2613

Bu yazımızda safra kesesi taşı nedir, safra taşı neden olur, safra kesesinde taş neden olur, safra kesesi taşı nasıl oluşur gibi sorular cevaplanacaktır.  Safra kesesi taşı nedenlerine geçmeden önce safra kesesi taşı nedir sorusunun cevabını öğrenmemiz büyük önem taşımaktadır. Safra kesesi taşları, safra salgısındaki kimyasallardan oluşan katı yapılardır. Bu yapılar yıllar içinde oluşabilirler. Ve farklı çeşitlerde ortaya çıkabilirler. Safra kesesi taşları dediğimiz zaman iki tip önümüze çıkar. Bu iki tip kolesterol taşları ve pigment taşlarıdır. Kolesterol taşları en sık görülen safra kesesi taşı tipidir. Bu tipte safrada oldukça fazla kolesterol görülür. Pigment taşları ise kırmızı kan hücrelerinin yıkımı ile artık madde olarak ortaya çıkan bilirubinin çok fazla görüldüğü safra kesesi taşı tipidir. Hadi gelin bu konuya daha detaylı bir şekilde bakalım.

Safra kesesi taşı belirtileri nelerdir?

Safra kesesi taşının belirtileri nelerdir dendiği zaman önümüze şu durum çıkar; safra kesesi taşı problemi yaşayan birçok kişide belirtiler tam olarak kendini göstermeyebilir.  Başka bir sağlık sorunu için hastaneye gidildiğinde veya genel sağlık taramasında safra taşı belirtileri saptanabilir. Yani safra kesesi taşı problemi kalp damar hastalıkları, pankreatit, gastrit ve kolit gibi birçok hastalığının belirtilerini taklit edebilir. Bu belirtiler genellikle safra taşının hareketi sırasında veya safra kanalının tıkanması ile ortaya çıkar. Bu belirtileri şu şekilde sıralamamız mümkündür;

  • Göz aklarının ve cildin sararması(Safra kanalı tıkanırsa ortaya çıkar)
  • Yüksek ateş
  • Şişkinlik ve geğirme
  • Terleme
  • Göğüsün hemen altında, karnın ortasında ani ve çok şiddetli ağrı
  • Titreme
  • Mide bulantısı
  • Kusma hissi
  • Sağ üst karın boşluğunda veya sternumun(iman tahtası) hemen altında orta hatta şiddetli ağrı (Yemeklerden sonra çıkan ve birkaç saat devam eden sırta ve omuza doğru yayılan ağrı)

Safra kesesi taşı neden ve nasıl oluşur?

Safra kesesi nedenleri nelerdir ve safra kesesi taşı nasıl oluşur gibi sorular birçok kişi tarafından merak edilmektedir. ”Safra kesesi taşının tek nedeni şudur” demek doğru olmayacaktır. Bu noktada safra kesesi taşı risk faktörlerine bakmamız gerekmektedir. Safra taşı risk faktörlerini şu şekilde sıralamamız mümkündür; karaciğer hastalığına sahip olmak, östrojen ilaçları kullanmak, çabuk kilo alıp vermek, diyabetli olmak, düşük lifli beslenme, yüksek kolesterollü yemekler yemek, çok yağlı yemekler yemek, hamile olmak, hareketsizlik, aşırı kilolu veya obez olmak, 40 yaşından büyük olmak, kadın olmak. Bunlar safra kesesi taşı için risk faktörleridir. Safra kesesi taşları nasıl oluşur sorusunun ise birçok cevabı bulunmaktadır. Kanda bazı maddelerin fazlalaşması, safra yolu tıkanıklıkları, bazı kan hastalıkları ve safra yoğunluğunun artması bu nedenler arasındadır. Safra kesesinde taş olması durumunda ise alkol, kabuklu bakliyat grubu besinleri, yağlı yiyecekler ve yumurta gibi gıdaları tüketmenin safra kesesinde ağrı yapma ihtimalini yükselttiği bilinmektedir.

Safra kesesi taşı problemi mi yaşıyorsunuz?

Bugün safra kesesi taşları neden oluşur, safra kesesi taşı nedenleri ve safra kesesi taşı nasıl oluşur gibi soruları cevaplamaya çalıştık. Hastanın safra kesesi taşı belirtileri yaşaması durumunda; genel cerrahi uzmanından hastalık ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi sahibi olması ve bilinçlenmesi büyük önem taşımaktadır. Çünkü müdahale edilmeyen safra taşları bazı durumlarda safra  kanalına düşer ve kanalı tıkar. Bu durumda ciddi komplikasyonlar meydana gelebilir. Bazı durumlarda pankreas etkilenebilir ve pankreatit denilen pankreas iltihabı gerçekleşebilir. Safra taşlarının tedavisinde ameliyat altın standarttır. Laparoskopik safra kesesi ameliyatı ilk seçenektir. Eğer siz de safra kesesi taşı problemi yaşıyor ve bu tarz başlıkları internette aratarak sorununuza çözüm arıyorsanız iletişim sayfamızdan bize ulaşabilir; safra kesesi taşı ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi alabilirsiniz: İletişim

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Safra Kesesi Taşı Nedir?

Safra Kesesi Taşı İçin Beslenme Önerileri

Safra Kesesi Taşı Ameliyatı

Paylaş:
avatar