24237

Bu yazımızda safra kesesi taşı ne zaman ameliyat gerektirir, safra kesesi taşı ne zaman ameliyat edilir, safra kesesi taşı tehlikesi ve safra kesesi taşında laparoskopik kolesistektomi ameliyatı konuları ele alınacaktır. Kişi, sindirim sisteminde herhangi bir problem yaşadığı zaman yaşam kalitesi bozulur. Özellikle safra kesesinde bir problem olması kişinin yaşam konforunu derinden etkilemektedir. Safra kesesi, ters armut şeklinde, karaciğerin altında bulunan bir depo organıdır. Görevi ise karaciğerdeki safrayı depolamaktır. Burada biriken safra, zamanla koyu bir kıvam almakta ve sindirim sırasında safra yolu ile birlikte ince bağırsağa dökülerek yağlı gıdaların sindirimine yardımcı olmaktadır. Fakat bazı nedenlerle safta kesesinde safra kesesi taşı oluşumu gözlemlenerek safra kesesinin işleyişinde aksamalar meydana gelebilir. Zaman içerisinde kolesterol kristalleri ve safraya rengini veren bilirubin pigmentleri birleşmekte ve taş oluşumuna sebebiyet vermektedir. Bu taşların %90’a yakını kolesterol taşlarıdır. Safra kesesi taşı belirtileri yaşayan birçok kişi, bu belirtilerin zaman içerisinde kendiliğinden geçip geçmeyeceğini ve ameliyatın gerekli olup olmadığını merak eder. Burada bilinmesi gereken en önemli şey, anormal belirtilerin ortaya çıkmasıyla atılacak ilk adımın doktor muayenesi olması gerektiğidir. Doktor muayenesi ile birlikte safra kesesi taşı ne zaman ameliyat gerektirir sorusunun cevabı en doğru şekilde alınabilir. Eğer siz de bu konu hakkında ön bilgilendirme almak istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

Safra kesesi taşı belirtileri nelerdir? 

Safra kesesi taşı belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Yağlı gıdalara karşı tahammülsüzlük,
  • Yemeklerden sonra şişkinlik,
  • Sırt ağrısı,
  • Bulantı ve kusma,
  • Karnın sağ üst tarafında sırta vuran ağrı.

Tüm bu belirtilerin yanı sıra; hiçbir belirti olmaksızın ”sessiz taş” denen ve tetkikler sırasında tesadüfi olarak ortaya çıkan taşlar da bulunmaktadır.  

Safra kesesi taşı tanısı nasıl koyulmaktadır? 

Safra kesesi taşı tanısı oldukça basit bir şekilde ultrasonografi ile konulabilmektedir. Bunun dışında bazı kan testleri ile safra taşlarının neden olduğu diğer komplikasyonlar da ortaya çıkarılabilir.

Safra kesesi taşı neden olur? 

Safra kesesi taşı neden olur sorusunun cevabının tek ve kesin bir yanıtı bulunmamaktadır. Fakat problem, safrada çok fazla billirübin ve kolesterol bulunması ile safranın doğru şekilde boşalamamasından kaynaklanır.  Safra içeriği gerektiği gibi boşalamazsa safra kesesi içindeki safra içeriği giderek  yoğunlaşır ve sonunda taşlar oluşur. Safra kesesi taşı risk faktörleri arasında; 40 yaş üstü olma,  kadın olmak, hızlı kilo alıp vermek, kilolu olmak, ailede safra kesesi taşı geçmişi olmak gibi durumlar yer almaktadır.

Her taş ameliyat gerektirir mi? 

Her taş ameliyat gerektirir mi sorusunu şu şekilde cevaplayabiliriz: Her safra kesesi taşı  belli riskleri içinde barındırır. Küçük taşlar yani milimetrik taşlar safra yolunda safra kanalına düşerek tıkanma sarılığı gibi farklı rahatsızlıklara sebep olabilir.  Bazen uzun yıllardır var olan safra taşı  hiç belirti vermemiş olabilir. Fakat bu hiç belirti vermeyeceği anlamına gelmez. Günün birinde  sürpriz yaparak safra kesesi iltihaplanmasına veya taşa bağlı diğer komplikasyonlara (sarılık, pankreatit gibi) neden olabilir. Bu yüzden safra kesesinde taş saptandığında, bulgu olsun olmasın, mutlaka genel cerrahi uzmanına başvurularak görüş alınmalı, safra kesesine bağlı olası komplikasyonlar hakkında bilgi sahibi olunmalı ve ameliyat kararı bu bilgiler eşliğinde kişiye özel riskler de değerlendirilerek  ona göre verilmelidir.  

Safra kesesi taşı ameliyatı (laparoskopik kolesistektomi) nedir?

Safra kesesi taşının kesin tedavisi ameliyattır. Safra kesesi taşlarının ameliyat ile alınmaması  safra kesesinde iltihap oluşumuna, hatta iltihaplı safra kesesi alınmadığı takdirde ileri aşamalarda safra kesesi delinmesine, taşların safra yoluna düşmesi sonucu sarılık oluşmasına,  bazen taşların pankreas kanalını etkileyip pankreatit oluşturması gibi daha ciddi hayati tehdit edici durumlar ortaya çıkmasına yol açabilir. Tüm bu olası istenmeyen durumların önlenmesi için ameliyat ile safra kesesinin alınması kesin çözüm sağlar. Bu noktada laparoskopik yani kapalı ameliyat altın standarttır. Kapalı ameliyat yani laparoskopik safra kesesi ameliyatı ile safra kesesinin alınması hastada bir eksiklik oluşturmamaktadır. Karaciğerin yaptığı safra, kese alındıktan sonra direkt olarak bağırsağa akmaktadır. Altın standart olarak adlandırılan laparoskopik kolesistektomi’de karın duvarı kesilmemektedir. Sadece karın duvarında 3-4 adet milimetrik delikler açılmaktadır. Hasta bu ameliyat ile 1 gün gibi kısa bir süre hastanede yatmakta, genel olarak 2-3 gün içinde  normale dönmektedir. Kapalı ameliyattan sonra kişi ağrı hissetmemekte ve işine veya normal yaşamına kolay bir şekilde dönebilmektedir. Ayrıca kozmetik olarak belirgin bir iz bırakmamaktadır. Kapalı   şekilde gerçekleşen bu ameliyatta karın içine  5 veya 10 mm’lik teleskoplarla girilerek karın içi detaylı bir şekilde görülebilir hale gelmekte ve ameliyat gerçekleştirilmektedir.   

Safra kesesi taşı problemi mi yaşıyorsunuz?

Eğer siz de safra kesesi taşı problemi yaşıyor ve internette safra kesesi taşı nasıl alınır, safra kesesi nedir, safra kesesi belirtileri, safra kesesi taşı nasıl tedavi edilir, safra kesesi laparoskopik ameliyat gibi aramalar yapıyorsanız; tedavi yöntemi ve hastalık hakkında bilgi almak için iletişim sayfamızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz: İletişim

Paylaş:
avatar
En Yeniler Eskiler Beğenilenler
Kevser Oktay Kanatlar
Kevser Oktay Kanatlar

İlk bulguda Duvar kalınlığı hafif artmış (4mm)
İntraluminal büyüğü 8mm çaplı birkaç adet kalkül izlendi diyor.
Sonra diyet yaptım 3-4kilo verdim (ve hala devam ediyorum )

İkinci Tüm Batında Duvar kalınlığı (3.5 mm)
Safra kesesi lümeninde 15.5mm çapında kalkül izlendidiyor.

Üçüncü batında İntraluminal 13 mm çapında kalkül izlendi.Patolojik lezyon saptanmamıştır diyor.Bütün bu Batınlar üç ay içerisinde oldu ve Antibiyotik verilmişti ilk iki batın sonrası.

Aslında ben ameliyat olmadan bir çözüm olamaz mı düşüncesi ve umudu içerisindeyim.
Cevaplarsanız çok mutlu olacağım.Saygılar

Ibrahim Ünsal
Ibrahim Ünsal

Merhaba Murat Hocam,

benim sikayetim yanlizca su sekilde. Safra kesesi bölgesine parmaklarimla bastirinca agriyor. Ve genelde sirt kürek kemigi agrim var. Sirt agrim karin bölgeme parmaklarimla bastirinca geciyor. Hastanede safra tasiniz yok dendi, ama Kan degerlerimdeki iltihaplanma orani biraz yüksekdi. 6 hafta öncesine göre sikayetlerim azaldi. Sizce ameliyat gerekirmi?

Saygilarimla Ibrahim Ünsal

Serpil yavuz
Serpil yavuz

Safra kesesinde taş oluşumu nedeniyle ameliyat olmam soylendi. Şu anda hiçbir belirti vermiyor. Ultrasyonda gozuktu. Hemen ameliyat olmalimiyim, belirti vermesini beklemeliyim. Sirkeli bolsu icmek fayda sağlarmi.