4484

Memede kitle oluşumu her yaşta, farklı şekillerde görülebilmektedir. Bu kitleler bazen tedavi gerektirmezken bazen de kanser gibi ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Bu yüzden fark edildiği anda mutlaka bir genel cerraha başvurularak muayene edilmesi gerekir. Memede kitle oluşumunun fark edilmesi içinse kadınların rutin aralıklarla kendi kendine elle meme muayenesi yapmaları gerekir. Meme yapısının bilinmesi ve elle muayene yoluyla takip edilmesi değişikliklerin fark edilmesini sağlayarak olası riskleri en aza indirebilir.

İşte fibroadenom da memede görülen iyi huylu kitleler arasında yer alır ve genelde 15- 35 yaş aralığında görülür. Özellikle hamilelik ve emzirme dönemlerinde görülme sıklığı artmaktadır. Oluşum nedeni tam olarak bilinememekle birlikte östrojen hormonuna karşı artmış hassasiyete bağlı olarak geliştiği düşünülmektedir. Bu nedenle hormonal tedaviler sırasında büyüyebildiği gibi menopoz sonrası dönemde boyutlarında küçülme görülebilir.

Memede fibroadenom belirtileri nelerdir?

Fibroadenomlar katı, içi sıvı olmayan iyi huylu meme tümörlerdir. Genellikle memede ele gelen sert veya lastik kıvamında, düzgün sınırları olan, hareketli ve ağrısız kitle şeklinde ortaya çıkarlar. Yalnızca adet dönemine doğru ağrı ve hassasiyet hissedilebilir. Meme muayenesi sırasında elin altından kayacak kadar hareketlidir, bu yüzden meme faresi olarak da isimlendirilir. Fibroadenom bir veya birden fazla; farklı boyutlarda görülebilmekle birlikte genelde 1-3 cm büyüklüğündedir. 

Memede fibroadenom tehlikeli midir?

Fibroadenomlar  bazı özel durumlarda normal kişilere göre meme kanseri gelişme riskini çok hafif arttırabilmektedir. Bu nedenle tanısı koyulduktan sonra düzenli muayene ile takip edilmeleri gerekmektedir.

Memede fibroadenom tanısı nasıl konulur?

Fibroadenomlar rutin kontrollerde veya kişinin memede kitle fark etmesi sonucunda doktora başvurması ile tespit edilebilir. Küçük kitleler fiziki muayene sırasında fark edilmese de ultrasonografi veya mamografi ile saptanır. Bazı durumlarda tanının konulabilmesi için biyopsi de gerekebilir. 

Eğer meme dokunuzda katı yumru/ yumrular hissettiyseniz doktorunuza başvurunuz. Memede fibroadenom tanısı için başvurulabilecek yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

• Klinik meme muayenesi 

• Mamografi 

• Ultrasonografi

• İğne biopsisi

Memede fibroadenom tedavisi

Çoğunlukla fibroadenom aynı boyutta kaldığı için düzenli olarak takip edilmesi yeterli olacaktır. Takibi sırasında boyutunda belirli oranda artış, şeklinde düzensizlik gibi durumlar saptanırsa iğne ile veya kitlenin tamamının cerrahi olarak çıkarılması şeklinde bir biyopsi işlemi gerekebilir.   Eğer fibroadenom büyükse ya da kişiyi endişelendiriyor ve rahatsızlık veriyorsa cerrahi olarak çıkarılması uygun olabilmektedir.

Memede fibroadenom şikâyeti yaşadığınızı mı düşünüyorsunuz?

Bu yazımızda memede fibroadenom nedir, neden olur, belirtileri nelerdir, tanı ve tedavisi nasıldır gibi merak edilen konuları açıkladık. Eğer siz de memede fibroadenom ve tedavi yöntemleri ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız; iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz: İletişim

Paylaş:
avatar