100777

Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Günümüzde oldukça yaygın bir hastalık haline gelen bu kanser türü, nadiren de olsa erkeklerde de görülebilir. Çeşitli belirtilerle ortaya çıkan meme kanserinin farklı türleri bulunmaktadır. Yeni tedavi yaklaşımları, erken tanı, farkındalığın artması gibi olumlu yöndeki gelişmeler, meme kanserinin tedavisini ve sağ kalım oranlarını giderek arttırmaktadır. Bu yazımızda birçok insan tarafından merak edilen meme kanserine hangi bölüm / doktor bakar sorusunu yanıtlayacağız ve meme kanseri hakkında çeşitli bilgilere yer vereceğiz. Eğer siz de meme kanseri hakkında detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz yazımızı okumaya devam edin!

Meme kanseri neden olur?

Bilindiği üzere vücudumuz hücrelerden meydana gelmektedir. İşte meme dokusundaki hücrelerin aşırı ve kontrolsüz bir şekilde büyüyüp vücudu istila etmesiyle meme kanserleri oluşmaktadır. Meme kanserlerinin oluşum nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak bazı kişiler meme kanseri açısından risk grubunda yer alabilirler. Kadın olmak, 50 yaşın üzerinde olmak, ailede kanser öyküsü olması, geç menopoz, erken menarj, çeşitli hormon tedavileri gibi durumlar meme kanseri risk faktörlerine örnek olarak verilebilir.

Meme kanseri belirtileri nelerdir?

Birçok kişi meme kanseri belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak istemektedir. Çünkü meme kanserinde erken tanı çok ama çok önemlidir. Her kadın bu konuda hakkında bilgi sahibi olmalı ve elle muayene ile birlikte memesindeki değişiklikleri gözlemlemeli, fark etmelidir. İşte meme kanserinin yaygın belirtilerinden bazıları:

– Memede şişlik, yumru, artmış yoğunluk,

– Meme başı hassasiyeti, 

– Meme derisinde değişiklikler,

– Memede kitle, 

– Meme büyüklüğü veya konturunun değişmesi,

– Memenin herhangi bir yerinde çukurlaşma, çekilme,

– Meme başının çekilmesi,

– Meme başı akıntısı.

Tüm bu semptomlar başka nedenlerden kaynaklanabileceği gibi meme kanseri ile de ilişkili olabilir. Bu yüzden semptomlardan herhangi biri veya birkaçı görüldüğünde mutlaka konunun uzmanı bir genel cerrahi hekimine başvurulmalı, gerekli muayene ve tetkikler yaptırılmalıdır. Meme kanserinde erken teşhisin tedavinin başarısı için büyük önem taşıdığı unutulmamalıdır. 

Meme kanseri tanısı nasıl konulur?

Meme kanseri tanısı, kişinin kendi kendini muayene etmesi ile başlar. Kişi bu sayede memesindeki değişikliği fark edebilir ve zaman kaybetmeden hekime başvurabilir. Meme kanseri belirtilerini gözlemleyerek uzmana başvuran kişilere hekimin gerekli gördüğü tetkikler yapılır. Hekimin muayenesinin ardından genellikle 40 yaş altı kadınlara meme USG, 40 yaş üstü kadınlara ise meme USG ve mamografi yapılması önerilir. Gerekli ise bu tetkiklere MRI da eklenebilir. Sonuçlara göre İİAB (İnce iğne aspirasyon biopsisi), Tru-cut Biopsi, İnsizyonel Biopsi, Vakum Biopsi, Eksizyonel Biopsi yöntemlerinden biri seçilerek doku tanısı konulur ve hastalık var ise teşhis ile birlikte ideal tedavi biçimine karar verilir.

Meme kanserine hangi bölüm / doktor bakar?

Birçok kişi memede kitle hangi doktor bakar, mamografi için hangi bölüme gidilmelidir, süt kanalı tıkanıklığı için hangi doktora gidilir, göğüs kanseri belirtileri hangi bölüm bakar, memeden sıvı gelmesi hangi doktora gidilir şeklinde internet aramaları yaparak meme kanserine hangi bölümün / doktorun baktığını öğrenmek istemektedir. 

Meme kanserinden şüphelenmenize neden olabilecek belirtiler yaşıyorsanız öncelikle genel cerrahi uzmanına muayene olmanız gerekir. Muayenenin ardından gerekli radyolojik tetkiklerin yapılması daha doğrudur. Meme muayenesi yapılmadan, sadece radyolojik tetkik yapılması yetersiz olacaktır. Çünkü memede bu tür tetkiklerle saptanamayan, sadece fiziki muayene ile tespit edilebilen lezyonlar da gelişebilmektedir. Bu yüzden öncelikle genel cerrahi uzmanına muayene olunmalıdır.

Meme Kanserinde En Güncel ve Etkin Tedavi

Meme kanserinde birden fazla cerrahi yöntem mevcuttur. Hangi cerrahi tedavinin uygulanacağına hastanın tercihlerini de dikkate alarak meme cerrahı karar verir. Meme cerrahı bu kararı alırken Onkolog ile de iş birliği içinde olmalıdır. Bazı durumlarda önce kemoterapi+ radyoterapi sonra cerrahi gerekebilir. Cerrahi yöntem seçim aşamasında hastaya tüm tedavi seçenekleri hakkında bilgi verilmelidir. 

Günümüzde meme kanseri tedavisi konusunda kozmetik kayıp yaşatmadan, ışın tedavisine mutlak gereklilik oluşturmayan ve mastektomi kadar etkinliği olan bir yöntem olarak meme başı ve cilt koruyucu mastektomi ön plana çıkmaktadır. 

Meme başı ve cilt koruyucu mastektomide ameliyata plastik ve estetik cerrah ile birlikte girilir. Meme cildi ve meme başı korunarak tüm memenin içi boşaltılır yani tüm meme dokusu alınır. Yerine silikon implant konulur veya hastanın kendi dokuları ile onarım yapılır. 

  • Hasta bu ameliyattan sonra estetik açıdan bir kayıp yaşamaz. 
  • Radyoterapi çok nadir durumlar dışında (Koltukaltı lenf bezlerine bağlı olan bazı durumlar hariç) görmez. 
  • Tümör olmayan diğer memeye koruyucu amaçlı (profilaktik) meme başı ve cilt koruyucu mastektomi uygulanabilir. Veya tümör olmayan memeye, cerrahi uygulanan kanserli meme ile simetri sağlamak amacıyla bazı estetik girişimler uygulanabilir. Meme başının korunamayacağı, tümörün meme başına çok yakın olduğu durumlarda meme başını korumak mümkün olmaz. Bu durumdaki hastalara cilt koruyucu mastektomi yapılabilir.

Meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarır!

Meme kanserinde saptanan her kitle kanser anlamını taşımamaktadır. Kitlenin iyi huylu mu kötü huylu mu olduğuna ancak uzman hekim değerlendirebilir. Eğer siz de meme kanseri belirtileri yaşadığınızı düşünüyorsanız ve internette meme kanserine hangi bölüm / doktor bakar araştırıyorsanız; iletişim sayfamızdan bizimle iletişime geçerek aklınızdaki her türlü soruya cevap bulabilirsiniz: İletişim

Paylaş:
avatar
En Yeniler Eskiler Beğenilenler
Kadriye
Kadriye

Meme koruyucu amaliyat oldum sag gogsumde 11mm kanserli hücre ve koltuk altı lenf bezi çıkarıldı bundan sonra radyoloji dr mu yoksa onkoloji mi görmeli

Rabiye turkmen
Rabiye turkmen

Iyi günler her iki meme uc bölgesinde acıma var dokunamıyorum acaba kanser riski olabilirmi

Ben
Ben

Merbahabalr 2 gun önce anneme 2. Evrede kanser teshisi konuldu bu durumda ameliyat dediler once tedavi mi gormesi gerek yada ameliyat olmasimi

Özlem Yavaş
Özlem Yavaş

Hocam merhaba benim göğsümde genel cerrah tarafından mamografi ve ultrason da şüpheli kiste rastlandı. Doktorum biyopsi yapılması lazım dedi. Nasıl bir yol izlememiz gerektiğini bilmiyoruz. Öncelikle ne yapmamız gerek ve en kısa sürede nasıl sonuca ulasabiliriz

Ayşegül toguslu
Ayşegül toguslu

Meme kanseri olup olmadığımızı öğrenmek için hangi bölüme gitmeliyim