2329

Tiroid bezi hastalıkları toplumun %30 ile %40’ında sıklıkla görülmektedir. Erkeklere kıyasla kadınlarda daha fazla görüldüğü bilinen bu hastalıkla alakalı merak edilen pek çok nokta vardır. Bu yazımızda tiroid ameliyatı riskli mi sorusuna yanıt olabilecek bilgilendirmelere yer vereceğiz. Eğer siz de tiroid bezi hastalıkları, tiroid bezi ameliyatı ve tiroid bezi ameliyatı riskleri hakkında detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz yazımızı okumaya devam edin!

Tiroid bezi nedir?

Tiroid bezi, boyun bölgesinin ön tarafında yer alan, şekil olarak kelebeğe benzeyen hormon salgılayan bir bezdir. Genellikle metabolizma hızını kontrol eden hormonlar bu bez tarafından salgılanır. Tiroid hormonunun az ya da fazla olması sonucunda tiroid bezi hastalıkları ortaya çıkmaktadır. 

Tiroid bezi hastalıkları nelerdir?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi tiroid bezi tarafından salgılanan hormonlar metabolizmanın düzenlenmesinden sorumludur. Bu hormonlar aynı zamanda değişik organ ve dokularda; kalp hızı,  kilo, metabolizma hızı, adet düzeni, ruhsal durum gibi farklı sistemleri ilgilendiren fonksiyonlar üzerinde de etkilere sahiptir. 

Tiroid bezinin çeşitli nedenlere bağlı olarak büyümesi, tiroid hormonlarının fazla çalışması veya bu hormonların yeterli miktarda üretilememesi, tiroidin temel yapısında bulunan hücrelerin kontrolsüz çoğalması gibi farklı nedenlerden kaynaklanan guatr, hipertiroidi, hipotiroidi, tiroid kanserleri gibi tiroid bezi hastalıkları ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalıkların her biri çeşitli belirtilere sahiptir ve ancak uzman hekim muayenesi ile gerekli tetkiklerin yapılması sonucunda teşhis edilebilir. 

Tiroid ameliyatı / Tiroid tedavisi nasıldır?

Teşhis edilen tiroid hastalığının türüne ve özelliklerine göre hekim doğru tedavi yöntemine karar verecektir. Bazı tiroid bezi hastalıkları medikal tedavi ile iyileştirilebilirken bazıları için cerrahi müdahale gerekebilir. 

Tiroid bezi ameliyatları  tiroidin çıkarılması şeklinde gerçekleştirilir. Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde tiroid ameliyatından kısa süre sonra ameliyat öncesi yaşamına kolaylıkla geri dönebilmektedir. 

Tiroid hastalıkları tedavisinde ameliyat kararının net parametreleri vardır. Nodülün gerekli tetkiklerle incelenmesinin ardından iyi huylu mu? kötü huylu mu? şüpheli mi?  olduğu belirlenir. Nodül iyi huylu ise ameliyata gerek duyulmayabilir. Ancak kötü huylu veya şüpheli ise ameliyatla alınması gerekir. Tanımlanamayan nodüllerde belli aralıklarla takip,  biyopsi yapılabilir ve takip durumuna göre gerektiğinde ameliyat edilebilir. 

Tiroid bezi ameliyatları günümüzde daha çok enerji cihazları ile yapılmaktadır. Bu cihazlar damarları mühürleyerek kesme işlemi yapar ve oldukça güvenlidir. Bu sayede ameliyat süresi kısalır ve minimum düzeyde kanama gerçekleşir. Ayrıca bu ameliyatlarda yapılan sinir monitorizasyonu uygulamaları ile olası sinir yaralanmalarının da önüne geçilebilmektedir.

Tiroid ameliyatı riskli mi?

Tiroid hastalıklarına sahip kişiler tiroid ameliyatı riskli mi? sorusunun cevabını  merak etmektedir. Tiroid bezi ameliyatları, özel bir ihtimam gerektirir. Bunun sebebi tiroid bezinin ses ile ilgili sinirlere çok yakın olmasıdır. Ayrıca tiroid bezinin arkasında bulunan paratiroid bezleri kalsiyum metabolizmasının düzenlenmesi için oldukça önemlidir. Bu bezlerin zarar görmesi geçiçi ya da kalıcı hipokalsemi’ye (kanda kalsiyum azalması) neden olabilir. Bu yüzden teşhis ve ameliyatın mutlaka alanında uzman ve deneyimli cerrahlar tarafından gerçekleştirilmesi gerekir.

Tiroid ameliyatları sırasında cerrahlar oldukça dar bir alanda çalışırlar. Ancak teknolojik imkanlar sayesinde hasta için yaşamsal olan yapılar rahatlıkla görebilirler. Bu sayede ameliyat sırasındaki olası sinir, damar yaralanmaları  en az düzeye indirilir. Yine de çeşitli nedenlere bağlı olarak tiroid ameliyatlarında istenmeyen komplikasyonlar görülebilir. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Geçici veya (nadiren)kalıcı ses kısıklığı
  • Geçici veya (nadiren)kalıcı hipokalsemi (Kalsiyum seviyesi düşmesi)
  • Nefes almada güçlük (çok nadir)
  • Kanama

Tiroid ameliyatlarından sonra hastalığın tekrarlama riski düşük olsa da bir miktar vardır. Ameliyatın deneyimli uzmanlar tarafından yapılması komplikasyon riskini ciddi oranda düşürebilir. Tiroid ameliyatından sonra eğer tiroid bezinin tamamı alınmışsa hastanın devamlı olarak tiroid hormonu kullanması gerekir. Gerek ameliyat öncesinde gerek sonrasında, hasta durumu ile alakalı detaylı şekilde bilgilendirilmelidir. 

Tiroid bezi problemi yaşadığınızı mı düşünüyorsunuz? 

Bu yazımızda tiroid ameliyatı riskli mi, tiroid bezi hastalıkları, tiroid bezi ameliyatıtiroid bezi ameliyatı riskleri gibi farklı konulara açıklık getirdik. Eğer siz de tiroid ameliyatı ve tiroid hastalıkları tedavi yöntemleri ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız; iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz: İletişim

Paylaş:
avatar