123

Fibrokistik meme hastalığı ya da fibrokistik meme, kadınların çok büyük bir kısmında görülen oldukça yaygın bir durumdur. Fibrokistik meme ifadesi, genellikle meme kanseri riski barındırmayan, nodüler, bağ dokudan zengin, içi sıvı dolu kistleri ve bazen de fibroadenoma adı verilen iyi huylu tümörleri içeren ağrılı memeler için kullanılır. Önceden fibrokistik hastalık olarak tanımlanan bu durum günümüzde fibrokistik meme veya fibrokistik değişiklikler olarak isimlendirilir. En sık karşılaşılan belirtileri arasında memede şişlik ve ağrının yer aldığı fibrokistik meme genelde kanserle ilişkili değildir, ancak yine de kadınlar için rahatsız edici olabilir. Özel bir durumun söz konusu olmadığı durumlarda fibrokistik meme, meme kanseri riskini artırmaz. Fibrokistik meme yapısına sahip olmak normal kabul edilir ve endişe edilecek bir durum değildir. Ancak şbazı üpheli durumlarda doktorunuz tarafından alınan parçanın patolojik incelemesi neticesinde kesin bir sonuca varmak mümkün olur. Yazımızda, memede fibrokistik değişiklik nedir, fibrokistik meme nedir, fibrokistik meme belirtileri nelerdir, fibrokistik meme tehlikeli midir ve fibrokist kendiliğinden geçer mi gibi soruların cevaplarını vereceğiz.

Fibrokistik Meme Nedir?

Fibrokistik meme, yumrulu (nodüler yapıda) hissedilen ve zaman zaman ağrılı olabilen meme dokusunu ifade eder. Yaygın olarak 30-50 yaşları arasındaki kadınlarda görülen bu durumun semptomlar ekseriyetle 50 yaş öncesinde görülür. Regl olan kadınların yaklaşık yarısı fibrokistik değişiklikler yaşar, ancak menopoz sonrası, hormon replasman tedavisi gören kadınlarda da görülebilir. Memede ortaya çıkan hassasiyet, ele gelen düzensiz yumrular gibi değişiklikler hormonal aktivitedeki artışa bağlı olarak döngüsel bir seyir izler.

 Fibrokistik meme sahibi kadınlar, adet döngüsünde yaşanan hormonal dalgalanmalara karşı daha duyarlıdır. Bu nedenle semptomlar, genellikle adet döneminin hemen öncesinde veya döngü sırasında daha rahatsız edici hale gelebilir.

Fibrokistik Meme Neden Olur?

Fibrokistik memenin, özellikle menopoz öncesi kadınlarda görüldüğünü yukarıda söyledik, bunun nedeni henüz tam anlamıyla bilinmemektedir. Menopoz sonrası dönemdeki kadınlarda nadir görüldüğü için, gelişiminde yumurtalık hormonlarının etkili olması muhtemeldir. Fibrokistik memede kistlerin doğru şekilde değerlendirilmesi oldukça önemlidir. Meme muayenesinde başlıca amaç, meme kanseri oluşumlarının bulunup bulunmadığının değerlendirilmesi olmalıdır.

Fibrokistik Meme Belirtileri Nelerdir?

Fibrokistik meme yapısı olan kadınların büyük çoğunluğu  herhangi bir ağrı veya semptom yaşamayabilir. Ancak bazı kadınlarda, memenin üst kısmında ve koltuk altlarına yakın kısımlarında yumrulu doku bölgeleri ağrıya ve hassasiyete yol açabilir. Fibrokist belirtileri sıklıkla adet döneminden hemen önce ortaya çıkarlar ve aydan aya değişiklik gösterebilirler. Şikayetler tek veya her iki memede de ortaya çıkabilir. Ancak yumru yapıları ve ağrı bir memede daha belirgin olabilir. Kadınların çoğunda belirtiler genellikle menopoza girilmesinin ardından hafifler.

Fibrokistik meme hastalığının tipik belirtileri şöyle sıralanabilir;

  • Daha kalın doku bölgeleri ve memede yumru biçiminde şekil bozukluğu,
  • Memelerde hassasiyet, şişkinlik, ağrı ve ağırlık hissi,
  • Dokunulması durumunda sert veya pürüzsüz olarak hisseden fibröz alanlar,
  • Adet döngüsü süresince büyüyüp küçülen meme kistleri,
  • Fibrokistik memede akıntı.

Bu belirtilerden farklı olarak aşağıdaki belirtiler de ortaya çıkarsa vakit geçirmeden doktorunuza başvurmalısınız:

  • Meme ve etrafında zamanla kötüleşen ağrı,
  • Memede yeni yumruların ya da değişikliklerin ortaya çıkması,
  • Ciltte çukurlaşma veya büzüşme,
  • Ters meme uçları gibi meme başında gözlemlenen değişiklikler,
  • Memede renk değişikliği ve sıcaklık artışı.

Fibrokistik Meme Tehlikeli midir?

Klasik fibrokistik meme değişiklikleri tehlikeli değildir fakat tehlikeli bir durumu maskeleyebilir.  Fibrokistik memede görülen bazı semptomlar, meme kanseri semptomlarıyla benzerlik de gösterebilir. Bu nedenle, meme dokusunda değişikliğe neden olan durumun uzman bir doktor tarafından değerlendirilmesi çok önemlidir.

Muayene sırasında doktorunuz, memede yumru veya anormal alanlar olup olmadığını elle kontrol eder. Detaylı değerlendirme için mamografi veya meme ultrasonu gibi tanı seçeneklerine başvurulur.

Doktorunuz şüpheli durumlarda, kanser riskine karşı biyopsi yapılmasını isteyebilir. Yapılan araştırmalara göre, fibrokistik meme değişikliklerinin çoğu meme kanseri riskini arttırmaz, bu iki durum arasında belirgin bir ilişki yoktur. Fakat mevcut malignite durumunu maskeleyerek geç tanı konmasına neden olabileceği de unutulmamalıdır.

Ailede meme kanseri bulunması ve memede şüpheli yumru varlığı gibi özel durumlarda, erken teşhis için, tarama uygulamalarının son derece hayati olduğu da unutulmamalıdır.

Fibrokistik Meme Hastalığı Tedavisi

Fibrokistik değişiklikler sebebiyle oluşan doku değişiklikleri, kadınların büyük kısmında belli bir tedavi gerektirmeyecek kadar hafif seyreder. Bununla birlikte, bazı kadınlarda ağrı çok daha rahatsız edici boyutta olabilir.

Fibrokistler çoğunlukla kendiliğinden kaybolmaz ve etkili bir tedavi yöntemi de bulunmaz. Fibrokistik meme tedavisinde, genellikle semptomların şiddetine göre ilaç ya da hormon tedavisi seçenekler arasında olabilir. Doktorunuz fayda sağlayan bir ağrı yönetimi için ilaç tedavisi ya da hormon seviyelerini dengelemeye yönelik hormon tedavisi önerebilir. Ultrasonografide görülen fibrokistler, düzenli şekilde takip edilir  kişinin yaşadığı hormonal değişimlere paralel olarak büyüyüp küçülebilirler. Menopoz döneminden sonra ise küçülebilir veya tamamen kaybolabilirler.

Fibrokistlerin seyrinde stres ve olumsuz beslenme alışkanlıklarının rolü de bulunabilir. Bu nedenle bu sorunların ortadan kaldırılması fayda sağlayabilir.

Memedeki kist oluşumunun çeşitli tanı yöntemleriyle incelenmesi ve kanserli olup olmadıklarının anlaşılması önemlidir. Kanser teşhisi konulmadığı sürece cerrahi yöntemlere başvurmaya gerek yoktur. Meme sağlığı konusunda nasıl bir teşhis ve tedavi süreci izleneceğine karar vermesi gereken kişi alanında uzman ve deneyimli bir genel cerrahtır. Bu sebeple benzer şikayetler yaşıyorsanız vakit kaybetmeden konunun uzmanına başvurmanız önemlidir.

Bunların dışında aşağıda verdiğimiz yaşam tarzı değişikliklerinin yapılması, şikayetlerin hafifletilmesine ve muhtemel risklerin azaltılmasına katkı sağlayabilir.

  • Sıcak ve soğuk kompres uygulamaları meme dokusunu rahatlatabilir.
  • Ölçülerinize uygun, destekleyici bir sutyen takmak ağrı ve şişliğin giderilmesinde faydalı olabilir.
  • Egzersiz yaparken veya uyurken sporcu sütyeni kullanmak semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir
  • Semptomların arttığı dönemlerde; kahve, çay, bazı gazlı içecekler ve çikolata içerisinde bolca bulunan kafein alımını sınırlamak, tuz alımını azaltmak, bazı kadınlarda semptomların azalmasına yardımcı olabilir.
  • Göğüs kaslarını rahatlatmaya yönelik egzersizler, fibrokistik meme hastalığına bağlı sıkıntıları hafifletebilir.
  • Az yağlı yiyecekler tüketin, trans yağlar kullanmamaya özen gö
  • Kullandığınız hormonal ilaçlar veya gıda takviyeleri konusunda doktorunuza mutlaka bilgi verin.

Fibrokistik Meme Hastalığı mı Yaşıyorsunuz?

Bu yazımızda fibrokistik meme hastalığı nedir, fibrokistik değişiklik belirtileri nelerdir, fibrokistik meme neden olur, fibrokistik meme nasıl tedavi edilir gibi merak edilen birçok soruyu cevapladık. Eğer siz de fibrokistik meme hastalığı ve tedavi yöntemleri ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız; iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz: İletişim

Paylaş:
avatar