10780

Meme bir salgı bezi olduğu için zaman zaman meme başından akıntı gelebilir. Bu akıntı genelde önemli nedenlere bağlı olmasa bile bazen meme kanserinin habercisi olabilir, bu nedenle mutlaka bir uzman tarafından değerlendirilmelidir.

Hamilelik ve emzirme dönemi dışında meme başından gelen değişik renk ve kıvamdaki sıvıların tamamı meme başı akıntısı olarak tanımlanır. Meme başında süt kanallarının açıldığı yaklaşık 10 civarında ağız vardır. Akıntı tek bir ağızdan veya birden fazla ağızdan; tek bir memeden veya her iki memeden birden; kendiliğinden veya meme başı sıkılınca gelebilir. Peki meme başı akıntısı neden olur?

Meme başı akıntısı nedenleri

Meme başı akıntısına menopoz öncesi dönemdeki kadınlarda daha sık rastlanmaktadır. Bu durum genelde hormonal değişikliklere bağlı olarak gelişebilir ve çoğunlukla her iki memede birden gelişen sütlü bir akıntıdır. Ancak bazı durumlarda meme başı akıntısı tehlikeli hastalıkların habercisi kabul edilebilir. Farklı türdeki akıntılar, farklı durumlara işaret ediyor olabilir:

Kanlı meme başı akıntısı: Eğer akıntı kanlı ise meme kanalının içinde küçük, parmaksı yapı varlığından şüphelenilebilir (intraduktal papillom). Ayrıca kanlı meme başı akıntısı, meme kanserinin de belirtilerinden biri olması sebebiyle bir kanser varlığının habercisi olabilir.

Yeşilimsi meme başı akıntısı: Akıntı yeşilimsi renkte ise meme başı veya aerolanın altında kist olduğunun belirtisi olabilir. 

Renksiz meme başı akıntısı: Akıntının renksiz olması kanser hücresi gibi anormal bir hücre gelişiminin işareti olabilir. Her iki memede akıntı olduğunda kanser riski daha düşüktür. 

Meme başı akıntısının türü ne olursa olsun; zaman kaybetmeden hekime başvurulması gerekir. Akıntının tehlikesiz bir nedenden kaynaklanabileceği gibi ciddi hastalıkların da belirtisi olabileceği unutulmamalıdır. Meme başı akıntısı neden olur sorusu, olası nedenler sıralanarak şu şekilde yanıtlanabilir:

  • Süt kanallarının genişlemesi,
  • Fibrokistik problemler,
  • Memede yaşanan travmatik olaylar,
  • İntraduktal papillom (iyi huylu tümörler),
  • Enfeksiyonel durumlar,
  • Meme ucu çatlağı,
  • Meme kanseri.

Meme başından akıntı gelmesi durumunda hangi doktora gidilir?

Meme başı akıntısı için bir genel cerraha başvurulmalıdır. Genel cerrah gerekli muayene ve tetkikleri yaptıktan sonra ihtiyaç görürse başka branşlardan yardım alabilir.

Meme başı akıntısı tanı ve tedavisi

Meme başı akıntısı şikâyeti ile hekime başvuran hastanın öncelikle öyküsü incelenmelidir. Akıntının kendiliğinden mi yoksa meme başı sıkıldığında mı geldiği önem arz etmektedir. Akıntının rengi, adet dönemi ile ilişkisi, hastanın yaşı, hastalıkları, kullandığı ilaçlar da dikkate alınması gereken diğer durumlar arasındadır. Ardından fiziki muayene gerçekleştirilir. Gerekli durumlarda ultrasonografi, mamografi, mr gibi görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir. 

Hekim tanı koyduktan sonra şikâyetin nedenine bağlı olarak hastaya özel tedaviye karar verecek ve şikayetin/ hastalığın ortadan kaldırılmasına yardımcı olacaktır. 

Meme başı akıntısı şikâyeti mi yaşıyorsunuz?

Bu yazımızda meme başı akıntısı nedir, meme başı akıntısı neden olur, meme başı akıntısı, meme başından akıntı gelmesi durumunda hangi doktora gidilir, meme başı akıntısı tanı ve tedavisi gibi merak edilenleri açıkladık. Eğer siz de meme başı akıntısı ve tedavi yöntemleri ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız; iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz: İletişim

Paylaş:
avatar
En Yeniler Eskiler Beğenilenler
Tuğba bilgin
Tuğba bilgin

Merhabalar benim bir süredir sol göğsümde akıntı var ara ara sütyenimde denk geliyordum renk genelde açık sarı gibi dün çamaşırımı çıkarırken kendiliğinden aktığını gördüm sarı su gibi bir akıntı sonra göğsümü sıktım sıktıkça geldi bir süre ve durdu nedeni ne olabilir hangi doktora gitmeliyim.

Celal
Celal

Aynen hocam eşim sıktığı zaman geliyor kanlı sarımsı renkte geliyor ne yapmalıyım tek taraftan geliyor normalde akıntı gelmiyo

Könül
Könül

Merhaba meme uclarini sıkdıkca her ikisinden hem rengsiz hemde siyah sıvı geliyor