233

Bu yazımızda kıl dönmesi nedir, kıl dönmesi belirtileri, kıl dönmesi kendiliğinden geçer mi, kıl dönmesi neden olur, kıl dönmesi nasıl olur, kıl dönmesi sebepleri, kıl dönmesi zararları ve kıl dönmesi tedavisi gibi kıl dönmesi ile ilgili birçok soruya cevap vermeye çalışacağız. Bunların yanı sıra Ataşehir kıl dönmesi tedavisi ve Ataşehir kıl dönmesi ameliyatı doktoru gibi daha özel başlıklara da değineceğiz. Halk arasında kıl dönmesi olarak bilinen pilonidal sinüs rahatsızlığı pek çok insanın yaşadığı bir sağlık sorunudur. Kıl dönmesi daha ziyade 30 yaş altı erkeklerde ve kuyruk sokumu bölgesinde meydana gelir. Kıl dönmesi rahatsızlığı, sırt, ense, saç derisi gibi bölgelerden dökülen tüy ve kılların gözenek ya da boşluklardan derinin içine gömülmesi ve burada birikerek kistik bir yapı oluşturması sonucu ortaya çıkar. Kıl dönmesinin bulunduğu bölgede iltihaplanma da oluşabilir. Kuyruk sokumu haricinde nadir de olsa göbek deliği, koltuk altı, kasık gibi başka vücut bölgelerinde de görülebilir. Eğer kıl dönmesi hakkında detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız sizin için hazırladığımız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Kıl dönmesi nedir?
İlk olarak kıl dönmesi nedir sorusuna cevap vermeye çalışalım; halk arasında kıl dönmesi olarak bilinen pilonidal sinüs rahatsızlığı deri ve kıl döküntülerinin altında oluşan anormal bir cep oluşmasıdır. Kıl dönmesi rahatsızlığında; sırt, ense, saç derisi gibi bölgelerden dökülen kıllar kuyruk sokumuna veya cilt altına girer. Kıllar fiziki olarak dümdüz bir yapıya sahip değildir. Tırtıllı bir yapıda olurlar ve adeta bir diken gibi tek yönde çıkıntılarla kaplıdırlar. Deri altına giren kıllar bu yapılarından dolayı cilt rahatsızlığı oluşturur ve deri altında yuva yaparlar. Bu durumun ortaya çıkardığı hastalık kıl dönmesi olarak tanımlanmaktadır.

Kıl dönmesi yaşayan insanların aklına ilk olarak kıl dönmesi vücudun nerelerinde çıkar sorusu gelmektedir. Kıl dönmesi için ‘’sadece kuyruk sokumunda ortaya çıkar’’ demek doğru değildir. Elbette kuyruk sokumunda bulunan döküntüler çok daha rahat bir şekilde yuva yaparlar. Bu sebeple de birçok kişi kıl dönmesinin sadece kuyruk sokumunda ortaya çıktığı gibi bir yanılgıya sahiptir. Kıl dönmesi kuyruk sokumunun yanı sıra; koltuk altı, göbek deliği ve parmak arası gibi bölgelerde de görülebilir. Peki kıl dönmesi risk grupları kimlerden oluşur? Yani kıl dönmesini kimler yaşar? Araştırmalar, kıl dönmesi rahatsızlığının erkeklerde kadınlara kıyasla daha fazla ortaya çıktığını göstermektedir. Genellikle 15 ile 35 yaş arası erkeklerde daha sık görülse de son yıllarda kadınlarda da sık rastlanan bir sorun olmaya başlamıştır. Bunun haricinde hareketsiz yaşam süren ve kıllarla sürekli temas halinde olan berber, köpek bakıcısı ve koyun kırpıcısı gibi meslek gruplarında da kıl dönmesi rahatsızlığına oldukça sık rastlanmaktadır.

Kıl dönmesi (Pilonidal Sinüs) neden olur?
Kıl dönmesi nedir, öğrendikten sonra kıl dönmesi neden olur? sorusuna cevap bulmaya çalışalım. Yukarıda öğrendiğimiz üzere kıl dönmesi, genelde kuyruk sokumunda ortaya çıkar. Bunun yanı sıra, kasık ve koltuk altı gibi vücudun diğer bölgelerinde de oluşabilmektedir. Cilt altına yerleşmiş olan kıl yumakları, kronik iltihaba neden olarak bu sorunu ortaya çıkarır. Kıl dönmesi nedenleri arasında çok kıllı bir yapıya sahip olunması, şişmanlık, bünyesel yatkınlık gibi faktörleri saymak mümkündür. Ayrıca gün içinde uzun süreler boyunca oturmak, dar giysilerin sebep olduğu sürtünme gibi durumlar da kıl dönmesi rahatsızlığı riskini arttırmaktadır.
Kıl dönmesi (Pilonidal Sinüs) belirtileri nelerdir?

Kıl dönmesi nedir ve kıl dönmesi neden olur sorularına cevap verdikten sonra, kıl dönmesi belirtileri nelerdir, genel çerçevesiyle bir bakalım. Kişinin yaşam kalitesini bir hayli düşüren bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkan kıl dönmesi; kuyruk sokumu bölgesinde ağrı, akıntı, şişlik şikayetleri ile kendini belli etmektedir. Kişiler bazen kıl dönmesi semptomlarına benzer durumlar yaşayabilir ve bu durumun kıl dönmesi olup olmadığını anlamakta zorlanabilirler. Bu sebeple bu tür şikayetlerin uzman bir hekim tarafından değerlendirilmesi, problemin teşhisi ve tedavisi açısından oldukça önemlidir.

Kıl dönmesi (Pilonidal Sinüs) belirtileri
Kıl dönmesi nedir ve kıl dönmesi neden olur konularına açıklık getirdik. Peki kıl dönmesi belirtileri nelerdir? Bazen kişiler kıl dönmesine benzer problemler yaşasalar da bunun kıl dönmesi rahatsızlığı olup olmadığını tespit edemezler. Bu nedenle kıl dönmesi konusunda uzman genel cerrahi hekimine görünmek önemlidir. Kıl dönmesi belirtileri, kısaca şu şekilde ifade edilebilir:

· Anüsün 3-5 cm yukarısından kalça oluğuna doğru ciltte debris, granülasyon ve kıl bulunan sinüs varlığı,
· Kötü koku ve akıntı,
· Deride kızarıklık ve ateş,
· Sinüsün kapanmasından dolayı oluşan apse.

Kıl dönmesi için hangi doktora gidilir? Kıl dönmesi nasıl teşhis edilir?
Pek çok kişi kıl dönmesini sivilce ile karıştırmaktadır; bu sebeple de yanlış branş doktorlarına gitmektedir. Kıl dönmesi için gidilmesi gereken branş hekimi genel cerrahi doktorlarıdır. Bunun başlıca nedeni kıl dönmesi tedavisinde cerrahi yöntemlerin uygulanıyor olmasıdır. Genel cerrahi uzmanları fizik muayene ile kıl dönmesini oldukça kolay bir şekilde teşhis edebilirler.

Kıl dönmesi tedavi yöntemleri nelerdir?
Kıl dönmesi sorunu yaşayan insanların çoğu, kıl dönmesi nasıl tedavi edilir ve kıl dönmesi tedavi yöntemleri nelerdir gibi soruların cevaplarını merak etmektedir. Kıl dönmesi tedavisindeki başlıca amaç, kişinin en etkin tedavi uygulanarak mümkün olan en kısa sürede günlük yaşamına dönmesidir. Kıl dönmesi tedavisinde standart tedavi cerrahi uygulamadır. Bunun dışındaki yöntemler cerrahi yönteme alternatif yöntemlerdir. Kıl dönmesi tedavileri ile kıl dönmesi yuvası veya cebi tamamen çıkartılır. Fakat ‘’Kıl dönmesi için standart bir cerrahi tedavi vardır’’ demek doğru değildir. Doğru yaklaşım uzman doktor muayenesi ile uygun tedavinin seçilmesidir. Kronik pilonidal sinüs hastalığı (kıl dönmesi) tedavisinde; flep yöntemleri, mikrosinüsektomi, kistektomi ve sekonder iyileşme, primer kapama, kistotomi ameliyatı, akut pilonidal sinüs apsesinin tedavisi ve acil drenajı gibi yöntemler bulunmaktadır. Pilonidal sinüs (kıl dönmesi) tedavisinde uygulanan flep yöntemi (v-y Plasti) ile hastalığın en az tekrarla başarılı şekilde tedavi edilme şansı yüksektir. Flep yönteminde hastalıklı bölge çıkarıldıktan sonra oluşan açık alan, yanındaki doku ile özel tekniklerle kaydırılarak kapatılır. Böylece açık yara olmaksızın gerilimsiz bir şekilde yara kapatılmış olur. Yara estetik dikişlerle kapatılır, dikişlerin alınması söz konusu değildir.

Son yıllarda başarısı, rahatlığı ve sonuçlarıyla en çok dikkat çeken tedavi yöntemlerinden biri ise lazerle kıl dönmesi tedavisidir. Güncel tedavi yöntemlerinden biri olan bu yöntem seçilmiş vakalara uygulanmaktadır. İleri evrelerdeki hastaların apsesi olması durumunda uygulanmamalıdır. Bu noktada hastanın tedaviye uygun olup olmadığı mutlaka bir genel cerrahi uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. Lazerle kıl dönmesi tedavisinde sinüs içerisindeki kıllar çıkartılır. Sinüs içi kazınarak temizlenir ve diod lazer uygulaması ile 1470 nm dalga boyunda lazer ışını sağlayan ince bir kateter eşliğinde sinüs içerisine girilir ve tüm sinüs yolu lazer kateteri eşliğinde kapatılır. Lazer ile kıl dönmesi ameliyatında hastalığın belli oranda tekrarlama ihtimali vardır. Hastalığın tekrarlaması durumunda yeniden uygulama yapılabilir. Kıl dönmesi lazer tedavisinin en büyük avantajlardan biri işlem sonrasında hastanın günlük yaşantısına rahat ve hızlı bir şekilde dönebilmesidir.

Eğer hastalık lazerle tedavi edilemeyecek kadar ileri boyuttaysa flep yöntemi oldukça iyi bir seçenektir. Bu yöntemde hastalıklı doku çıkarıldıktan sonra yandaki doku kaydırılarak oluşan açık yara kapatılır. Böylece gerilimsiz olarak tam bir kapatma sağlanır, yara açık kalmaz, açılma riski son derece düşüktür, dren konulmasına gerek yoktur. Bu yöntemde enfeksiyon ve hastalığın tekrarlama ihtimali oldukça düşüktür. Başarı oranı ise son derece yüksektir.

Kıl dönmesi tekrarlar mı?
Kıl dönmesi ile ilgili bilinmesi gerekenler bunlarla sınırlı değildir. Örneğin kıl dönmesi tekrarlar mı sorusu birçok kişinin merak ettiği konulardan biridir. Kıl dönmesi tekrarlama riskini azaltmak için dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Kıl dönmesinin tekrarlama ihtimalini azaltmak için; kişisel hijyene ve bölge hijyenine dikkat etmek gerekir, günlük olarak duş alınmalıdır, her gün iç çamaşırı değiştirilmelidir, kalça kısmında kalan tekstil ve kıl atıkları temizlenmelidir, uzun süre oturmaktan kaçınılmalıdır, ameliyat olmuşsa hastanın ameliyat sonrası kontrollerini düzenli olarak yaptırması oldukça önemlidir.

Kıl dönmesi (Pilonidal Sinüs) sorunu mu yaşıyorsunuz?
Bu yazımızda Ataşehir Kıl Dönmesi Tedavisi başlığı altında; kıl dönmesi nedir, kıl dönmesi nedenleri, kıl dönmesi belirtileri, kıl dönmesi tedavisi, kıl dönmesi ameliyat çeşitleri gibi merak edilen konuları açıkladık. Eğer siz de kıl dönmesi sorunu yaşıyor ve bu ve benzer başlıkları internette aratarak sorununuza çözüm arıyorsanız; iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.

Paylaş:
avatar