135

Meme kistleri, çeşitli şekillerde her yaşta ortaya çıkabilir. Ancak kadınlarda en yaygın görüldüğü yaş aralığı, menopoz öncesi denebilecek 35-50 yaş aralığıdır. Meme kisti, memede oluşan, içi sıvı dolu keseler meme kistleri olarak tanımlanır ve genellikle kanser olmayan, yani iyi huylu yapılardır. Bu yapılar çoğunlukla, fibroadenomlar gibi solid kitleler, travmaya bağlı yağ nekrozu ve enfeksiyon sebebiyle oluşur. Ancak, meme kanseri bulgusu olma ihtimalleri kadınlarda ciddi endişeye sebep olabilir. Meme dokusunda bir veya birden fazla olabilirler. Çoğunlukla yuvarlak veya oval yapıya sahip olan kistler, içi su dolu balon ya da üzüm hissi verebilir. Bazen daha katı bir yapıda da olabilirler. Eğer menopoz döneminde hormon tedavisi görülmüyorsa meme kistleri bu dönemde kendiliğinden yok olabilir. Çok büyük ve ağrılı olmamaları halinde genellikle tedavi gerektirmezler. Sizler için meme kisti nedir, meme kisti nasıl ortaya çıkar, meme kisti belirtileri nelerdir, meme kisti nasıl teşhis ve tedavi edilir gibi merak edilen sorulara cevaplar verdiğimiz detaylı bir yazı hazırladık. Meme kisti doktoru da dahil olmak üzere daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.

Meme dokusunda normalden farklı bir yapı tespit etmeniz halinde hiç vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurun ve gerekli muayene ve tetkiklerinizi yaptırın. Bu noktada uzman doktorlardan destek almanızın son derece önemli olduğunu unutmayın.

Meme kisti nedir?

Meme kisti, sıklıkla meme dokusunda sıvı birikmesinin sebep olduğu bir durumdur. Meme kistlerinin neden oluştuğu henüz tam olarak bilinmese de bu duruma kadın hormon seviyelerinde meydana gelen dalgalanmaların sebep olduğu düşünülmektedir. Yuvarlak veya oval şekilli içi sıvı dolu bu kistik yapılar, memede kitle oluşumları içerisinde en sık karşılaşılan yapıların başında gelmektedir. Bu kist yapıları en sık 35-50 yaş aralığındaki kadın hastalarda görülür. Çok nadiren de olsa erkeklerde de meme kistleri görülebilir. Bazı hastalarda bu kistler mikrokist adı verilen oldukça küçük yapılar şeklinde de ortaya çıkabilir. Mikrokistler sadece, mamografi veya ultrason gibi meme görüntüleme tetkikleriyle gözlenebilir. Dışarıdan fizik muayene ile tespit edilebilecek kadar büyük (2,5- 5cm arasında) kistlere ise makrokist denir. Makrokistler meme dokusuna baskı yaparak ağrıya neden olabilir. (Daha detaylı bilgi için makalemizi okuyabilirsiniz.)

Meme kisti nedenleri nelerdir?

Meme kistleri oldukça sık görülen bir durum olsa da oluşum nedenleri tam olarak bilinememektedir. Genellikle daha ciddi bir rahatsızlığın habercisi olarak kabul edilmezler ve hormon seviyelerinde yaşanan değişimler gibi basit nedenlere bağlı olarak oluştukları düşünülür. Mesela, vücuttaki fazla östrojenin meme dokusunun büyümesine yol açtığı ve bunun da kist oluşumuna yol açtığı şeklinde görüşler vardır. Her ne kadar meme kistlerinin %80’inden fazlası iyi huylu olsa da kötü huylu olma ihtimalleri akıldan çıkarılmamalı ve buna uygun kontroller mutlaka yaptırılmalıdır. Meme dokusunun iç yapısında salgı bezleri, bağ dokusu, süt bezi, süt kanalları ve yağ dokusu gibi yapılar bulunur ve bu nedenle memelerde kist oluşması halinde memelerin boyutlarında değişiklik gözlenebilir.

Memede kist oluşumunda etkili olabilecek faktörler şu şekilde sıralanabilir:

  • Menstrual döngüde ortaya çıkan hormonal dalgalanmalar
  • Süt kanallarında tıkanıklık
  • Meme dokusunda enfeksiyon

İyi huylu bir meme kisti, parmaklar yardımıyla kolayca hareket ettirilebilir. Hareketsiz ve meme dokusuna yapışık kitlelerin kötü huylu olup olmadıkları ileri tetkiklerle kontrol edilmelidir.

Meme kisti belirtileri nelerdir?

Meme kisti, elle meme muayenesinde fark edilebileceği gibi rutin kontroller sırasında da fark edilebilir. Meme kisti belirtileri, kistin türüne ve özelliklerine göre değişkenlik gösterir.

Meme kisti belirtileri arasında şunlar yer alır:

  • Meme dokusunda gelişen içi berrak sıvı dolu kesecikler.
  • Memede, cilt altında pürüzsüz, düzgün hatlı, yuvarlak veya oval, kolay hareket eden yumru yapılar bulunması.
  • Meme kistlerinin bazıları ağrısız, bazıları ise oldukça ağrılıdır.
  • Meme kistlerinin boyutları genel olarak 2,5-5 cm arasında değişir.
  • Genellikle tek bir memede, bazen de her iki memede görülebilir.
  • Adet döneminde olmasanız bile yumruda hassasiyet vardır.

Komplike kist olarak adlandırılan bazı meme kistlerinde, kistin içinde debris, protein, kan ve epitel hücreleri bulunur. Bu tip kistlerin çok yakın takip edilmesi ve kalın iğne biyopsi ile kist içinde bulunan katı yapının ayırıcı tanısının yapılması gerekir.

Meme kisti oluşumu, meme kanseri riskini artırmaz. Ancak memede kist oluşumu hissediliyorsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Meme kistleri ağrı yapar mı?

Memedeki kist yapıları, basit kist şeklinde olduğunda genellikle ağrı yapmazlar. Kistin boyutunun çok büyük olması ve birdenbire ortaya çıkması, enfekte olması ve apseleşmesi durumunda ağrı ortaya çıkabilir.

Meme kisti ve memede kitle arasındaki farklar

Meme kisti ve kitle oluşumu arasında birtakım farklar olsa da bu farklar kist ve kitle ayrımının tam olarak yapılabilmesini sağlamaz. Meme kistlerinin ağrı, pürüzsüzlük, hareket etme ve adet döngüsüyle yapısında değişiklik gibi özellikleri vardır. Meme kitlesi ise çoğu zaman ağrısız, sert, kolayca hareket ettirilemeyen ve adet döngüsünden bağımsız kitleler şeklindedir.

Meme kisti tedavisi nasıldır?

Meme kistleri, fiziki muayene sırasında veya mamografi, ultrason gibi ileri görüntüleme teknikleri kullanılarak tespit edilebilir. Meme kisti tedavisi, oluşumun ne olduğunun anlaşılmasının ardından başlar. Bazı kist yapılarını sadece takip etmek yeterlidir, bazılarında kist içeriği aspire edilerek boşaltılır ve 6 aylık aralıklarla takip edilir. Komplike veya kompleks kist denilen içinde solid yapı bulunan kistlerin kanser olasılığını ortadan kaldırmak için; kistlere kalın iğne biyopsi yapılarak patolojik tanı konulmalıdır. Bazı durumlarda tanı ve tedavi amacı ile bu tip kistlerin cerrahi yöntemlerle çıkarılması gerekir.

Enfeksiyona nedeniyle oluşan kistlerde drenaj sonrası genellikle gerileme olur. Bu kistlerin tedavi planına antibiyotik de ilave edilmelidir.

Meme kistlerinin tanı ve tedavisinde kullanılabilecek yöntemler:

İnce iğne aspirasyonu: Genellikle meme kistinin tanısı için kullanılan bu yöntem bunun yanı sıra, büyük ve ağrılı meme kistlerinin tedavisi için de kullanılır. Bu işlemde kist içerisindeki rahatsızlık veren sıvı boşaltılarak ağrı ve rahatsızlık giderilir.

Hormon kullanımı: Doğum kontrol hapları, adet döngüsünün düzenlenmesine yardımcı olarak meme kistlerinin azalmasını sağlar.

Cerrahi: Kist aspirasyona rağmen tekrar ediyorsa, kötü huylu olma şüphesi varsa, komplike kist ise veya kanlı sıvı içeriyorsa cerrahi yöntemlerle alınması gerekebilir.

Meme kisti kendiliğinden geçer mi?

Kistin kendiliğinden geçmesi, kist oluşumun türüne ve özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterir. İyi huylu kistler, özellikle hormon seviyelerinin değişimine bağlı olarak gelişenler, herhangi bir tedaviye gerek olmaksızın kendiliğinden gerileme eğilimindedir. Kendisinde meme kisti belirtisi ve bulguları gözlemleyen biri, bu yapının tam olarak ne olduğunun anlaşılabilmesi için mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurarak uzman hekim görüşü almalıdır.

Meme kisti şikâyeti yaşadığınızı mı düşünüyorsunuz?

Bu yazımızda meme kisti nedir, belirtileri nelerdir, neden olur, tanı ve tedavisi gibi merak edilen konuları açıklamaya çalıştık. Eğer siz de meme kisti ve tedavi yöntemleri ile ilgili daha detaylı bilgi almak istiyorsanız iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz

Paylaş:
avatar