443

Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türleri arasındadır ve küresel ölçekteki istatistikler, bugün meme kanserinin her 8- 10 kadından birinde görüldüğünü söylemektedir. Ancak erken tanı ve geliştirilen yeni cerrahi metotlarla meme cildini ve meme başını koruyarak yapılan ameliyat seçenekleri, etkin cerrahi sonuç sağlarken, estetik anlamda bir kayıp yaşatmamaktadır. Erken tanı konulmuş meme kanseri, tamamen tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bu nedenle erken tanıya önem verilmelidir. Peki, meme kanseri nasıl anlaşılır?

Meme kanseri nasıl anlaşılır sorusunu yanıtlamak için öncelikle meme kanseri belirtilerini açıklamak gerekir. Meme kanserinin anlaşılabilmesi ve zamanında tespit edilebilmesi için kadınların kendi kendine meme muayenesini öğrenmesi ve meme kanseri belirtilerini bilmesi gerekmektedir. Uzmanlar, 20 yaşını aşmış her kadının her ay düzenli olarak kendi kendine muayene ve iki yılda bir meme cerrahı muayenesine; 40 yaşından sonra ise her ay kendi kendine muayene ile birlikte her yıl meme cerrahı muayenesine başvurması gerektiğini belirtmektedir.

Meme kanseri belirtileri

Meme kanserinde erken tanı için her kadının düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapması şarttır. Bu muayenelerde ise memeler, meme kanseri belirtileri doğrultusunda incelenir. Olası meme kanseri belirtilerini kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Memenin içinde, kenarında veya koltukaltı bölgesinde şişlik veya artmış yoğunluk,
  • Meme başı hassasiyeti,
  • Meme derisinde değişiklikler,
  • Memede kitle (Her kitle kanser değildir ancak mutlaka uzman hekim tarafından incelenmelidir),
  • Meme büyüklüğünün veya konturunun değişmesi,
  • Memenin bir bölgesinde çukurlaşma, çekilme olması,
  • Meme başının çekilmesi,
  • Meme başı akıntısı.

Tüm bu belirtiler, meme kanserine işaret ediyor olabilir. Ancak herhangi bir belirti görülmese bile, kendi kendine muayeneye devam edilmeli ve her iki yılda bir meme cerrahı muayenesine başvurulmalıdır. Meme kanserinin de diğer kanser türleri gibi bazen bu belirtiler olmadan ortaya çıkabileceği, muayene sayesinde ise zamanında tespit edilerek tamamen tedavi edilebileceği unutulmamalıdır.

Meme kanseri risk faktörleri

Meme kanseri nasıl anlaşılır sorusunu açıklaması bakımından yukarıda meme kanseri belirtilerine yer verdik. Peki, meme kanseri konusunda kimler risk altındadır? Bir diğer ifadeyle meme kanseri risk faktörleri nelerdir?

Meme kanserinde en önemli risk faktörü, kadın olmak ve ileri yaştır. Yaş ilerledikçe meme kanseri riski artış gösterse de meme kanseri görülme yaşı giderek düşmektedir. Ayrıca aile hikayesinde meme kanseri olması, erken adet görmek, geç menopoza girmek, emzirmemek, ilk hamileliği 30 yaşından sonra yaşamak, aşırı alkol tüketmek, fazla kilolu olmak, uzun süreli sigara tüketimi gibi durumların da meme kanserine yakalanma ihtimalini arttırdığı bilinmektedir.

Meme kanseri riskini azaltmanın yolları

Meme kanseri belirtileri, meme kanseri risk faktörleri gibi konuları açıkladıktan sonra son olarak meme kanserinden nasıl korunacağız sorusunu yanıtlayalım. İşte meme kanseri riskini azaltabilecek bazı sağlıklı öneriler:

  • Düzenli egzersiz yapın, fiziksel aktivitenin meme kanseri riskini azalttığına ilişkin pek çok araştırma vardır.
  • Bazı araştırmalar uzun süre emzirmenin meme kanseri riskini azalttığını ortaya koymuştur.
  • Geç hamileliklerin meme kanseri riskini arttırdığı bilinmektedir. Bu nedenle anne olma konusunda geç kalınmaması tavsiye edilmektedir.
  • Alkol ve sigara tüketiminden kaçının.
  • Sağlıklı sebze ve meyvelerden oluşan bir diyet benimseyin ve dengeli beslenin.
  • İdeal kilonuzu koruyun, aşırı kilo alımından kaçının.
  • Ailenizdeki kanser öyküsünü öğrenin ve gerekli periyodlarla düzenli tetkiklerinizi yaptırın.
  • 40 yaşından itibaren düzenli mamografi ve doktor kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin.
  • Düzenli olarak kendi kendinize meme muayenesi yapın ve anormal bir durumla karşılaşırsanız hemen bir uzman hekime başvurmayı unutmayın.

Bu yazımızda, meme kanseri nasıl anlaşılır konusunu detaylı bir şekilde açıkladık. Eğer siz de meme kanseri ve tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız; iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz: İletişim

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: 

Meme Kanseri Nedir?

Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Alınan Memenin Yerine Yenisi Nasıl Yapılır?

 

 

Paylaş:
avatar