7462

Meme kistleri, her yaşta, çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. En sık menopoz öncesi diyebileceğimiz 35-50 yaş aralığında kadınlarda gözlenmektedir. Meme kisti nedir sorusunu ise şu şekilde cevaplayabiliriz: Memede yer alan içi sıvı dolu keseler meme kistleri olarak tanımlanmaktadır. Meme kistleri, genellikle kanser olmayan, iyi huylu yapılardır. Meme dokusunda bir veya birden fazla olacak şekilde görülebilirler. Çoğunlukla yuvarlak veya oval yapıdadır ve içi su dolu balon ya da üzüm gibi hissedilebilir. Bazen de daha katı yapıda olabilir. Meme kistleri, eğer menopoz döneminde hormon tedavisi alınmıyorsa bu dönemde kendiliğinden kaybolabilir. Çok büyük ve ağrılı olmadıkça genelde tedavi gerektirmez. Rahatsızlık veren meme kistleri ise kist sıvısının boşaltıldığı müdahale veya operasyonlar ile tedavi edilebilmektedir.

Meme kisti belirtileri nelerdir?

Meme kisti, kendi kendine elle meme muayenesi sırasında fark edilebileceği gibi rutin kontroller sırasında da görülebilir. Meme kisti belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Memede düzgün hatlı, yuvarlak veya oval, kolay hareket ettirilebilir yumru yapılardır.
  • Genelde tek bir memede, bazen de aynı anda iki memede görülebilir.
  • Yumruda ağrı veya hassasiyet vardır (Adet döneminde olmasanız bile).

 

Meme kistine sahip olunması, meme kanseri riskini arttırmamaktadır. Ancak memede kist oluşumu fark ediliyorsa mutlaka doktora başvurulması gerekir. 

Meme kisti neden olur?

Meme dokusunun iç yapısında salgı bezleri, yağ dokusu ve bağ dokusu bulunmaktadır. Memedeki bezlerin ve bağ dokunun büyümesi, süt kanallarının tıkanmasına neden olabilir. Bunun bir sonucu olarak da süt kanalları genişleyip sıvı ile dolabilir. Ve böylece meme kisti denen yapı ortaya çıkmaktadır. Mikrokist, hissedilemeyecek kadar küçük meme kistlerine verilen isimdir. Ancak mamografi veya ultrason ile gözlenebilir. Makrokist ise elle hissedilebilecek kadar büyüktür ve 2,5- 5 cm arasında büyüyebilir. Bu türdeki meme kistleri meme dokusuna baskı yaparak ağrıya neden olabilmektedir. 

Meme kistlerinin oluşum nedeni tam olarak bilinememektedir. Vücutta fazla östrojenin meme dokusunun büyümesine yol açarak kist oluşumuna yol açabileceğine dair görüşler bulunmaktadır. 

Meme kistlerinin tanı ve tedavisi

Meme kistleri fiziki muayene sırasında fark edilebilir veya mamografi, ultrason gibi görüntüleme yöntemlerinde tespit edilebilir. Sıvı dolu basit meme kistleri, düzenli aralıklarla takip edilmelidir. Eğer büyük ve ağrılı ise çeşitli tedavi seçeneklerine başvurulabilir. Kesin tanı ve doğru tedaviye ancak hekim karar verebilir.

Meme kistlerinin tanı ve tedavisinde kullanılabilecek yöntemler şunlardır:

İnce iğne aspirasyonu: Meme kistinin tanısı için kullanılabilmektedir. Ayrıca büyük ve ağrılı meme kistlerinin tedavisi için de tercih edilebilir. Bu işlemde rahatsızlık veren kistin içindeki sıvı boşaltılır, bu sayede ağrı ve rahatsızlık ortadan kalkar.

Hormon kullanımı: Doğum kontrol hapları, adet döngüsünün düzenlenmesine yardımcı olmakta ve meme kistlerinin azalmasını sağlamaktadır. Bu nedenle bu tedavi yöntemine de başvurulabilmektedir.

Cerrahi: Meme kistleri genelde basit kistler olup tedavi gerektirmese de bazen komplike kistler şeklinde olabilir. Komplike kistler, septa(bölme) içeren veya kist duvarı kalın, kist içi parmaksı çıkıntı içeren(papiller),damarlanması artmış kistler şeklinde kendini gösterir. Kist aspirasyona rağmen  tekrarlıyorsa, tümör şüphesi taşıyorsa, komplike kist ise, kanlı sıvı içeriyorsa cerrahi metotlarda alınması gerekebilir.

Meme kisti şikâyeti yaşadığınızı mı düşünüyorsunuz?

Bu yazımızda meme kisti nedir, belirtileri nelerdir, neden olur, tanı ve tedavisi gibi merak edilen konuları açıkladık. Eğer siz de meme kisti ve tedavi yöntemleri ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız; iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz: İletişim

Paylaş:
avatar
En Yeniler Eskiler Beğenilenler
Toprak
Toprak

Yaklaşık iyi aydır regl öncesi sağ göğüs ucumda ağrı hissediyordum korkarak doktora başvurdum tabi areola kenarında saat 10 yönünde 3e5 büyüklüğünde basit kist olduğunu kenarlarının düzenli olup içindeki sıvının temiz olduğunu ve takip gerektirmediğini söyledi doktorum içim rahatladı fakat göğüs ucunda renk değişikliği vede ucun kistin olduğu bölgeden hafif itilme görüntüsü mevcut normalmidir Buda anlatabilmişimdir inşAllah bir bilgi verirseniz sevinirim hocam teşekkür ederim ☺️

Yadigar
Yadigar

Hocam merhaba meme usg çektirdim 6 ayda bir kontrol amaçlı sol meme udk da 9×6 ve 7×5 mm lik hiperekoik duvarında milimetrik kalsifikasyon izlenen homojen lezyon izlendi. (Fokal ektazik duktus içinde milky retansiyonu? Komplike kist?) Diyor acaba kotu bir şey mi yorumlayabiljr misiniz? Bir önceki kontrolumde artma olmadigi için doktorum şüpheli görmedi şüpheli olsa bile kanser mıdır? Aile de öykü var yaş 29