296

Bu sayfada sizlere, göbek fıtığı yani Umblikal Herni hakkında bilgiler vermeyi amaçlıyoruz. Göbek fıtığı (Umblikal Herni) ile ilgili merak ettiğiniz her sorunun cevabını bu sayfada bulmanız mümkündür. Göbek fıtığı en basit tanımıyla bağırsak veya yağ dokularının göbek deliğinin yakınındaki bir bölgeden geçerek dışarıya doğru bir çıkmasıyla oluşur. Göbek fıtığı, genelde göbek çukurunun içinde ya da yakınındaki bir bölgede ortaya çıkar. Göbek fıtığı   kişinin yaşam kalitesini oldukça düşürebilen, tedavisi sadece cerrahi olarak mümkün olan bir rahatsızlıktır. Göbek fıtığı rahatsızlığı genel cerrahi bölümünü ilgilendiren bir rahatsızlıktır. Kadınlarda biraz daha sık  görülür. Eğer siz de göbek fıtığı nedir, göbek fıtığı belirtileri, göbek fıtığı neden olur, göbek fıtığı tedavisi, göbek fıtığı cerrahisi, göbek fıtığı ameliyatı doktoru, Ataşehir göbek fıtığı tedavisi gibi konularda bilgi sahibi olmak istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

Göbek fıtığı nedir?

Göbek fıtığı (umblikal herni), göbek deliği ve çevresinde ortaya çıkan fıtıklardır. Göbek deliği ve çevresindeki zayıf kas yapısı nedeniyle gözlemlenirler. Göbek fıtığına bebeklerde oldukça sık rastlanmakla birlikte genellikle 3 yaşından önce ortadan kaybolurlar. Yetişkinlerde ise; genellikle karın içi basıncın arttığı durumlarda (gebelik, şişmanlık, kronik öksürük, kabızlık vs.) meydana gelir.

Karın destek dokularını zayıflatan faktörler (yaş, ameliyat olmak gibi) de fıtık oluşumuna zemin hazırlar. Fıtık, organ sıkışması tehlikesi sebebiyle tanısı konulduğunda mutlaka cerrahi yöntemlerle tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.

Göbek fıtığı neden olur?

Bebeklerde göbek fıtığı görülme olasılığı arttıran risk faktörleri arasında; prematüre ve düşük ağırlık ile doğum, karın kasları arasında göbek kordonunun geçtiği açıklığın tam olarak kapanmaması gibi durumları saymak mümkündür. Yetişkinlerde görülen göbek fıtığının en temel nedeni ise karın kaslarının zayıf olduğu bölgeye çok fazla baskı yapılmasıdır. Bu baskıya neden olabilecek etmenleri şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Aşırı kilolu olmak,
  • Karın bölgesinden ameliyat geçirmiş olmak,
  • Karın boşluğunda aşırı sıvı birikimi,
  • Sık doğum yapmak,
  • Çoğul gebelik,
  • Kronik öksürük,
  • Ağır sporlar yapmak,
  • Hızlı kilo alıp vermek,
  • Kronik kabızlık.

Kadınlarda, gebelik nedeniyle, erkeklere oranla daha çok göbek fıtığı görülmektedir.

Göbek fıtığı belirtileri nelerdir?

Bebeklerde göbek fıtığının en yaygın belirtisi, bebek ağladığında göbek deliğinin dışa doğru çıkıntı yapmasıdır. Yetişkinlerde göbek fıtığının şu belirtileri olabilir:

 

  • Göbek açıklığından dışarıya itilen fıtık oluşumuna bağlı ağrı,
  • Ağrı sebebiyle yürümekte ve günlük aktiviteleri yapmakta zorluk,
  • Göbek deliğinde dışarıdan bakıldığında rahatlıkla fark edilebilen boyutta ağrılı şişlik,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Tuvalete çıkamama,
  • Tuvalet sırasında ağrı,
  • Göbek deliğinin şekil değiştirmesi,
  • Midede ağrı, yanma,
  • İleri seviyede, dışkıda kan,
  • Şişkinliğin olduğu bölgede morarma ve kızarma,
  • Ikınma ve öksürme sırasında ağrı.

Bazı durumlarda göbek fıtığı, hiçbir belirti göstermeyebilir. Eğer fıtık, göbekteki boşlukta kendisine rahat bir yer bulabilmişse, ağrı olsa bile gözle görünür bir şişlik olmayabilir.

Fıtık çok küçükse, bağırsaklarda bu alana girip ciddi ağrılara neden olabilir ve fıtık boğulması denilen, hayati risk taşıyan bir tablonun oluşmasına yol açabilir. Göbek fıtığı, diğer fıtık türleri ile karşılaştırıldığında boğulma riski daha yüksektir. Bu nedenle göbek fıtıkları, küçük dahi olsa zaman kaybetmeden tedavi edilmelidir.

Göbek fıtığı tedavisi nasıl yapılır?

Göbek fıtığının tek tedavisi, ameliyattır. Zamanla büyüyen göbek fıtıkları, ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Erken teşhis edilmesi, ameliyatın başarısını önemli ölçüde arttırır. Bu nedenle göbek fıtığı belirtileri yaşanıyorsa, zaman kaybetmeden bir genel cerrahi uzmanına muayene olunmalıdır.

Göbek fıtığı cerrahisi

Göbek fıtığında  açık ya da laparoskopik (kapalı) cerrahi tercih edilebilir. Açık ameliyatta göbek deliği dahi alınarak yapılan eski ameliyat teknikleri günümüzde terkedilmiştir. Daha çok laparoskopik veya mini kesiden yapılan intraperitoneal (karın içi) uygulamalar tercih edilmektedir. Açık cerrahi uygulandığında, kesi yerine dışardan bakıldığında benzer olsa da uygulanan teknik farklılık arz edebilir. Göbek fıtığında ve keza kesi yeri fıtığında eğer açık cerrahi uygulanacaksa kullanılacak olan yamanın karın duvarının altından konulması rahatsızlığın tekrar etmesini önleyen en büyük etkenlerden biridir. Defektin üzerine konulacak olan yamalar, yamanın yerinden ayrılması sonucu tekrar riskini arttırmaktadır. Dolayısıyla açık cerrahi uygulanacak olan küçük karın duvarı fıtıklarında karın içine yerleştirilen şemsiye benzeri açılan özel ventralex yamalar kullanılmaktadır. Bunlar da deneyimli hekimler tarafından güvenle kullanılabilen ürünlerdir.

Göbek fıtığında sıklıkla laparoskopik yöntem tercih edilmektedir. Cerrahi uygulamada genellikle karın duvarının sol tarafından 2 veya 3 adet 5 mm ve 1 cm’lik portlarla girilmektedir. Göbekten kesi yapılmamaktadır!

Fıtık kesesi içeriği karın içerisinden çalışılarak boşaltılmakta, burada da enerji cihazları kullanılarak kanama olmadan işlem tamamlanabilmektedir. Daha sonra özel çift taraflı yamalarla fıtık tamiri yapılmaktadır. Yamanın bir tarafı karın duvarına yapışacak, diğer tarafı teflon kaplı olduğundan bağırsağa yapışmayacak özel yamalar seçilmelidir. Bu yamalar  özel aparatlarla karın içersinden karın duvarına tespit edilmektedir. Hasta 1 gün sonra taburcu edilir. Kısa sürede günlük hayatına döner.       

Laparoskopik göbek fıtığı ameliyatı

Erişkin göbek fıtıkları çocuklardakinin aksine, saptandığında mutlaka ameliyat edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Çocuklarda göbek fıtıkları kendiliğinden kapanabileceğinden belli yaşa kadar beklemek uygundur. Erişkin fıtıklarının kendiliğinden kapanma ihtimali yoktur. Fıtık defektinin içine bağırsakların girip sıkışma olasılığı vardır. Bu durum  acil ameliyat gerektirir. Saatler içinde ameliyat edilmezse bağırsaklarda beslenme bozukluğu, sonrasında nekroz (çürüme) ve barsak delinmesi ile sonuçlanan son derece hayati sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle göbek fıtığının ameliyat ile bir an önce onarılması gereklidir.

Laparoskopik göbek fıtığı ameliyatlarında göbekten herhangi bir kesi yapılmaz. Genelde karın sol yan tarafından iki veya üç adet, 5 ve 10 mm’lik delikler açılır ve buradan girilen aletler yardımı ile fıtık kesesinin içeriği karın içinden çalışılarak boşaltılır, fıtık kesesi çıkarılır. Karın içinden fıtığın büyüklüğüne göre değişen boyutlarda özel çift taraflı yamalar yerleştirilir. Çift taraflı yamaların bir tarafı karın duvarına arkadan yapışırken karın içi organlara bakan diğer tarafı ise bağırsaklara yapışmaması için özel olarak üretilmiş ürünlerdir. Bu yamalar karın arka duvarına, özel tespit materyalleri ile sabitlenir. Dren konulmasına gerek yoktur. Ayrıca fıtık kesesinin içeriği boşaltılırken ligasure veya harmonic skalpel gibi enerji cihazları kullanıldığından ameliyat son derece hızlı, kanamasız ve daha az doku travmatizasyonu ile sonuçlanır. Bunlar da hastanın ameliyat sonrası daha az ağrı duymasını, daha erken mobilizasyonunu ve daha kısa sürede günlük yaşama dönmesini sağlar.

Göbek fıtığı problemi yaşadığınızı mı düşünüyorsunuz? 

Bu yazımızda göbek fıtığı tedavisi konusuna değindik. Eğer siz de göbek fıtığı ve göbek fıtığı tedavisi ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmak, Ataşehir göbek fıtığı ameliyatı doktoru hakkında fikir edinmek istiyorsanız; iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.

Paylaş:
avatar