8039

Bu yazımızda safra kesesi taşı ameliyatı riskli midir ve varsa safra kesesi taşı ameliyatı riskleri nelerdir konuları ele alınacaktır. Safra kesesi taşı belirtileri ortaya çıktığında doğru tanının ve ameliyat kararının önemini anlayabilmemiz için öncelikle safra kesesi taşı nedir sorusunu cevaplamamız gerekir. Safra kesesi, karaciğerin alt tarafında bulunan bir organdır. Ve bu organda karaciğerden salgılanan safra depolanmaktadır. Safra kesesi, safra kanallarıyla ince bağırsağa bağlanır. Açlık döneminde safra sıvısı safra kesesinde birikerek konsantre şekilde depolanır ve sindirim ile birlikte safra kesesi kasılır, safra bağırsağa boşalır. Böylelikle yağlı maddelerin emilimi gerçekleşir.

Safra kesesi taşı belirtilerinin ortaya çıkması ile birlikte tanı ve tedavi büyük önem taşımaktadır. Birçok kişi safra kesesi taşı belirtileri yaşamasına rağmen ameliyattan korktuğu için doktora gitmemekte ve ameliyattan kaçınmaktadır. Günümüzde kapalı safra kesesi ameliyatı yani laparoskopik ameliyat tecrübeli ellerde güvenle yapılabilmektedir. Gelin laparoskopik ameliyat ve safra kesesi taşı belirtileri konularına daha detaylı bir şekilde bakalım. 

Safra kesesi taşı neden olur ve belirtileri nelerdir?

Safra kesesi taşı neden olur sorusunun tek ve kesin bir cevabı bulunmamaktadır. Kadın olmak, 40 yaş üzerinde olmak, sarışın olmak, hamile olmak, bazı kan hastalıklarına sahip olmak, diyabet, karaciğer hastalıkları, hareketsiz yaşam, hızlı kilo kayıpları, düşük lifli beslenme, yüksek kolesterollü yiyecekler tüketmek, çok yağlı yemek, çok doğum yapmak risk grupları ve nedenleri arasında yer alır. Safra kesesi taşı belirtileri bazen kişi tarafından hissedilebileceği gibi bazen de ”sessiz taş” özelliği görülebilir. Problem, genellikle genel bir sağlık taramasında veya farklı bir sağlık sorunu için hastaneye gidildiğinde saptanmaktadır. Belirtiler ise sıklıkla safra kanalı tıkandığında veya safra kesesi taşı hareket ettiğinde ortaya çıkar. Safra kesesi taşı belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

 

  • Sternum (iman tahtası) altında veya sağ üst karın boşluğunda ani ve şiddetli ağrı,
  • Yemeklerden sonra sırta sağ omuza vuran karın ağrısı
  • Safra kanalı tıkanması ile dışkı renginde açılma, idrar renginde koyulaşma ve sarılık,
  • Pankreas kanalı etkilenmesi ile bir çeşit iltihap problemi olan pankreatit ile belin her iki tarafında ağrı.
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Ateş
  • Terleme, titreme

 

Safra kesesi taşı doğal bir şekilde düşer mi?

Safra kesesi taşının doğal bir şekilde düşmesi sonucunda safra kanalı tıkalı kalabilir. Veya on iki parmak bağırsağına geçiş yaparak bağırsaklardan atılabilir. Her iki durumda da safra kesesinin ve içeriğinin maddesel orantısızlığı bulunduğu için taş oluşumu tekrarlayacaktır. Dolayısıyla safra kesesi taşının çoğunlukla ameliyat gerektirdiği söylenebilir. Safra kesesi taşı kırılmaz veya düşürülmez. Çünkü küçültülmesi sonucu pankreas kanalını etkilemesine ve pankreatit denen pankreas iltihabına yol açabilir. Bu da hayati tehlike doğuran bir durum oluşturabilir. Ayrıca taşlar kırılsa ve küçültülse bazı taşlar ana safra kanalını tıkayabilir. Böyle bir durumda ERCP denilen işlem ile safra yolu temizlenmekte ve sonrasında ameliyat ile safra kesesi alınmaktadır. 

Safra kesesi ameliyatı riskli midir?

Safra kesesi taşının kesin tedavisi ameliyattır. Safra kesesi taşı cerrahisinde açık ameliyat ve kapalı ameliyat seçenekleri bulunmaktadır. Açık ameliyatta safra kesesinin bulunduğu üst karın bölgesi kesilerek safra kesesi alınmaktadır. Uzun yıllardır (ülkemizde yaklaşık 30 yıldır)  safra taşlarının tedavisinde laparoskopik safra kesesi ameliyatı altın standarttır. Laparoskopik ameliyatta karına 3 veya 4 delik açılarak bu deliklerden karın içine kamera sokulmakta ve safra kesesi alınmaktadır. Ameliyat boyunca karın içi, monitörlerden izlenmektedir. Bu ameliyat yöntemi yara izinin küçük olması, ameliyat sonrası iyileşme süresinin kısa olması gibi birçok avantaj sunmaktadır. Laparoskopik ameliyat esnasında anatomik yapının tam olarak ortaya konamaması veya iltihabın fazla olması gibi nedenlerle kapalı ameliyat sırasında doktor açık ameliyata dönmek isteyebilir. Yani safra kesesi ameliyatı dendiği zaman bahsedilen şey taşın alınması değil safra kesesinin alınmasıdır. Ayrıca kese alınmadan önce safra yolunda taş varsa ERCP yöntemiyle önce taşlar alınmakta sonra safra kesesi ameliyatı yapılmaktadır. Genelde laparoskopik ameliyattan   6-8 saat sonra hasta hafif gıdalar tüketebilir ve 1 gün sonra taburcu edilir.

Safra kesesi taşı ameliyatı nasıl uygulanır & nasıl yapılır?

Ameliyat için gerekli hazırlıkların yapılmasının ardından safra kesesi ameliyatı başlamaktadır. İlk olarak göbek altından girilen ince iğne yardımıyla karın içi karbondioksit gazı ile şişirilir. Hasta eğer daha önce karın ameliyatı geçirmişse giriş açık teknikle yapılabilir. Ancak daha önce karın ameliyatı olunması, laparoskopik ameliyata engel bir durum değildir. Laparoskopik aletlerin karın içine sokulup orada çalışılmasını sağlayan port adı verilen giriş kapıları 3 veya 4 delik ile sağlanır. Bir delikten kamera, diğer iki delikten ise diğer çalışma aletleri karın içine sokulur. Bazı durumlarda, safra kesesinin yukarı doğru asılarak anatomik planların görüntüsünün ortaya konulması için 4. deliğe de ihtiyaç duyulmaktadır. Öncelikle varsa safra kesesindeki yapışıklıklar giderilir, daha sonra safra kesesi kanalı ve safra kesesi atardamarı ayrı ayrı bulunur, ana safra kanallarına ve karaciğeri besleyen ana atardamara dikkat edilerek ayrıştırılır. Ayrıştırmanın ardından safra kesesi, karaciğer yatağından sıyrılır.  Son olarak özel bir torba içerisinde kesi yerinden dışarı alınır. Taş, kesi yerinden daha büyükse torba içinde parçalanarak çıkarılır veya kesi büyütülür.

Safra kesesi ameliyatını detaylı bir şekilde anlattıktan sonra, safra kesesi ameliyatı riskli midir sorusunu yanıtlayalım: Her ameliyat belirli oranlarda risk içermektedir. Buradaki risk safra kesesinin karaciğerin altında, karaciğeri besleyen ana damarlarla ve safra yollarıyla komşuluk içinde olmasıdır. Bu bölgede anatomik olarak kişiden kişiye farklılıklar görülebilir. Bu yüzden de ameliyatı yapacak cerrah mutlaka deneyimli ve bilgili olmalıdır. 

Safra kesesi taşı problemi mi yaşıyorsunuz?

Eğer siz de safra kesesi taşı problemi yaşıyor ve internette safra kesesi taşı nasıl alınır, safra kesesi nedir, safra kesesi belirtileri, safra kesesi taşı nasıl tedavi edilir, safra kesesi laparoskopik ameliyat, safra kesesi taşı ameliyatı riskli midir gibi aramalar yapıyorsanız; tedavi yöntemi ve hastalık hakkında bilgi almak için iletişim sayfamızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz: İletişim

Paylaş:
avatar