6038

Bu yazımızda safra kesesi taşı komplikasyonları ele alınacaktır. Safra kesesi, karaciğerin hemen altında bulunan ve karaciğerden salgılanan safrayı depolayan bir organdır. Safra burada depolanarak bağırsağa iletilmektedir. Safra kesesi ve safra salgısının yağda eriyen vitaminlerin emiliminde ve atılım gerektiren maddelerin atılımında büyük önemi vardır. Safra salgısındaki konsantrasyonun bozulmasından dolayı kimyasallardan oluşan katı yapılar meydana gelebilir. Bu doğrultuda önce safra yoğunluğu artmakta, sonra taş oluşumu gözlemlenmektedir. Safra taşları, kolesterol taşları ve pigment taşları olarak ikiye ayrılmaktadır. Günümüzde görülen safra kesesi taşı vakalarının %90’ı kolesterol taşlarıdır.

Safra kesesi taşı belirtileri ; Bazı hastalarda şikayet görülmeden rutin  kontrolde ortaya çıkarken bazılarında sternum(iman tahtası) altında ğrı, mide bulantısı, kusma, yüksek ateş, terleme titreme, hazımsızlık, şişkinlik, geğirme, idrar renginde koyulaşma, sarılık ve dışkı renginde açıklık gibi şikayetlerle ortaya çıkmaktadır. Bu taşlar, doğal bir şekilde düşmemekte veya kırılmamaktadır. Taşların küçük olması safra yolunun tıkanmasına veya pankreas kanalını etkileyerek panreatite (pankreas iltihabı)neden olarak birçok komplikasyona neden olabilir. Bu yüzden belirti veren safra kesesi taşı varlığında safra kesesi alınmalıdır. Belirti vermeyen safra kesesi taşları da  günden güne belirti vermeye açık hale gelmektedir. Safra taşı varlığında genel cerrahi uzmanına giderek mutlaka görüş alınması ve ameliyat olunmadığı takdirde olası mevcut riskler kişiye özel değerlendirilmelidir. Peki sessiz taş olarak nitelendirilen belirtisiz safra kesesi taşı problemi veya direkt safra kesesi taşı belirtilerinin yaşanması durumunda ne gibi dikkat noktaları ortaya çıkar?  

Safra kesesi taşı komplikasyonları nelerdir? 

Safra kesesi taşı komplikasyonlarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

Kronik İltihap:
 Safra kesesinde bulunan taşlar, safra kanalına açılan çıkışa oturur ve burayı tıkarlarsa safra akamaz, safra kesesi şişer ve bir süre sonra iltihaba neden olur. Var olan iltihap nedeniyle hasta ağrılı zamanlar geçirir. Eğer bu belirtilere uzun süre duyarsız kalınırsa safra kesesi patlayabilir, safra karın içine yayılarak hayati durumlara yol açabilir.

Safra Kesesinin Perforasyonu: Bu durum bir önceki maddede belirttiğimiz safra kesesi iltihabına bağlı olarak gerçekleşmektedir.

Kolestaz: Taşların safra kanalına dökülmesi ile ana safra kanalı tıkanabilir. Bu durumda sarılık oluşabilir. Safra kanalı tıkanıklığı kolestaz enzimi denilen tıkanmayı gösteren enzimlerin yükselmesi ile kendini belli eder. Ayrıca ultrasonografi ile de bu durum saptanabilir. Böyle bir durumda öncelikle safra kanalı ERCP denilen işlemle temizlenir, ameliyat ERCP sonrasında yapılır.

Pankreatit: Tüm bunlarla birlikte safra kesesi taşları pankreatit denilen pankreasın iltihaplanmasına neden olabilir. Bu durumda da kişi bel bölgesinin yanlarında ağrı hisseder. Pankreatit hayatı tehdit edici durum oluşturabilir.

Safra Kesesi Kanseri: Safra kesesi kanserinin önemli nedenlerinden bir tanesi de safra kesesi taşlarıdır. Araştırmalar safra kesesi taşı öyküsü bulunan kişilerin safra kesesi kanserine yakalanma riskinin yükseldiğini göstermektedir.

Safra kesesi taşları için altın standart: Laparoskopik Kolesistektomi 

Safra kesesi taşlarında komplikasyonların gelişmemesi ve hastalığın ilerlememesi için erken tanı ve tedavi büyük öneme sahiptir. Safra kesesinin alınması konusunda altın standart ise sağladığı konfor ve avantajlar ile Laparoskopik Kolesistektomi‘dir. Laparoskopik ameliyat hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilir: Safra Kesesi Cerrahisi veya iletişim sayfamızdan bize yazabilirsiniz: İletişim

 

Paylaş:
avatar
En Yeniler Eskiler Beğenilenler
Emine birtane
Emine birtane

Safra kanalımda iki adet dev taş vardı kırma işlemi yapılıp temizlendi 5 gün hastanede yattım taburcu oldum ama şimdi mide bulantı ve nefes darlığı yaşıyorum yardımcı olabilirmisiniz lütfen