1601

Tiroid bezi boyun bölgesinde yer alan kelebek şeklinde bir organdır. Çeşitli hormonlar salgılayarak vücuttaki birçok fonksiyonun düzenlenmesini sağlar. Tiroid hormonunun eksikliği veya fazlalığı durumunda ise ciddi şikayetler ve rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Tiroid hormon düzeyindeki dengesizlikler, diğer organ ve sistemleri de olumsuz etkiler; bu yüzden tiroid bezi fonksiyonları genel sağlık açısından da büyük önem taşır. Bu yazımızda tiroid ameliyatı kimlere, ne zaman yapılmalı başlığı altında tiroid bezi ile ilgili farklı konulara açıklık getireceğiz. Eğer siz de tiroid bezi problemleri ve tiroid ameliyatı hakkında detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz yazımızı okumaya devam edin! 

Tiroid hastalıkları nelerdir?

Tiroid bezi T3 ve T4 adı verilen hormonları salgılamaktadır. Bu hormonlar genel olarak metabolizmayı düzenler ve metabolizma hızını kontrol eder. Ayrıca değişik organ ve dokularda; kalp hızı, metabolizma hızı, kilo, adet düzeni, ruhsal durum gibi farklı sistemleri ilgilendiren fonksiyonları da etkiler. Tiroid hastalıklarının toplumumuzun yaklaşık olarak %30-40 da görüldüğü bilinmektedir. Tiroid bezi hastalıkları, erkeklere kıyasla kadınlarda daha sık görülmektedir. En sık görülen tiroid bezi hastalıkları şu şekilde sıralanabilir:

Guatr: Tiroid bezinin çeşitli nedenlere bağlı olarak büyümesi sonucu guatr hastalığı ortaya çıkmaktadır. Bu büyüme, genelde nodüller gelişmesi şeklinde görülür. Sıklıkla görülmesine rağmen büyük olasılıkla iyi huyludurlar. Tiroid nodülleri mutlaka bir uzman tarafından incelenmelidir.

Hipertiroidi: Zehirli guatr olarak da bilinen hipertiroidi, tiroid bezinin salgıladığı tiroid hormonlarının fazla çalışması sonucunda gelişmektedir. Zehirli guatr nodüllü veya nodülsüz olabilir. Nodülsüz zehirli guatra ayrıca Basedow Graves Hastalığı da denmektedir. 

Hipotiroidi: Yeterli miktarda tiroid hormonunun üretilememesi sonucunda ise hipotiroidi hastalığı ortaya çıkmaktadır. Yapılacak kan testleri ile hastalığın teşhisi doğrulanır. Ardından uygun tedaviye hekim tarafından karar verilebilir.

Tiroid kanserleri: Tiroidin kötü huylu hastalıkları tiroid kanseri başlığı altında incelenmektedir. Tiroid kanserleri, genelde tiroidin temel yapısında bulunan hücrelerden kaynaklanır. Dört farklı tiroid kanseri tipi olsa da en sık görülen iki tipi “papiller” ve “folliküler” tiroid kanserleri olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Tiroid ameliyatı kime, ne zaman yapılmalıdır?

Tiroid bezinin önemine ve tiroid bezi problemlerinin neden olduğu hastalıklara kısaca değindik. Peki tiroid ameliyatı kimlere yapılmalıdır, tiroid ameliyatı ne zaman yapılmalıdır, tiroid ameliyatı ne zaman gereklidir? 

Tiroid bezine yönelik ameliyatlar, tıp dilinde tiroidektomi adıyla bilinir ve tiroidin çıkarılması şeklinde gerçekleşir. Tiroidin çıkarılması işlemi, hastalığın türüne veya tiroidin durumuna göre tek taraflı veya iki taraflı yapılabilmektedir. Tek taraflı ameliyatta o kısımdaki tüm tiroid dokusu; iki taraflı ameliyatta ise tüm tiroid dokusu çıkarılır. Bazı durumlarda tiroid kanseri için yapılan ameliyatlarda boyundaki lenf bezleri de çıkarılabilmektedir. 

Elbette tiroid hastalığını teşhis edecek ve doğru tedaviye karar verecek kişi alanında uzman bir hekim olmalıdır. Tiroid bezi hastalıklarının bazıları medikal tedavi ile iyileşebilirken bazılarında yukarıda söz ettiğimiz gibi cerrahi müdahale gerekir. 

Tiroid bezi ameliyatı / tiroid bezi cerrahisi, özel bir ihtimam gerektirir. Bunun sebebi tiroid bezinin ses ile ilgili sinirlere çok yakın olmasıdır. Ayrıca tiroid bezinin arkasında bulunan paratiroid bezleri kalsiyum metabolizmasının düzenlenmesi için oldukça önemlidir. Bu bezlerin zarar görmesi geçiçi ya da kalıcı hipokalsemi’ye (kanda kalsiyum azalması) neden olabilir.

Tiroid bezi ameliyatları günümüzde sıklıkla enerji cihazları ile yapılmaktadır. Bu cihazlar damarları mühürleyerek kesme işlemi yapar ve oldukça güvenlidir. Bu sayede ameliyat süresi kısalır, kanama hiç veya minimum düzeyde olur. Ayrıca bu ameliyatlarda yapılan sinir monitörizasyonu uygulamaları ile olası sinir yaralanmaları da önlenebilmektedir. 

Bu bilgiler ışığında, tiroid ameliyatı olmazsam ne olur sorusunun yanıtı da rahatlıkla ortaya çıkmıştır. Yazımızın genelinde de vurguladığımız gibi tiroid bezi, vücudumuzdaki birçok sistem üzerinde etkilere sahiptir. Eğer tanı koyulmuş bir hastalık var ise tedavinin geciktirilmesi ve ihmal edilmesi ciddi sağlık problemlerine ve yaşam kalitesinin düşmesine neden olabilir. Bu yüzden eğer tiroid problemi yaşadığınızı düşünüyorsanız en kısa sürede alanında uzman bir hekime muayene ve tedavi olmanız gerekmektedir. 

Tiroid bezi problemi yaşadığınızı mı düşünüyorsunuz? 

Bu yazımızda tiroid ameliyatı kimlere, ne zaman yapılmalı başlığı altında tiroid bezi ile ilgili farklı konulara açıklık getirdik. Eğer siz de tiroid ameliyatı ve tiroid hastalıkları tedavi yöntemleri ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız; iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz: İletişim

Paylaş:
avatar