son drece önemlidir. Memenin bir salgı bezi olmasından dolayı meme başından zaman zaman akıntı gelmesi sıra dışı bir durum değildir. Bu akıntı genellikle çok önemli nedenlerden kaynaklanmaz, ancak bazen meme kanserinin erken belirtilerinden biri olabilir, bu sebeple mutlak suretle bir uzman hekim tarafından değerlendirilmelidir.

Hamilelik ve emzirme dönemi dışında, meme başından gelen renk ve kıvamı farklı sıvıların hepsine meme başı akıntısı denir. Meme başında süt kanallarının açıldığı 10 civarında ağız bulunur. Meme akıntısı bu açıklıkların sadece birinden gelebileceği gibi birden fazla ağızdan da gelebilir. Ayrıca tek bir memede görülebileceği gibi her iki memede birden de görülebilir. Bazı durumlarda akıntı kendiliğinden olur, bazen meme başı sıkılınca olabilir. Bu yazımızda meme başı akıntısı nedir, meme başı akıntısı neden olur, rengi ve kıvamı nasıldır ve meme başı akıntısı tedavisi gibi konularda detaylı bilgiler vereceğiz. 

Meme Başı Akıntısı Nedir? 

Hayatlarının belirli dönemlerinde, kadınların büyük çoğunluğunda meme başı akıntısı görülebilmektedir. Ancak pek çok kadın bu durumu normal kabul eder ve pek önemsemez. Ancak bu yaklaşım çok sağlıklı değildir, çünkü meme başı akıntıları doğal nedenlerden kaynaklanabildiği gibi bazı hastalıkların erken belirtisi de olabilir. Akıntı her iki memeden ve birden fazla ağızdan geliyorsa ve süte benzer yağlı yapıdaysa hormonal veya psikosomatik nedenlerden kaynaklanıyor olması muhtemeldir, meme kanserine işaret etmiyor olabilir. Bununla birlikte, tek memeden gelen kanlı ya da açık renkli bir akıntı olması durumunda altta yatan olası erken evre meme kanseri belirtisi olabileceği değerlendirilmelidir. 

Meme Başı Akıntısı Neden Olur?

Meme başı akıntısına menopoz öncesi dönemdeki kadınlarda daha sık rastlanmaktadır. Bu durum genelde hormonal değişikliklere bağlı olarak gelişebilir ve çoğunlukla her iki memede birden gelişen sütlü bir akıntıdır. Ancak bazı durumlarda meme başı akıntısı tehlikeli hastalıkların habercisi kabul edilebilir. 

Menopoz öncesi dönemdeki kadınlarda daha sık görülen meme başı akıntısı, hormonal veya psikosomatik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkmışsa genellikle iki memeden birden gelir ve her iki memede de süt gibi bir renkte olur. Psikolojik etkenler, fizyolojik sorunlar ya da hipofiz bezinden kaynaklanan problemler de meme başı akıntısına neden olabilir. Ancak bazı durumlarda meme başı akıntısı altta yatan başka tehlikeli hastalıkların habercisi olabilir. Özellikle kadın lohusa değilse ve akıntının rengi ve kıvamı farklı ise olası diğer tüm nedenler mutlaka araştırılmalıdır. Bu tarz akıntılarda meme kanseri ihtimali göz önünde bulundurulmalı ve buna yönelik tetkikler titizlikle yapılmalıdır. Farklı renk ve kıvama sahip akıntılar, farklı durumların habercisi olabilir:

Kanlı meme başı akıntısı: Eğer akıntıda kan varsa meme kanalının içinde küçük, parmaksı yapıların bulunabileceği düşünülebilir (intraduktal papillom). Bunun haricinde, kanlı meme başı akıntısı meme kanserinin belirtilerinden biri de olabilir. Bu nedenle böyle bir akıntı meme kanseri varlığını değerlendirmek için mutlaka araştırılmalıdır.

Yeşilimsi renkte meme başı akıntısı: Akıntının rengi yeşilimsi ise akla ilk olarak meme başı veya areolanın altında kist olma ihtimali gelebilir. 

Renksiz meme başı akıntısı: Akıntının renksiz olması kanser hücresi gibi anormal bir hücre gelişiminin işareti olabilir. Akıntının her iki memede birden olması kanser riskinin daha düşük olması anlamına gelebilir. 

Meme başı akıntısının rengi ve türü ne olursa olsun, kişi zaman kaybetmeden bir uzman hekime başvurmalıdır. Akıntı, hormonal veya psikosomatik bir nedenden kaynaklanabileceği gibi çok daha ciddi hastalıkların belirtisi de olabilir. Meme başı akıntısının nedenleri arasında şunları sayabiliriz:

  • Süt kanallarının genişlemesi
  • Fibrokistik değişiklikler
  • Memede travma
  • İyi huylu tümörler (Örn. intraduktal papillom)
  • Enfeksiyon varlığı
  • Meme ucu çatlağı
  • Meme kanseri

Meme Başı Akıntısı Hangi Yaşlarda Ortaya Çıkar?

Memede ağrı ve akıntı şeklinde ortaya çıkan meme başı akıntısı 35 yaş üzeri kadınlarda daha sık görülür ve yaş ilerledikçe artma eğilimindedir. Meme başı akıntısı riski, doğum yapmış kadınlarda daha yüksek olsa da doğum yapmamış kadınlarda da meme başı akıntısı görülebilir.

Akıntının her iki memeden birden gelmesi daha çok tüm vücudu ilgilendiren sistemik bir soruna işaret ediyor olabilir. Bununla birlikte akıntı tek bir memeden geliyorsa meme hastalıkları ihtimali değerlendirilmelidir. Sadece süt kanalından akıntı gelmesi akıntının geldiği kanalı ilgilendiren bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir.

Meme Başı Akıntısı Hangi Sıklıkla Görülür?

Kadınlarda meme başı akıntısı oldukça sık rastlanan bir durumdur. Özellikle üreme dönemindeki kadınların yaklaşık %80’inde hayatlarının bir döneminde meme başı akıntısı görülebilir.

Meme Başı Akıntısı Ne Renk Olur?

Genel olarak meme başı akıntılarını, patolojik ve patolojik olmayan şeklinde ikiye ayırmak mümkündür. Patolojik olmayan akıntılarda her iki memeden de süt benzeri bir akıntı gelir. Patolojik akıntılarda ise akıntı genellikle tek memeden ve tek kanaldan gelmektedir. Meme başından gelen akıntının rengi, bu durumun arkasında yatan sebebin belirlenmesinde önemlidir. Tek memeden gelen kanlı, idrar renginde veya renksiz akıntılar, intraduktal papilloma veya meme kanseri ile ilişkilendirilebilir. Sarı ve yeşil renkli akıntı ise genellikle fibrokistik değişiklik, süt kanallarının genişlemesi veya meme apsesi (iltihap) durumlarında ortaya çıkmaktadır. Her ne kadar akıntının renginin sarı, yeşilimsi veya kahverengi olması önemli bir soruna işaret etmiyor olsa da bu, kişinin kesinlikle kanser olmadığı anlamına gelmemelidir. Her durumda meme başı akıntısının nedenleri araştırılmalı ve buna uygun bir tedavi planlanmalıdır. Eğer akıntı süt rengindeyse anne sütü üretiminde etkili olan prolaktin hormonunun artışından kaynaklanıyor olması muhtemeldir. 

Meme Başından Akıntı Gelmesi Durumunda Hangi Doktora Gidilir?

Meme başı akıntısı sorunu yaşayan kişi bir genel cerraha başvurmalıdır. Genel cerrah gerekli muayene ve tetkikleri yaptıktan sonra ihtiyaç görmesi halinde diğer branşlardan da yardım alarak gerekli tedavileri uygulayabilir.

Meme Başı Akıntısı Tedavisi

Meme başı akıntısı şikâyeti ile hekime başvuran kişinin öncelikle öyküsü incelenmelidir. Bu noktada akıntının kendiliğinden mi yoksa meme başı sıkıldığında mı geldiği önemlidir.  Akıntının rengi, her iki memeden mi yoksa tek memeden mi geldiği, adet dönemi ile bir ilişkisi olup olmadığı, hastanın yaşı, geçirdiği hastalıklar, kullandığı ilaçlar gibi konular da mutlaka dikkate alınmalıdır. Sonrasında fiziki muayene yapılır. 

Meme başı akıntısı sebebini daha derinlemesine araştırmak için, ultrason, mamografi ve MR gibi çeşitli tanı ve görüntüleme teknikleri kullanılır. Ancak meme başı akıntısına neden olan kanserleri, lezyonların boyutları çok küçük (1 mm) olduğu için, bu klasik yöntemlerle yakalamak oldukça zor olabilir. Kanaldan köken alan meme kanserini erken dönemde saptayabilmek için, meme duktoskopisi etkili bir yöntemdir. Bu yöntemde, akıntının geldiği yerden meme başı genişletilerek 1 mm çapında bir kanül ile meme içine girilir ve lezyonun yeri saptanır. Bu yöntem sayesinde meme kanalı içinde yıkama, duktal lavaj, biyopsi ve bazı diğer tedavi edici işlemler de yapılabilir. 

Tanının konulmasının ardından, hekim nedene bağlı olarak tedaviye karar verir ve şikayetin veya hastalığın tedavi edilmesine yardımcı uygulamaları gerçekleştirir. 

Meme Başı Akıntısı Şikâyeti mi Yaşıyorsunuz?

Bu yazımızda meme başı akıntısı nedir, meme başı akıntısı neden olur, meme başı akıntısı, meme başından akıntı gelmesi durumunda hangi doktora gidilir, meme başı akıntısı tanı ve tedavisi gibi merak edilen konuları açıkladık. Eğer siz de meme başı akıntısı ve tedavi yöntemleri ile ilgili daha detaylı bilgi almak istiyorsanız; iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz: İletişim

Paylaş:
avatar