623

Bilindiği gibi, vücudumuz hücrelerden oluşmaktadır. Hücrelerin aşırı ve kontrolsüz bir şekilde büyüyerek vücudu istila etmesi ile kanserler meydana gelmektedir. İşte meme kanseri de bu durumun meme dokusunda olmasıyla ortaya çıkmaktadır. Bu yazımızda günümüzde görülme sıklığı artan meme kanseri ile ilgili tüm merak edilenlere değineceğiz. Meme kanseri nedir, meme kanseri belirtileri, meme kanseri tanısı, meme kanseri tedavisi gibi başlıkları inceleyeceğiz.

Meme kanseri nedir?

Meme kanseri, meme dokusunu oluşturan hücrelerin değişime uğraması ve kontrolsüz şekilde çoğalması nedeniyle oluşan tümör sonucu gelişen bir hastalık olarak tanımlanabilir. Son yıllarda görülme sıklığı oldukça artan bu kanser türü, zamanında tanı konulup tedavi edilmezse diğer organlara yayılarak tedavisi olanaksız evreye geçebilir. Küresel ölçekteki istatistikler, bugün meme kanserinin her 8- 10 kadından birinde görüldüğünü söylemektedir. Görülme sıklığının yaş ile birlikte arttığı ve 50 yaşın üzerindeki kadınlarda, 50 yaşın altındaki kadınlara göre 4 kat daha fazla görüldüğü bilinmektedir. 

Meme kanseri belirtileri

Meme kanseri nedir sorusunu yanıtladıktan sonra bir diğer merak konusu olan meme kanseri belirtilerini ele alalım. Meme kanseri tedavisinde erken teşhis çok önemli olduğu için kadınların meme kanseri belirtilerini bilmesi büyük önem taşımaktadır. Çünkü bu sayede kişi, aylık olarak kendi kendine meme muayenesi yapabilir ve memesinde anormal bir durum tespit ettiğinde genel cerrahi uzmanına başvurabilir. Olası meme kanseri belirtileri, kısaca şu şekilde sıralanabilir:

• Memenin içinde, kenarında veya koltukaltı bölgesinde şişlik veya artmış yoğunluk,

• Meme başı hassasiyeti,

• Meme derisinde değişiklikler,

• Memede kitle (Her kitle kanser değildir ancak mutlaka uzman hekim tarafından incelenmelidir),

• Meme büyüklüğünün veya konturunun değişmesi,

• Memenin bir bölgesinde çukurlaşma, çekilme olması,

• Meme başının çekilmesi,

• Meme başı akıntısı.

Tüm bu belirtiler, meme kanserine işaret ediyor olabilir, bu nedenle konunun uzmanı bir genel cerrah tarafından muayene edilmeli ve gerekli tetkikler yapılmalıdır. 20 yaşını aşmış her kadın, düzenli aralıklarla kendi kendine meme muayenesi yapmalı, anormal bir durumda gecikmeden hekime başvurmalıdır. Uzmanlar düzenli olarak kendi kendine muayenenin yanı sıra iki yılda bir meme cerrahı kontrolü de önermektedir. 40 yaşından sonra ise her ay kendi kendine muayene ve her yıl meme cerrahı muayenesine başvurulmalıdır. Kendi kendine meme muayenesi ve meme cerrahı muayenesi, erken tanı koymada büyük önem taşır. Meme kanserinde erken tanı ise hayat kurtarır! 

Meme kanseri tedavisi

Meme kanseri nedir, meme kanseri belirtileri nelerdir; detaylıca inceledik. Şimdi de meme kanseri tedavisi konusunu açıklayacağız. Yukarıda da belirttiğimiz gibi erken tanı ile meme kanseri, günümüzde tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bu nedenle kadınların düzenli meme muayenesine gereken önemi vermesi gerekir. Meme kanseri tanısı konulduktan sonra kanserin evresine göre, uzman hekim tarafından tedavinin türüne karar verilmektedir. Çok ileri evre kanserler dışında tedavide öncelikli olarak cerrahi yönteme başvurulur. İleri evre meme kanserlerinde ise önce onkolojik tedavi, daha sonra cerrahi tedavi seçeneği gündeme alınmaktadır. 

Meme kanserinde cerrahi tedavinin amacı, tümörün tamamının vücuttan uzaklaştırılmasıdır. Cerrahi dışındaki tedavi yöntemleri, tümörün tekrarlanmasını veya başka organlara yayılmasını önlemeye yöneliktir. Meme kanseri tedavisi konusunda genelde şu tedavi yöntemleri uygulanır:

• Total Mastektomi (Basit Mastektomi) 

• Modifiye Radikal Mastektomi 

• Meme Koruyucu Cerrahi (Lumpektomi) 

• Meme Başı ve Cilt Koruyucu Mastektomi 

• Deri Koruyucu Mastektomi

Tüm bu tedavi türleri, elbette tümörün hangi evrede olduğuna, tümörün yeri ve büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir.

Bu tedavi türleri arasından meme başı ve cilt koruyucu mastektomi, en güncel tedavi yöntemidir. Meme kanserinde sayılı merkezlerde yapılan meme başı ve cilt koruyucu mastektomi sayesinde memede herhangi bir estetik kayıp olmaksızın meme kanseri ameliyatı etkin bir şekilde yapılabilmektedir. 

Görüldüğü üzere meme kanseri tedavisinde çeşitli tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Uygulanacak cerrahi yöntemin seçiminde tümörün büyüklüğü, cilt tutulumunun olup olmaması, lenf bezlerinin durumu, uzak organ yayılımının varlığı, hastanın yaşı, genel durumu ve hastanın tercihleri rol oynar. Meme cerrahı, tüm bu durumları değerlendirerek her hasta için, ona özel bir yol haritası belirler. Bazı durumlarda ameliyat öncesi kemoterapi, radyoterapi uygulanabilir. Bu planlamalar, onkoloji hekimleri ile birlikte kararlaştırılmaktadır. 

Bu yazımızda, meme kanseri ile ilgili meme kanseri nedir, meme kanseri belirtileri, meme kanseri tanısı, meme kanseri tedavisi gibi merak edilen konuları detaylı bir şekilde açıkladık. Eğer siz de meme kanseri ve tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız; iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz: İletişim

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: 

Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Meme Kanseri Nasıl Anlaşılır?

Alınan Memenin Yerine Yenisi Nasıl Yapılır?

 

Paylaş:
avatar