2395

Halk arasında yaşanmasından korkulan ve yaşandığı zaman ağrılı bir sürece sebep olan safra kesesi taşı birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Bu doğrultuda birçok kişi internet üzerinde safra taşı hakkında bilgi edinmek istemektedir. Eğer siz de safra kesesi taşı nedir, safra kesesi taşı belirtileri, safra kesesi taşı nasıl anlaşılır, safra kesesi tedavi yöntemleri nelerdir gibi soruların cevabını merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

Safra kesesi taşı nedir?

Her şeyden önce safra kesesi taşı nedir sorusunu cevaplayalım. Safra kesesi taşları, safra salgısındaki kimyasallardan oluşan katı yapılardır. Bu oluşum safra salgısının normal değerlerinin bozulması neticesinde ortaya çıkmaktadır.

Safra kesesi taşı tipleri nelerdir?

Safra kesesi taşı tek tip değildir. Safra kesesi taşı tipleri farklı şekillerde oluştukları için farklı tiplere sahiptir. Bu tiplerden ilki safra kesesinde çok fazla kolesterol bulunması sonucunda oluşan ve en sık görülen kolesterol taşlarıdır. İkincisi ise safra salgısında kırmızı kan hücrelerinin yıkılması sonucu ortaya çıkan atık maddelerin yani billirubin’in fazla oluşması sonucunda oluşan pigment taşlarıdır.

Safra kesesi taşı belirtileri nelerdir?

Safra kesesi taşı belirtileri bazı kişilerde gözlemlenmeyebilir. Ayrıca bu belirtiler farklı hastalıkların belirtileri ile de benzerlik gösterebilir. Mesela kalp damar hastalıkları, pankreatit, gastrit ve kolit gibi birçok hastalığın belirtileri ile aynı olabilir. Safra kesesi taşı belirtileri safra taşının hareketiyle veya safra kanalının tıkanması ile ortaya çıkabilir. Safra kesesi taşı belirtileri  şu şekildedir;

  • Sağ üst karın boşluğunda veya sternum(iman tahtası) altında şiddetli ağrı (Yemeklerden sonra çıkan ve birkaç saat devam eden sırta ve omuza doğru yayılan ağrı)
  • Yüksek ateş
  • Terleme
  • Göz aklarının ve cildin sararması(Safra yolu tıkanırsa oluşur)
  • Göğüsün hemen altında, karnın ortasında ani ve çok şiddetli ağrı
  • Titreme
  • Mide bulantısı
  • Şişkinlik ve geğirme
  • Kusma hissi

Safra kesesi taşı komplikasyonları nelerdir?

Safra kesesi taşı birçok komplikasyona neden olabilir. Taşların safra kanalının açılma yerine oturması ve tıkaması safranın akamamasına, safra kesesinin şişmesine ve iltihaplanmasına neden olur. Bu durum hasta tarafından ağrılı bir şekilde hissedilir. Eğer bu durum tedavi edilmezse iltihap ilerler. İltihabın ilerlemesi sonucu safra kesesi patlayabilir ve iltihaplı safra içeriği karın içine yayılabilir.. Bu durum  ise hayati  tehlike oluşturabilir. Diğer  yandan taşlar safra yolunu tıkayarak karaciğer enzimlerini yükseltebilir ve sarılığa neden olabilir. Safra taşının safra yolunu tıkaması durumunda ERCP(Endoskopik Retrograd Kolanjiopankreatikografi) denilen yöntemle safra yoluna girilip taş temizlenir ve daha sonrasında laparoskopik ameliyat ile safra kesesi alınır. Eğer taş ERCP ile alınamazsa ise laparoskopik ameliyat şansı büyük oranda kaybedilir ve açık ameliyat ile safra kesesi ile birlikte  safra kanalına da müdahale edilen daha komplike bir ameliyat olma durumu ortaya çıkar.

Safra kesesi taşı neden ve nasıl oluşur?

Safra kesesi birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Obezite, kadın olmak, 40 yaşından büyük olmak, çabuk kilo alıp verme, diyabet, çok doğum yapmak, sarışın bir kadın olmak, genetik kan hastalıklarının indirekt etkisi, östrojen ilaçları kullanmak, kanda bazı maddelerin fazlalaşması, safra yolu tıkanıklıkları,  safra yoğunluğunun artması, bazı karaciğer hastalıkları safra kesesi taşı nedenleri arasındadır.

Safra kesesi doğal yollarla düşer mi?

Safra kesesi taşı düşer mi ve safra kesesi taşı erir mi gibi soruların cevabı birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Safra kesesi taşı doğal yollar ile oniki parmak bağırsağına doğru yol alabilir. Böylelikle bağırsaklardan atılabilir. Fakat bazı durumlarda safra yolu tıkanabilir ve istenmeyen durumlar gerçekleşebilir. Diğer bir yandan safra taşı doğal yollar ile düşse bile; bu taşın hastalıklı safra kesesinin bir ürünü olduğu ve tekrardan ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır. Yani safra kesesi taşı kırılmaz veya düşürülmez. Çünkü küçük parçalı taşlar pankreas kanalını etkiler ve pankreas iltihabına yol açabilir. Eğer taş kanalda takılı kalırsa ERCP denilen endoskopik işlemle safra yolu temizlenir. Ve daha sonrasında laparoskopik ameliyat ile safra kesesi alınır. Yani safra kesesi taşı dendiğinde bu durum böbrek ve mesane taşı ile karıştırılmamalı ve karşılaştırılmamalıdır.

Safra kesesi taşı eritilebilir mi?

Safra kesesi taşı eritilir mi sorusu birçok kişi tarafından merak edilir. Safra kesesi taşı eritilemez. Safra akışını kolaylaştıran bazı ilaçlar vardır fakat bunlar taşı eritmemektedir.

Safra kesesi taşı nasıl anlaşılır?

Safra kesesi taşı nasıl anlaşılır dediğimiz zaman öncelikli olan doktor kontrolüdür. Doktor kontrolünde ”batın ultrasonografisi” denilen teknik ile taşların varlığı anlaşılabilir. Ayrıca başka amaçlarla çektirilen karın tomografisinde taşların büyük olması durumunda hastalık saptanabilir.

Safra kesesi taşı nasıl tedavi edilir?

Safra kesesi taşı nasıl tedavi edilir ve safra kesesi taşı tedavi yöntemleri dediğimizde şu durum karşımıza çıkar; öncelikli olarak hasta safra taşı belirtileri yaşaması durumunda mutlaka bir genel cerraha başvurarak hastalık ve tedavi hakkında bilgi almalıdır. Safra kesesi taşlarının safra kanalını tıkayabileceği ve türlü sağlık sorunlarına sebebiyet verebileceği unutulmamalıdır. Safra kesesi taşı tedavisinde altın standart ameliyattır. Bu noktada hastaya sağladığı kolaylıklar ile laparoskopik safra kesesi ameliyatı ön plana çıkmaktadır. Eğer safra yolu tıkandıysa ERCP ile taş çıkartılmakta ve daha sonrasında laparoskopik kolesistektomi ile safra taşı ve safra kesesi komple alınmaktadır. Laparoskopik ameliyat kapalı ameliyattır ve hasta bir gün içinde taburcu edilebilmektedir. Bu ameliyat esnasında karın içerisine 3-4 adet 0.5 ve 1 cm’lik deliklerden kamera ve özel aletlerle girilir. Safra kesesi özel bir torba içerisinde çıkartılır. 

Safra kesesi taşı problemi mi yaşıyorsunuz?

Eğer siz de safra kesesi taşı problemi yaşıyor ve internette safra kesesi taşı nasıl alınır, safra kesesi nedir, safra kesesi belirtileri, safra kesesi taşı nasıl tedavi edilir, safra kesesi laparoskopik ameliyat gibi aramalar yapıyorsanız; tedavi yöntemi ve hastalık hakkında bilgi almak için iletişim sayfamızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz: İletişim

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Safra Kesesi Taşı Nedenleri

Safra Kesesi Taşı İçin Beslenme Önerileri

Safra Kesesi Taşı Ameliyatı

Paylaş:
avatar