845

Meme kanserinde erken teşhisin önemini anlayabilmemiz için meme kanseri nedir, risk faktörleri nelerdir, meme kanseri neden olur gibi soruların cevaplandırmamız büyük öneme sahiptir. Meme kanseri süt kanallarını oluşturan hücrelerin veya meme dokusunu oluşturan süt yapan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıdır. Hücrelerin büyümesi ve çoğalması için zaman gerekmektedir. Büyüyen ve çoğalan hücrelerin lenf ve kan yoluyla diğer organlara yayılma riski vardır. Önemli olan bu hücrelerin kan ve lenf yoluyla vücuda yayılmadan önce meme kanseri teşhisinin konulmasıdır. Yani meme kanserinde erken teşhis büyük öneme sahiptir.

Meme kanseri neden olur? Risk grupları kimlerdir?

Meme kanserinde risk faktörleri arasında; ilk doğum öncesi uzun süre doğum kontrol hapı kullanmak, meme kanseri geni taşımak, kanserin daha önce diğer memede görülmesi, alkol kullanmak, şişman olmak, geç menopoza girmek, erken adet görmek, 50 yaş üzerinde olmak, 30 yaşından sonra doğum yapmak, hiç emzirmemiş olmak, hiç doğum yapmamış olmak, birinci dereceden akrabada meme kanseri öyküsü olması, bulunmaktadır.

Meme kanserinde erken teşhis için neler yapılabilir?

Meme kanserinde erken teşhis için yapılabilecekler şu şekildedir:

Meme kanserinde erken teşhis: Düzenli olarak doktor kontrolüne gitmek

Meme kanserinde, düzenli olarak doktor kontrolüne giderek meme kontrollerini aksatmadan yaptırmak erken tanı için büyük önem taşımaktadır. Meme takibini  meme ile ilgilenen genel cerrahi uzmanı (meme cerrahı) yapmalıdır. Bu doğrultuda doktorunuz ile düzenli olarak kontrol planı yapabilir ve hangi bulgulara karşı dikkatli olmanız gerektiği hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Meme kanserinde erken teşhis: Ultrason ve mamografi takibi

Mamografi ve ultrason takibi meme kanserinin teşhisinde büyük öneme sahiptir. Bir görüntüleme sistemi olan mamogram düşük dozda radyasyon ışını kullanarak görüntüleme sağlamaktadır. Erken safhada teşhis için büyük önemi vardır. Ultrason ise kullanılan bir diğer görüntüleme yöntemidir.  40 yaş altı kişilerde bu görüntüleme tekniği kullanılabilir. Hiçbir şikâyet olmasa bile 40 yaşından sonra her yıl bir kez bu takiplerin yapılması büyük önem taşımaktadır. 40 yaşından sonra meme usg ve mamografi ile takip yapılır. Ama  kişinin tetkik yaptırmadan önce genel cerrahi uzmanına muayene olması sonra klinik bulgularla radyolojik tetkikleri yaptırması en uygun olanıdır.

Meme kanserinde erken teşhis: Kişinin kendini düzenli olarak muayene etmesi

Her kadın mutlaka kendini muayene etmelidir ve meme yapısını tanımalıdır. Her kadının meme yapısı farklıdır,  tipleri farklıdır; bununla birlikte hormon ilacı ve doğum kontrol hapı kullanımında, menopoz döneminde, hamilelikte, farklı yaşlarda ve menstrüasyon döneminde bulgular farklılaşabilir. Bu noktada kişinin kendinde fark ettiği bulguları doktoruna doğru bir şekilde aktarması büyük önem taşımaktadır.

Meme kanseri (olası) belirtileri nelerdir?

Meme kanseri belirtileri arasında; memede veya koltukaltında kitle saptanması, meme başı akıntısı, meme başının çekilmesi, meme derisinin herhangi bir yerinde çukurlaşma, meme büyüklüğünün ve konturunun değişmesi, her iki meme arasında asimetri oluşması, meme derisinde kızarıklık ve pullanma gibi değişikliler, meme derisindeki gözeneklerin belirginleşmesi(portakal kabuğu görünümü) meme başında aşırı hassasiyet bulunmaktadır.

Bunların varlığı kesin meme kanseri anlamına gelmez. Nihai tanıyı genel cerrahi uzmanı koyar.

Meme kanserinden nasıl korunulur?

Meme kanseri riskini azaltmak amacıyla;  alkol kullanılmamalı, fazla kilo alınmamalı, düzenli egzersiz yapılmalı, sigaradan uzak durulmalı, stres kontrolü yapılmalı, uyku düzenine dikkat edilmeli, posalı gıdalar ile beslenilmeli, A ve C vitaminlerinden zengin meyve sebzeler mevsiminde tüketilmeli, hayvansal yağlar aşırı derecede tüketilmemelidir.

Meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarır!

Meme kanserinde saptanan her kitle kanser anlamını taşımamaktadır. Kitlenin iyi huylu mu kötü huylu mu olduğuna ancak uzman hekim değerlendirebilir. Eğer siz de meme kanseri belirtileri yaşadığınızı düşünüyorsanız ve internette meme kanserinde erken teşhis adlı yazıları okuyorsanız; iletişim sayfamızdan bizimle iletişime geçerek aklınızdaki her türlü soruya cevap bulabilirsiniz: İletişim

Paylaş:
avatar