7920

Bu yazımızda perianal fistül nedir, perianal fistül nedenleri, perianal fistül belirtileri, perianal fistül ameliyatı, perianal fistül tedavi yöntemleri ve perianal fistül lazer tedavisi konuları ele alınacaktır. Perianal fistüller kalın bağırsağın son kısmından veya anüs içinden cilde doğru kanal oluşmasıdır. Dışkılamada acı, anüs etrafında dış delikten gelen iltihap veya kan gibi belirtiler ile ortaya çıkan bu sağlık problemi sancılı bir süreçtir. Eğer siz de perianal fistül hakkında detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

Perianal fistül nedir?

Perianal fistül nedir sorusunu en basit anlamda şu şekilde cevaplamamız mümkündür: Anüs içinden yani anal kanal içinden veya kalın bağırsağın son kısmından yani rektumdan cilde doğru ince bir kanalın oluşmasına perianal fistül denmektedir. Bu iki kısım arasında oluşan ince tüp şeklindeki kanalın ismi fistüldür. Fistülün anal kanal içine açılan kısmına ”iç ağız”, cilde doğru açılan kısma ise ”dış ağız” denmektedir. İç ağızlar bağırsaklardaki mikroplar ile temas halinde oldukları için iltihaba neden olabilirler. Bu iltihap ”dış ağız” yoluyla dışarı akar. Perianal fistüller genellikle daha önceden olan bir perianal apse sonucunda ortaya çıkmaktadır.

Perianal fistül belirtileri nelerdir?

Perianal fistül belirtileri nelerdir sorusunu şu şekilde cevaplamamız mümkündür:

  • Dışkılama sırasında acı
  • Oturma ile artan, zonklama şeklinde ve sürekli ağrı
  • Anüs etrafında dış delikten kan ve iltihap gelmesi
  • Fistülün iç veya dış deliğinin tıkanması sonucunda oluşan apse. Ve bu apseye bağlı olarak doğan ısı artışı, hassasiyet ve deride kızarıklık
  • Kaşıntı
  • Anüsün çevresinde kitle hissi
  • Nohut büyüklüğünde şişlikler
  • Makat çevresinde kızarıklık

Perianal fistül tipleri nelerdir?

Perianal fistül çeşitleri ve perianal fistül tipleri birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Perianal fistüllerde oluşan kanalın geçtiği yer, önemli kaslarla olan ilişkileri ve iç-dış ağız yerleşim yerleri fistül tipini değiştirmektedir. Perianal fistül tiplerini şu şekilde sıralamamız mümkündür:

  • Suprasfinkterik Fistül
  • İntersfinkterik Fistül
  • Transsfinkterik Fistül
  • Extrasfinkterik Fistül
  • Yüzeysel Fistül

Perianal fistül neden oluşur?

Kendinde perianal fistül şüphesi yaşayan kişiler internet üzerinden perianal fistül neden oluşur, perianal fistül nedenleri ve perianal fistül sebepleri gibi aramalar yapmaktadır. Perianal fistül neden oluşur sorusunu şu şekilde cevaplamamız mümkündür: En önemli oluşum nedeni perianal apselerdir. Anal kanal çevresinde anal kanalı kayganlaştıran anal bezler bulunmaktadır. Bu bezler aynı zamanda anal kanal içine salgılarını boşaltırlar. Eğer bu bezler iltihaplanırsa anal apseler oluşacaktır. Anal apseler tam iyileşmezlerse anal fistüllere yol açabilir.  Bununla birlikte perianal fistül, ülseratif kolit veya chron hastalıklarının bir bulgusu olarak karşımıza çıkabilmektedir. Aynı zamanda chron hastalığı, yağ kistleri, hidradenit, tüberkülöz ve bartholin kist apseleri ile karıştırılabilmektedir.

Perianal fistül tanısı nasıl koyulmaktadır?

Perianal fistül nasıl anlaşılır ve perianal fistülün tanısı nasıl konulur dediğimiz zaman; bu rahatsızlığın tanısı için öncelikli olarak hikâye dinlenmektedir. Sonrasında ise fizik muayene şarttır. Tedavi öncesi hastanın iyi değerlendirilmesi büyük önem taşır. Bu doğrultuda pelvik MRI veya endorektal ultrasonografi ile radyolojik incelemeler gerçekleştirilebilir. Bununla birlikte  anal sfinkterin tonusu ve daha önce eşlik eden hastalığın olup olmadığı iyi değerlendirilmelidir. Perianal fistülün kendiliğinden kapanması nadir görülen bir durumdur. Bu yüzden tanı ve tedavi büyük önem taşımaktadır.

Perianal fistül nasıl tedavi edilir? Perianal fistül tedavi yöntemleri

Perianal fistül problemi yaşayan birçok kişi perianal fistül nasıl tedavi edilir, perianal fistül ameliyatı, perianal fistül tedavisi, perianal fistül lazer tedavisi gibi aramalar yapmaktadır. Her şeyden önce perianal fistülün tek tedavi seçeneğinin cerrahi olduğu unutulmamalıdır. Perianal fistül medikal olarak tedavi edilememektedir. Perianal fistül doktoru seçerken kişinin işin uzmanı olmasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde tedavi olan kişi ömür boyu gaz kaçırma ve dışkı tutamama gibi problemler ile karşı karşıya kalabilir.  Bununla birlikte perianal fistül tedavisinde ideal olan fistül yolundaki yaranın iyileşmesinin uyarılması ve enfeksiyonun ortadan kaldırılmasıdır. Perianal fistül tedavilerindeki genel amaçlar şunlardır:

  • Kısa sürede iyileşmeyi sağlamak
  • Ameliyat sonrası gaz ve gaita kontrolünde bozulmaya neden olmamak
  • Fistülün tekrarlanmasını önlemek
  • Anal fistül traktını ve iltihabı ortadan kaldırmak

Perianal fistül tedavisinde birçok yöntem yer almaktadır. Bu yöntemler arasında; fistül yolunun kesilerek açılması ve açık yaranın iyileşmesinin beklendiği fistülotomi/fistülektomi, fistül kanalının içinden yara iyileşmesini uyaracak ve fistül yolunun kapanmasına olanak verecek bir ipin geçirilmesi yani seton yöntemi, LİFT (İntersfinkterik fistül traktı ligasyonu), anal fistül plug, fibrin glue yer alır. Fakat son zamanlarda sağladığı avantajlar ve başarı oranıyla en çok tercih edilen tedavi yöntemi, perianal fistül lazer tedavisidir. Perianal fistül lazer yönteminde  önce fistül yolu kürete edilip temizlenir. Daha sonra ucunda lazer ışını olan bir kateter ile fistül yoluna girilir ve fistül yolu lazer ile kapatılır. Bu yöntemin en güzel yanları aylarca süren açık yara oluşumuna sebep vermez, hasta işlem sonrasında direkt olarak taburcu edilir ve başarı oranı %85 civarıdır.  Ayrıca lazer ile yapılan perianal fistül tedavisinde  en fazla korkulan komplikasyonlardan bir tanesi olan gaz ve dışkı tutamama riski tamamen ortadan kalkmaktadır.

Perianal fistül sorunu mu yaşıyorsunuz?

Bugün perianal fistül nedir, belirtileri nelerdir, perianal fistül nedenleri, perianal fistül tedavi yöntemleri ve perianal fistül lazer tedavisi konularını açıkladık. Eğer siz de perianal fistül problemi yaşıyor ve bu tarz başlıkları internette aratarak sorununuza çözüm arıyorsanız; perianal fistül lazer tedavisi ve diğer merak edilenler için iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz: İletişim

Paylaş:
avatar