1063

Bu yazımızda, safra kesesi polipleri nedir, safra kesesi polipleri belirtileri nelerdir, safra kesesi polipleri neden olur, safra kesesi polipleri tedavisi nasıl yapılır, safra kesesi polipleri bitkisel tedavisi var mıdır gibi soruların cevaplarını merak edenler için bilgiler vereceğiz. Safra kesesi, karaciğerin alt kısmında bulunan ve karaciğerin ürettiği safrayı depolayan kese şeklinde bir organdır. Ortalama uzunluğu 10cm genişliği 3cm olan safra kesesi, karaciğerin alt yüzünde, karaciğerle temas edecek şekilde bulunur. Safra kesesinin görevi, safra sıvısını depolamak, konsantre etmek ve yemeklerin mideden incebağırsağa geçmesinin ardından kasılarak biriktirdiği safrayı bağırsağa boşaltmaktır. Bu sayede yediklerimizin sindirilmesine yardımcı olur.

Safra kesesinde; polipler, taşlar, fonksiyon bozuklukları ve safra kesesi kanseri gibi hastalıklar görülebilir. Safra kesesi polip ameliyatı, safra kesesi poliplerinin özellikleri ve türleri, safra kesesi polip ameliyatı riskli midir, safra kesesi polipi olan herkes ameliyat edilmeli midir gibi konularda bilgi almak istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

Safra kesesi polipleri nedir?

Polipler, sindirim sisteminin iç yüzeyini oluşturan epitel hücrelerinin değişmesine bağlı olarak ortaya çıkarlar. Epitel hücrelerin bulundukları yerlerde büyüme göstermeleri ve farklı büyüklüklerde yumrular oluşturmaları polip olarak isimlendirilir. Epitel hücrelerdeki farklılaşmanın safra kesesinde olması durumunda ise safra kesesi polipi meydana gelir. Ortaya çıkan bu polipler kanserleşme riski barındırdığı için mutlak suretle kontrol altında tutulmalı ve gerekli olması halinde polip gelişimine bağlı kanser riskinin önüne geçmek amacıyla safra kesesi alınmalıdır.

Safra kesesi poliplerinin türleri nelerdir?

Safra kesesi polipleri 3 tür olabilir:

İnflamatuvar polipler: Hastaların %5’i bu grupta yer alır. Safra kesesinde oluşan iltihabi süreçlere reaksiyon olarak ortaya çıkarlar. Kronik Kolesistit ile birlikte seyrederler. Genellikle 10mm’den küçük boyutta olurlar. İnflamatuvar polipler kanserleşme riski taşımazlar.

Adenomatöz polipler (Safra Kesesi Adenomları): Hastaların en fazla %5’i bu grupta bulunur. Bunlar genellikle saplı polip yapısındadırlar. Çapları 5-20mm’ye kadar ulaşabilir ve genellikle tek olarak bulunurlar. Bu tür poliplerde polip kanser sekansı işleyebilir. Adenomatöz poliplerin  yaklaşık %10-15’i kanserleşme potansiyeline sahip olarak görülür.

Kolesterol polipleri: Hastaların %90’ında bu türde polipler görülmektedir. Multipl, yani birden fazla sayıda bulunurlar. Çapları 2–15mm arasında değişebilir. Çaplarının büyümesi kafa karışıklığı yaratsa da kanserleşme riski taşımazlar.

Safra kesesinde görülen bir polipin malignite (kanserleşme) riski aşağıdakilerin varlığında yüksektir:

  • Tek olması
  • Çapının 1,5cm’den büyük olması. Polipin sapsız olması halinde çapının 6mm olması bile riskli kabul edilir.
  • Hastanın 50 yaşın üstünde olması

Safra kesesi poliplerinde tanı nasıl konur?

Safra kesesi poliplerinin büyük bir kısmı başka herhangi bir hastalık araştırılırken, ultrasonografi taraması sırasında tesadüfen tespit edilmektedir. Tanı için, batın ultrasonografisi, bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme (MRG) gibi girişimsel olmayan görüntüleme yöntemleri veya minimal girişimsel radyolojik bir yöntem olan endoskopik ultrasonografi kullanılabilir.

Safra kesesi polipleri neden olur?

Safra kesesi poliplerinin neden oluştuğu tam olarak bilinmemektedir. Ancak yapılan çalışmalar, kesin bir ilişki tespit edilememekle birlikte, 40 yaşının üstündeki kadınlarda safra kesesi polipi gelişme ihtimalinin daha yüksek olduğunu göstermiştir. Genetik faktörler ve yağ metabolizmasında oluşan bozukluklar da safra kesesinde polip oluşumuna yol açabilir.

Bunların yanı sıra, kalıtsal polipozis, Gardner Sendromu, Hepatit B, Peutz-Jeghers gibi bazı hastalıkların polip oluşumuyla ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Ayrıca, safra sıvısındaki yoğun kolesterol ya da safra tuzlarının oluşturduğu kolesterol kümeleri safra kesesi duvarına yapışarak yalancı poliplere neden olabilir.

Safra kesesi taşı oluşumuyla ilişkili olduğu bilinen; diyabet, kilo kaybı ve obezite gibi durumların safra kesesi polipi riskini arttırdığı gösterilmemiştir.

Safra kesesi poliplerinin özellikleri nelerdir?

Safra kesesi polipleri; kesenin iç duvarını kaplayan epitel hücrelerinde oluşan zar tabakasından başlayarak organ iç boşluğuna doğru büyür. Toplumda görülme sıklığı %3 ila %6 arasında değişir.

Büyüklüklerine göre safra kesesinin boşaltım kanalına bası uygulayabilen polipler, safranın sindirime katılmasına engel olabilir ve zamanla safra kesesinde iltihaba neden olabilirler. Ancak küçük boyutlu safra kesesi polipleri genellikle semptomlara yol açmazlar. %95 kadarı iyi huylu olan poliplerin geri kalan kısmının kanserleşme riski vardır. 

Kanserleşme riski polip çapı ile ilişkilidir; 10mm ve altındaki polipler genellikle iyi huylu polip olarak kabul edilir. Çapı 1 cm den büyük olan polipler kanserleşme riski taşıdığından ameliyat edilmesi gerekebilir. Çapı 2cm’den büyük olan polipler ciddi derecede kanserleşme riski barındırırlar.

Safra kesesi polipleri belirtileri nelerdir?

Safra kesesi polipleri bazı hastalarda herhangi bir belirti göstermeyebilir. Belirti gösterdikleri vakalarda ise şu semptomlar gözlemlenebilir.

  • Şişkinlik
  • Karın sağ üst kadranında rahatsızlık hissi
  • Mide bulantısı
  • Yiyeceklere karşı tolerans kaybına bağlı sindirim şikayetleri

Safra kesesi poliplerinde tedavi nasıldır?

Safra kesesi poliplerinin tanı ve tedavisiyle ilgili izlenmesi önerilen bir yol haritası mevcuttur. Bu noktada en önemli parametre ultrasonografi aracılığıyla belirlenen polipin boyutudur.

Boyutu 20mm’nin üzerinde olan safra kesesi polipleri kanser gibi düşünülmeli ve en kısa sürede ameliyat ile alınmalıdır. Boyutu 10-20mm arasında değişen polipler ‘kanser şüpheli’ olarak değerlendirilirler. Bu noktada safra kesesinin ameliyatla alınması gerekebilir. Safra kesesi poliplerinin yaklaşık yüzde 90’ı 10mm’nin altındadır. Eğer yemek yemenin ardından şişkinlik, ağrı, bulantı, ateş gibi safra kesesi iltihabı bulguları varsa, safra kesesi ameliyatla alınmalıdır.

Boyutu 5mm’nin altında olan ve herhangi bir şikayete sebep olmayan polipler, 6 ay aralıklarla ultrasonografi yöntemiyle kontrol edilir. Büyüme görülmemesi halinde kontrol her yıl tekrarlanır. Büyüme görülmesi halinde veya iltihap bulguları ortaya çıktığında, doktor ameliyat kararı verebilir. Aksi durumda takibe devam edilir.

Çapı 5mm ile 1cm arasında değişen belirti vermeyen poliplerde ilk kontrol ultrasonografisi 3 ay sonra, diğer kontroller 6 ayda bir yapılır. Üçüncü kontrolün ardından polip boyutunda değişiklik gözlenmezse takibe yıllık ultrasonografilerle devam edilir.

Safra kesesi polipi olan herkes ameliyat edilmeli midir?

Polip saptandığında karar verilmesi gereken en önemli şey; hangi hastaların ameliyat edileceği, hangilerinde sadece takibin yeterli olacağıdır. Çünkü sadece %1 oranındaki poliplerin kanserleşme riski olduğu düşünülürse geri kalan %99 gereksiz ameliyat edilmiş olacaktır. Bu sebeple, risk faktörlerini iyi bilmek ve ameliyat kararını bu risk faktörlerini göz önünde bulundurarak almak gerekir. Polipin 10mm’den büyük olması, geniş tabanlı olması, hızlı büyümesi, kişinin 50 yaşından büyük olması polipteki kanserleşme riskini arttıran başlıca faktörlerdir.

Polip, ağrı, bulantı, kusma gibi semptomlara sebep oluyorsa veya safra kesesi iltihabı, pankreas iltihabı gibi başka rahatsızlıklara neden olmuşsa çapına veya diğer faktörlere bakılmaksızın ameliyat edilmelidir. Semptomatik olmayan polip mevcutsa ve çapı 10mm’den büyükse opere edilir.

Bu olgularda altın standart, safra kesesinin laparoskopik (kapalı) ameliyatıdır. Fakat çok nadir durumlarda, kanser riski çok yüksek olan ve ameliyat öncesi tetkiklerde kese duvarını aştığı görülen lezyon olması halinde açık ameliyat da yapılabilir.

Bunun dışında kalan vakalarda polipin yapısına göre, 3 veya 6 ayda bir USG kontrolü yeterli olmaktadır.

Safra kesesi polip ameliyatı riskli midir?

Safra kesesi polip ameliyatı, anestezi içeren her ameliyatta görülebilecek anesteziye bağlı riskler barındırır. Bunun yanında, bir organ çıkarma ameliyatı olması sebebiyle kanama, organ yaralanması, damar yaralanması gibi riskler mevcuttur. Ancak ameliyatın uzman bir cerrah tarafından yapılması bütün bu riskleri en aza indirir. Safra kesesi ameliyatları genellikle 45 dakika içerisinde tamamlanır.

Safra kesesi poliplerinin bitkisel tedavisi var mıdır?

Gerçek safra kesesi poliplerinin cerrahi yöntemler dışında bilinen bir tedavisi yoktur. Kolesterol polipleri (yalancı polipler) ise safra içeriğine bağlı olarak bazen kendiliğinden yok olabilirler. 

Safra kesesi polip problemi mi yaşıyorsunuz?

Eğer siz de safra kesesi polip problemi yaşıyor ve internette safra kesesi polipi ameliyatı, safra kesesi polipi nasıl tedavi edilir, safra kesesi polipi bitkisel tedavi gibi aramalar yapıyorsanız; tedavi yöntemi ve hastalık hakkında bilgi almak için iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.

Paylaş:
avatar