481

Bu yazımızda kıl dönmesi nedir, kıl dönmesi belirtileri, kıl dönmesi kendiliğinden geçer mi, kıl dönmesi neden olur, kıl dönmesi nasıl olur, kıl dönmesi sebepleri, kıl dönmesi zararları, kıl dönmesi tedavisi, kıl dönmesi doktoru ve kıl dönmesi ameliyat çeşitleri gibi kıl dönmesi konusunda aklınıza gelebilecek pek çok soruya cevap vereceğiz.

Çok sayıda insanın yaşadığı bir sağlık sorunu olan pilonidal sinüs rahatsızlığı, halk arasında yaygın şekilde kıl dönmesi olarak bilinir. Kıl dönmesi rahatsızlığı daha çok 30 yaşın altındaki erkeklerde ve kuyruk sokumu bölgesinde ortaya çıkar. Kıl dönmesi, saç derisi, ense, sırt vb. bölgelerden dökülen kıl ve tüylerin ciltteki gözenek ya da boşluklar aracılığıyla içeri gömülmesi ve burada birikip kistik bir yapı oluşturması sonucunda oluşur. Kıl dönmesinin oluştuğu bölgede iltihaplanma da görülebilir. Sıklıkla kuyruk sokumunda görülse de göbek deliği, koltuk altı, kasık gibi diğer vücut bölgelerinde de ortaya çıkabilir. Kıl dönmesi hakkında daha detaylı bilgi için yazımızı okumaya devam edin.

 

Kıl dönmesi (Pilonidal Sinüs) nedir?

İlk olarak kıl dönmesi nedir sorusuna cevap vermeye çalışalım; Toplumda sık görülen kıl dönmesi rahatsızlığı, tıpta pilodinal sinüs adıyla bilinir ve deri ve kıl döküntülerinin altında oluşan anormal bir cep şeklinde tanımlanır. Pilonidal sinüs terimi, kıl anlamındaki pilus ve yuva anlamındaki nidus kelimelerinin birleşiminden türemiştir. Kıl dönmesinin teknik oluşumunu açıklamak gerekirse; vücudun ense, saç, sırt gibi bölgelerinden dökülen kıllar ve tüyler kuyruk sokumuna veya cilt altına girer. Kıllar, fiziken dümdüz değil tırtıklı bir yapıya sahiptir ve diken benzeri tek yönlü çıkıntılara sahiptir. Deri altına giren kıllar bu benzersiz yapılarından dolayı deri altında yuva yapar ve cilt rahatsızlığı oluşturur. Oluşan enfeksiyon ise kıl dönmesi olarak tanımlanır.

Birçok insan, kıl dönmesi probleminin vücudun en çok nerelerinde görüldüğünü merak eder. Birçok insan kıl dönmesinin sadece kuyruk sokumunda oluştuğunu düşünür. Her ne kadar kuyruk sokumunda bulunan döküntüler daha rahat bir şekilde yuva oluştursa da kıl dönmesinin sadece kuyruk sokumunda meydana geldiğini düşünmek bir yanılgıdır. Kıl dönmesi rahatsızlığı kuyruk sokumunun yanı sıra; koltuk altı, göbek deliği ve parmak arası gibi bölgelerde de görülebilir. Peki kıl dönmesi sorunu en çok kimlerde görülür? Araştırmalar kıl dönmesi probleminin daha ziyade erkeklerde ortaya çıktığını göstermektedir. Bunun yanında, genellikle 15 ile 35 yaşları arasında daha sık karşılaşılmaktadır. Ayrıca, hareketsiz bir yaşamı olan insanlarda ve kıl ve tüylerle fazlaca temas eden berber, kuaför ve köpek bakıcısı gibi meslek gruplarında kıl dönmesi görülme sıklığı daha yaygındır.

 

Kıl dönmesi (Pilonidal Sinüs) belirtileri nelerdir?

Kıl dönmesi nedir ve kıl dönmesi kimlerde görülür gibi soruları cevapladık. Şimdi pek çok kişinin merak ettiği, kıl dönmesi belirtileri nelerdir? Sorusuna cevap verelim. Birçok insan kıl dönmesi problemine benzer sıkıntılar yaşasa da bunun kıl dönmesi olup olmadığından tam olarak emin olamaz. Kıl dönmesinin belirtilerini bilmek veya bir doktora görünmek bu yüzden son derece önemlidir. Kıl dönmesi belirtilerini şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Anüsün 3 ile 5 cm üstünden kalça oluğuna doğru deride, içinde debris, granülasyon ve kıl bulunan sinüs varlığı
  • Kötü koku ve akıntı
  • Deride kızarıklık
  • Ateş ve sinüsün kapanmasından dolayı apse

 

Kıl dönmesi için hangi doktora gidilir? Kıl dönmesi nasıl teşhis edilir?

Kıl dönmesinin sivilce veya çıban ile karıştırılması sık görülen bir durumdur, bu nedenle pek çok insan yanlış branş doktorlarına başvurmaktadır. Kıl dönmesi rahatsızlığı için genel cerrahi doktoruna gitmek gerekir. Bunun başta gelen nedeni, kıl dönmesi tedavisinin cerrahi yöntemler kullanılarak yapılıyor olmasıdır. Genel cerrahi uzmanları fizik muayene sonucunda kıl dönmesi problemini kolayca teşhis etmektedirler.

 

Kıl dönmesi (Pilonidal Sinüs) tedavi yöntemleri nelerdir?

Kıl dönmesi sorunu yaşayan insanlar doğal olarak, kıl dönmesi nasıl tedavi edilir ve kıl dönmesi tedavi yöntemleri nelerdir gibi sorulara cevap aramaktadır. Kıl dönmesi tedavisinde temel amaç, en etkin tedavi yöntemini uygulayarak kişinin mümkün olan en kısa sürede günlük yaşamına dönmesini sağlamaktır. Kıl dönmesi tedavisinde standart tedavi cerrahi yöntemdir. Kıl dönmesi tedavisinde, kıl dönmesi yuvası veya cebi tamamen yerinden çıkartılır. Buna karşın, kıl dönmesi için standart bir cerrahi uygulamanın varlığından bahsetmek doğru olmaz. Uygun olan, uzman doktor muayenesi sonucunda gerekli tedaviye karar verilmesidir. Kronik pilonidal sinüs (kıl dönmesi) tedavisinde; mikrosinüsektomi, kistektomi, flep yöntemleri ve sekonder iyileşme, primer kapama, akut pilonidal sinüs apsesinin tedavisi, kistotomi ameliyatı ve acil drenaj gibi yöntemler kullanılmaktadır. Kıl dönmesi tedavisinde flep yönteminin (v-y Plasti) kullanılması, düşük tekrar etme ihtimaliyle başarılı şekilde tedavi imkanı sunar. Bu yöntemde hastalıklı bölgenin çıkarılmasının ardından oluşan açık alan, özel teknikler kullanılarak yandaki dokunun kaydırılmasıyla kapatılır. Bu sayede, yara gerilimsiz şekilde açık yara bırakmaksızın kapatılır. Yara estetik dikişlerle kapatılır ve dikişler alınmaz.

Son yıllarda başarısı, kolaylığı ve sonuçlarıyla oldukça dikkat çeken tedavi yöntemlerinden biri lazerle kıl dönmesi tedavisidir. En son tedavi yöntemlerinden biri olan bu yöntem seçilen hastalara uygulanır. Apsesi olan, ileri evre hastalara uygulanmamalıdır. Hastanın tedaviye uygun olup olmadığına, bir genel cerrahi uzmanının değerlendirmesinin ardından karar verilir. Kıl dönmesinin lazerle tedavisinde sinüs içerisinde bulunan kıllar çıkartılır. Ardından sinüs içi kazınarak temizlenir ve diod lazer uygulamasıyla 1470 nm dalga boyunda lazer ışını sağlayan ince bir kateter ile sinüs içerisine girilir ve tüm sinüs yolu kapatılır. Bu tedavi yönteminde, hastalığın belli bir oranda tekrarlama olasılığı vardır. Sorunun tekrarlaması halinde uygulama tekrar edilebilir. Lazer tedavinin en büyük avantajı, işlem sonrasında hastanın günlük yaşamına hızlı bir şekilde dönmesidir.

Kıl dönmesi tekrarlar mı?

Kıl dönmesi ile ilgili bilinmesi gerekenler arasında, kıl dönmesi tekrarlar mı sorusunun cevabının da önemli bir yeri vardır, çünkü bu pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Kıl dönmesi rahatsızlığının tekrarlamaması için dikkat edilmesi ve özen gösterilmesi gereken bazı şeyler vardır. Kıl dönmesi probleminden kaçınmak ve kıl dönmesinin tekrarlama olasılığını azaltmak ve için neler yapabileceğinizi kısaca özetlemek gerekirse:

  • Kuyruk sokumu bölgesi, koltuk altı ve göbek deliği gibi kıl dönmesi görülmesi olası bölgelerin temizliğine özen gösterin.
  • Kuyruk sokumundaki kılların temizliği de bu sorundan kaçınmak için son derece önemlidir. Eğer kuyruk sokumu bölgeniz kıllı ise tüy dökücü kremler kullanarak o bölgedeki kılları temizleyin.
  • Göbek deliğinizi düzenli olarak temizlemeyi ihmal etmeyin. Bir cımbız ve kulak temizleme çubuğu kullanarak göbek deliğine girmiş olan kıl, tüy, kıyafet parçalarını çıkarmak oldukça önemli ve etkilidir.
  • Uzun süre oturmak, kıl dönmesi rahatsızlığı yaşama ihtimalinizi büyük oranda artırır. Uzun süre oturan insanlar, genelde arkaya doğru yaslanarak oturdukları için saç ve vücuttan dökülen kıllar, kuyruk sokumu bölgesine daha kolay ulaşır. Bu sebeple otururken dik ve doğru oturmaya özen gösterin.
  • Fazla kilolarınızdan kurtulun. Aşırı kilolu olmak kıl dönmesi görülme riskini artırır.
  • Her gün duş alın ve iç çamaşırınızı değiştirin.
  • Dar kıyafetler ve iç çamaşırları giymekten kaçının.
  • Ameliyat olduysanız ameliyat sonrası kontrollerinizi aksatmayın ve düzenli olarak yaptırın.

Kıl dönmesi sorunu mu yaşıyorsunuz?

Bu yazımızda sizlere, kıl dönmesi nedir, kıl dönmesi nedenleri, kıl dönmesi belirtileri, kıl dönmesi tedavisi, kıl dönmesi ameliyat çeşitleri gibi konuları açıklamaya çalıştık. Şu unutulmamalıdır ki kıl dönmesi kişinin yaşam kalitesini büyük oranda düşüren bir sağlık sorunudur. Eğer siz de kıl dönmesi problemi yaşıyor ve bu tarz başlıkları internette aratarak sorununuza çözüm arıyorsanız; iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.

Paylaş:
avatar