18142

Safra kesesi karaciğerimizde bulunan bir organdır. Armuta benzeyen bu organ karaciğerin ürettiği safra sıvısını depolamaktadır. Safra sıvısı ise bağırsaklara dökülmektedir. Safra kesesini yolunun veya çıkışının genellikle taşlar nedeniyle tıkanması kolesistit’e yani safra kesesi iltihabına neden olmaktadır. Safra kesesi iltihabı hakkında detaylı bilgi edinmek istiyorsanız yazımızı okumaya edebilirsiniz. 

Safra kesesi iltihabı nedir?

Halk arasında safra kesesi iltihabı olarak bilinen sağlık sorununun tıptaki ismi ”kolestit’‘tir. Kolestit safra kesesi taşlarının, safra kesesi çıkışını tıkaması ile birlikte meydana gelmektedir. Tabii ki safra kesesi iltihabının tek nedeni bu değildir. Safra kanalı tümörleri, kistleri ve hasarları safra kesesi iltihabı nedenleri arasındadır. 

Safra kesesi iltihabı neden olur?

Safra kanalı iltihabının birçok nedeni bulunmaktadır. Bu nedenleri şu şekilde sıralamamız mümkündür:

Safra Kesesi Taşları: En büyük nedenlerden bir tanesi safra kesesi taşlarıdır. Safra kesesi taşlarının hareket etmesi ve safra kesesi çıkışını veya safra kanalını tıkaması; safra akışının engellenmesine ve iltihap oluşumuna neden olabilmektedir.

Safra Kanalı Tıkanması: Safra kanalının dıştan kitle vs ile bası sonucu tıkanması  ile de iltihap oluşumu gözlemlenebilir.

Tümörler: Safra kesesi tümörlerinin, pankreas başı, oniki parmak barsağı tümörlerinin(duodenum) safra kanalını tıkaması safra kesesi iltihabı oluşumuna sebebiyet verebilir.

Diğer risk unsurları ise şu şekildedir;  karaciğer hastalıkları, bağırsak hastalıkları,  kalp hastalıkları, bazı kan hastalıkları, diyabet, fazla kilo, hamilelik, damar sorunları, enfeksiyon, herhangi bir travma.

Safra kesesi iltihabı çeşitleri nelerdir? 

Safra kesesi iltihabı iki çeşittir:

Kronik Safra Kesesi İltihabı: Kronik safra kesesi iltihabında safra kesesi büzülmekte ve yeterince çalışamamaktadır. Hastada özellikle yemeklerden sonra karın bölgesinde gaz ve gerginlik hissedilir. Bununla birlikte sağ taraftan başlayan ve kaburgaların altına kadar yayılan ağrı hissedilir; sarılık nöbetleri görülebilir.

Akut Safra Kesesi İltihabı: Akut safra kesesi iltihabında genellikle karnın sağ üstünde ani ve şiddetli gerçekleşen, sırta ve sağ omuz ucuna yayılan bir ağrı hissedilir. Bulantı, kusma ve ateş olabilir. 

Safra kesesinin belirtileri nelerdir? 

Bazı safra kesesi iltihabı belirtileri arasında aşağıdaki belirtiler yer almaktadır. Safra kesesi iltihabı belirtileri genellikle yağlı ve ağır yemek yenildiğinde şiddetlenmektedir.

  • Ateş
  • Kusma
  • Mide bulantısı
  • Karın bölgesine dokunulduğunda hassasiyet
  • İştahsızlık
  • Baş dönmesi
  • Dilde beyaz pas 
  • Yorgunluk
  • Sırt bölgesine ve sağ omuza yayılan ağrı
  • Sağ üst karın bölgesinde şiddetli ağrı

Safra kesesi iltihabı tedavi edilmezse ne olur? 

Safra kesesi iltihabını yani kolestit’in tedavi edilmemesi ciddi komplikasyonları beraberinde getirebilir. Bu komplikasyonları şu şekilde sıralamamız mümkündür: 

  • Safra kanalının tıkanması ile birlikte safra akışının durması; safra kesesinin şişip büyüyerek patlaması.
  • Safra kesesi iltihabının tedavi edilmemesi ile birlikte safra kesesi dokusunun canlılığı etkilenmeye başlar; daha sonrasında safra kesesi çürüyerek (nekroz) patlayabilir ve iltihap tüm vücuda yayılabilir.
  • Safra kesesindeki enfeksiyon safra yollarını da etkileyerek safra yolu iltihaplanmasına (kolanjit) neden olabilir.
  • Safra kesesi taşına bağlı gelişen iltihap pankreası etkileyip pankreatit denilen ciddi hastalığa sebep olabilir.

Safra kesesi iltihabı nasıl tedavi edilir? 

Safra kesesi iltihabı nasıl tedavi edilir sorusunu şu şekilde cevaplamamız mümkündür: 

Hastane Süreci: Safra kesesi iltihabı yani kolestit tedavisinde hastanın hastanede kalması ve enfeksiyonun kontrol altına alınması ve ameliyat edilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu süreçte safra kesesi iltihabına sahip olan kişi sadece serum ile beslenerek enfeksiyonlu safra kesesinin stresi azaltılmaktadır. 

Antibiyotik Kullanımı: Safra kesesi enfeksiyonu ile mücadele etmek için antibiyotik kullanılabilmektedir. 

Ağrı Kesici Kullanımı: Safra kesesi iltihabının giderilmesindeki süreçte oluşan ağrı, ağrı kesici ilaçlar eşliğinde kontrol altına alınabilmektedir. 

Safra kesesinin ameliyat ile alınması

Safra kesesinin alınmasının tıptaki ismi ‘‘kolesistektomi”dir. Safra kesesi iltihabı tekrar eden bir hastalıktır. Bu yüzden de safra kesesinin ameliyatla alınması kesin tedavi seçeneğidir. Kişinin genel sağlık durumu, belirtilerin şiddeti ve diğer etkenler ameliyatın zamanının belirlenmesine yardımcıdır.

Laparoskopik kolesistektomi nedir? 

En sık yapılan kolesistektomi ameliyatı laparoskopik yani kapalı ameliyattır. Laparoskopik kolesistektomi; bir borunun ucuna monte edilen küçük bir video kamera eşliğinde yapılmaktadır. Cerrah rahat bir şekilde karnın içini görebilmekte ve özel ameliyat aletleri ile safra kesesini çıkarabilmektedir. Bu ameliyat türünde sadece 3 veya 4 adet delik açılmakta ve kamera – ameliyat aletleri bu deliklerden içeri sokulmaktadır. Bu yüzden iz oluşma durumu oldukça azdır. Kameralar monitöre bağlı olduğu için cerrah, monitör rehberliğinde operasyonu gerçekleştirmektedir. 

Açık kolesistektomi nedir? 

Bir diğer safra kesesi alınma ameliyatı açık ameliyattır.  Bu ameliyatta üst karın bölgesi kesilerek safra kesesi alınmaktadır. İltihabın ilerlemiş olması, anatomik problemler, laparoskopik ameliyat sırasında komplikasyonlar oluşması ve hastanın genel durumunun uygun olmaması açık ameliyatın tercih edilmesini gerektirebilir. 

Safra kesesi alınınca herhangi bir sorun olur mu?

Safra kesesi alındığı zaman herhangi bir sorun olmaz. Karaciğerin ürettiği safra salgısı direkt olarak bağırsağa geçer ve kişin normal yaşamını sürdürür. 

Safra kesesi iltihabı yaşadığınızı mı düşünüyorsunuz?

Bugün safra kesesi iltihabı hakkında merak edilenleri açıkladık. Eğer siz de internette safra kesesi iltihabı ile ilgili başlıkları aratıyorsanız ve sorununuza çözüm arıyorsanız; iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz: İletişim

Paylaş:
avatar
En Yeniler Eskiler Beğenilenler
Çiçek yenice
Çiçek yenice

Safra kesesi büzüşünce ne olur

aytuğ
aytuğ

mrb kapalı olarak safra kesem alındıktan sonra boğazım da iltihap oluştu küçük dilim dahil beyaz beyaz iltihaplandı bu durum normalmidir

aytuğ
aytuğ

mrb kapalı olarak safra kesem alındıktan sonra boğazım da iltihap oluştu küçük dilim dahil beyaz beyaz iltihaplandı bu durum normalmidir