181

Anal fissür tedavisi ve doktoru konularında bilgiler vereceğimiz bu yazımızda, anal fissür makat çatlağı nedir, anal fissür makat çatlağı neden olur, fissür tedavisi, fissür ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler, fissür tipleri nelerdir ve makat çatlağı sonrası iyileşme süreci gibi bu sorundan mustarip birçok insan tarafından merak edilen sorulara cevap vereceğiz. Anüs bölgesi, sinir uçlarıyla yoğun bir şekilde donatılmış olan son derece hassas bir yapıya sahiptir. Özellikle uzun süren kabızlık veya ishal durumlarında ortaya çıkan aşırı ıkınma, bu bölgede yırtılmaların meydana gelmesine neden olabilir. Rektumun son kısmından başlayarak anüs bölgesine kadar uzanan bu yırtıklar, ağrı, hassasiyet, yanma ve kanama gibi olumsuz etkilerle kendini gösterir. Halk arasında makat çatlağı olarak bilinen anal fissür, dışkılama düzenine ilişkin sorunların devam ettiği sürece iyileşme sürecini olumsuz etkileyebilir. Bu sebeple, çatlağa yönelik tedavinin yanı sıra temeldeki kabızlık veya ishal sorunlarına odaklı bir tedavi yaklaşımı da büyük önem taşır. Gelin şimdi Anal fissür nedir, nasıl tedavi edilir ve anal fissür doktoru gibi konulara çok daha yakından bakalım.

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Nedir?

Anal fissür (makat çatlağı) en temel tanımıyla, farklı nedenler bağlı olarak makat (anüs) bölgesinde ortaya çıkan çatlaklardır. Makat çatlakları ishale bağlı sık dışkılama ve bunun neticesinde sık temizleme ile oluşabileceği gibi sert dışkılama ve kabızlık sebebiyle sürekli ıkınma yüzünden de ortaya çıkabilir. Her ne kadar bu çatlaklar basit görünüme sahip olsalar da makat bölgesinde hassasiyet ve ağrıya neden olabilirler. Makat çatlağı sorunu kişiyi olumsuz etkileyerek yaşam kalitesini büyük oranda bozar. Makat çatlağı yaşayan kişinin duyduğu his, cam parçası batmasına benzeyen keskin bir batma ve acı hissidir. Çatlağın büyük olması halinde hasta bu batma hissini daha yoğun bir şekilde hissedecek ve bu hisse kanama da eşlik edecektir.

Makat çatlağı sorunu yaşayan bireyler, bu yoğun acıyı veya makat çatlağının diğer semptomlarını hissetmemek için sık sık anüs kaslarını kasarlar ve tuvalete gitmek istemezler. Bu olumsuz durum yaşanan kabızlığı daha da şiddetlendirecektir. Kabızlığın gittikçe şiddetlenmesi iyileşme sürecini oldukça olumsuz şekilde etkiler.

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Neden Olur?

Anal fissür neden olur sorusunun cevabı, bu sorunu yaşayan pek çok kişi tarafından merak edilir. Anal fissür tek bir sebepten kaynaklanmaz, oluşumunda farklı nedenlerin etkisi vardır. Doğum, tekrarlayan ishal, sert dışkılama, kabızlık, anal yolla gerçekleştirilen cinsel ilişki, yabancı cisimler, anal bölgede gerçekleştirilen ameliyatlar anal fissür oluşumunda etkili olabilir. Ancak en yaygın görülen ve en önemli sebepler sert dışkılama ve kabızlıktır. Kabızlığın ve sert dışkılamanın başlıca sebepleri arasındaysa sıvı ve lifli gıdalar tüketmemek, tuvalet ihtiyacı olmasına karşın tuvalete gitmemek sayılabilir.

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Tipleri Nelerdir?

Kronik anal fissür ve akut anal fissür olmak üzere iki tip anal fissür görülür. Yeni oluşan anal fissürler “akut anal fissür,” iyileşmeyen ve ilerlemiş anal fissürler ise “kronik anal fissür” olarak adlandırılır. İyileşmeyen kronik anal fissür belirtileri arasında, “Fissür Triadı” adı verilen üç belirti yer alır; zemininde kas liflerinin göründüğü derinleşmiş fissür hattı, makat çıkışında elle hissedilen deri parçası ve anal kanal içerisindeki parmaksı çıkıntı oluşumu. Bu belirtiler aynı zamanda hemoroid belirtileri de olabilir, bu sebeple bir doktor tarafından muayene edilmesi gerekir.

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Belirtileri Nelerdir?

Anal fissür oluşumuna, rektumun son kısmında kanama, yanma, ağrı gibi belirtiler eşlik edebilir. Anal fissürün diğer belirtileri arasında şunlar sayılabilir:

  • Dışkılama sırasında yırtılma veya cam parçası batması hissi,
  • Makatta ağrı, şişlik ve yanma hissi,
  • Dışkılama sırasında kanama veya hafif kan sızıntısı,
  • Makatta ıslaklık hissi ve kaşıntı,
  • Fissürde kaşıntı ve tahriş
  • Dışkılama güçlüğü
  • Makat çevresinde deride görünür çatlak
  • Makat çatlağının yanında yumru

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Nasıl Tedavi Edilir?

Anal fissür nedir, anal fissür neden oluşur ve anal fissür belirtileri nelerdir gibi soruları cevaplamamızın ardından, anal fissür nasıl tedavi edilir sorusunu cevaplayalım. Anal fissür problemi yaşayan insanların çoğu, anal fissür nasıl tedavi edilir, anal fissür tedavi edilmezse ne olur, anal fissür ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmelidir, makat çatlağı nasıl geçer gibi sorulara cevap aramaktadır. Anal fissürün yukarıda bahsettiğimiz iki farklı tipi için farklı tedavi yöntemleri vardır.

Akut anal fissürün, hastanın kendisinin yapabileceği bazı uygulamalarla 3-4 hafta içinde iyileşmesi mümkün olabilir. Günde 3-4 defa sıcak oturma banyosu yapmak, bol bol su içmek, lifli gıdalar ve sebze ve meyve tüketmek kabızlığın önüne geçerek fissürü rahatlatır. Ayrıca hekim tavsiyesiyle kabızlık tedavisine yönelik ilaçlar kullanmak da süreci hafifletebilir. Ancak bazı durumlarda kişinin evde uyguladığı bu müdahaleler yeterli olmayabilir. Bu durumda, çok kapsamlı olmayan cerrahi müdahaleler çare olabilir. Bu noktada, hekimin tecrübesi ve işinin uzmanı olması son derece önemlidir. Çünkü fissür ameliyatının iyi yapılmaması ömür boyu sürecek kalıcı sonuçlar doğurabilir.

Kronik anal fissür tedavisinde etkinlik dereceleri farklı, sfinkterotomi, fissürektomi, botox uygulamaları, nitratlı pomadlar gibi yöntemler kullanılabilir. Bunlar arasında en sık uygulanan tedavi yöntemi “Lateral İnternal Sfinkterotomi” yöntemidir. Bu yöntemde anüsün kapalı kalmasını sağlayan iç sfinkter kasına yapılan ufak bir kesiyle kas spazmı önlenerek anal çıkış rahatlatılır. Tekrar etme olasılığı oldukça düşük olan bu basit uygulama yanlış yapılırsa dışkı kaçırma ve gaz tutamama gibi problemler baş gösterebilir. Bu sebeple işinin ehli deneyimli doktorlar tarafından yapılması önemlidir.

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Fissür nedir, fissür neden olur, fissür belirtileri, fissür tedavisi, fissür nasıl iyileşir gibi tüm sorulara cevap vermemizin ardından, fissür tedavi edilmezse ne olur sorusunu yanıtlayalım.  Yazımızda çeşitli kereler belirttiğimiz üzere anal fissür (makat çatlağı), yol açtığı semptomlardan dolayı bireyin yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürür. Tedavi edilmemesi halinde kişinin yaşam kalitesindeki bu düşüş artarak devam edecektir. Bu nedenle, diğer bütün hastalıklarda olduğu gibi anal fissür de daha fazla ilerlemeden ve yaşam kalitesi üzerindeki olumsuz etkileri artmadan uzman ve deneyimli bir hekim tarafından tedavi edilmelidir.

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Rahatsızlığı ile Hangi Bölüm İlgilenir?

Anal fissür problemi yaşayan birçok kişi, “makat çatlağı için hangi bölüme gitmeliyim?” sorusunun cevabını merak edecektir.

Bu sorunu yaşayan kişiler genel cerrahi bölümüne gitmelidir. Bu rahatsızlığın teşhis ve tedavisi genel cerrahi bölümünde yapılır. Teşhisin ardından sorunun cerrahi yöntemlerle tedavi edilmesi gerektiğinde, operasyon cerrahlar tarafından gerçekleştirilir.  Anal fissür tedavisinde, özellikle proktoloji alanında deneyim sahibi bir uzman doktor seçmek tedavinin başarılı olması açısından oldukça önemlidir. Yanlış tedavi ve gerçekleştirilen hatalı uygulamalar ömür boyu sürecek dışkı kaçırma ve gaz tutamama gibi ciddi sorunlara yol açabilir.

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Problemi mi Yaşıyorsunuz?

Yazımızda anal fissür tedavisi ve doktoru başlığı altında; anal fissür nedir, fissür belirtileri, fissür nasıl geçer, anal fissür tedavisi, fissür tedavi edilmezse ne olur gibi merak edilen tüm sorulara detaylı yanıtlar vermeye çalıştık. Eğer siz de anal fissür (makat çatlağı) problemi yaşıyor ve bu tarz başlıkları internette aratarak sorununuza çözüm arıyorsanız; iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz: İletişim.

Paylaş:
avatar