44557

Bu yazımızda laparoskopi ameliyatı sonrası nelere dikkat etmek gerekir, laparoskopi ameliyatı sonrası beslenme gibi konular ele alınacaktır. Halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinen laparoskopik cerrahi yani minimal inzaziv cerrahi uygulamasını birçok alanda görmek mümkündür. Laparoskopik ameliyatın yani kapalı ameliyatın hastaya sağladığı birçok avantaj bulunmaktadır. Aslında bu avantajlar laparoskopi ameliyatı sonrasında nelere dikkat edilmelidir sorusunun da cevabıdır. Çünkü bu ameliyat türünün sunduğu konforlu süreç, kapalı ameliyat sonrasında dikkat edilmesi gereken noktalara dair pek bir şey bırakmamaktadır. Gelin konuya daha detaylı bir şekilde bakalım!

Laparoskopik ameliyat (kapalı ameliyat) nedir?

Kapalı ameliyat yani laparoskopi nedir ve nasıl uygulanır, birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Halk arasındaki isminden de anlaşılacağı gibi bu ameliyat türü açık değil kapalıdır. Kapalı ameliyatta karın içi, optik bir cihaz vasıtasıyla gözlemlenmektedir. Ameliyat esnasında karın içi aydınlatılmakta, bu sayede hem gözlem hem de tedavi olanağı sunulmaktadır. Laparoskopik ameliyat halk arasında kansız ya da bıçaksız ameliyat olarak bilinmekte; ameliyat esnasında karına 5-10 mm’lik 3 ile 4 delik açılmaktadır. Bu ameliyat türünde  alışılagelmiş geniş kesiler bulunmamaktadır. Laparoskopik cerrahi sonrası izler yok denecek kadar azdır. Hastalar günlük hayatlarına kolay bir şekilde dönebilmektedir. 

Laparoskopik ameliyatın (kapalı ameliyat) avantajları nelerdir? 

  • Büyütülmüş görüntü ile cerrahi uygulamanın etkili ve kolay olması sağlanmaktadır.
  • Ameliyat sonrası görülebilen karın içi yapışıklıklar, laparoskopi sonrası daha az görülmektedir.
  • Yara izi neredeyse hiç kalmamaktadır.
  • Ameliyat süresi daha kısadır.
  • Ameliyat sonrası ağrı çok daha azdır.
  • Hasta hızlı bir şekilde normal hayatına geri dönebilmektedir. 

Laparoskopik ameliyat sonrası nelere dikkat etmek gerekir?

Laparoskopi yani kapalı ameliyat açık ameliyata göre daha avantajlıdır. Ameliyat sonrası hasta 3-5 saat sonra ayağa kalkabilir ve  kısa süre sonra normal hayatına dönebilir. 

Laparoskopi’de açık ameliyata göre dikkat edilmesi gereken çok az şey bulunmaktadır. Bu bilgiler de ”dikkat edilmesi gerekenler” den  ziyade ”bilinmesi gerekenler” sınıfındandır:

 

  • Laparoskopi sonrası hasta kısa süre sonra kendine gelir.
  • Laparoskopi karın içine karbondioksit gazı verilerek gerçekleştirilmektedir. Bu gazın büyük bir kısmı ameliyat sonrasında boşaltılır. Fakat bazen içerde kalan az miktarda gaza bağlı   ameliyatı takip eden 1-2 gün  hasta omuz veya sırtında hafif ağrı hissedebilir, bu durum geçicidir. 
  • Kesi yerlerine koyulan bandajlar genelde 48 saat içerisinde çıkarılır. Eğer doktorunuz farklı bir zaman dilimi söylüyorsa  söylenilen zamana göre çıkarılmalıdır.
  • Ameliyat sonrasındaki süreçte kesi yerlerinden hafif kırmızı veya berrak sıvının gelmesi durumu normaldir, bu durumda pansuman değiştirilebilir. Fakat pis kokulu, sarı, iltihaplı sıvı geliyorsa  vakit kaybetmeden hekiminiz ile görüşmeniz gerekir. 
  • Kesi yerlerinde minimal morarma olabilir, bu normaldir ve kendiliğinden geçer. Kesi izleri hastadan hastaya farklı zamanlarda kaybolabilir, fakat ortalama olarak bir kaç ay içerisinde  fark edilmeyecek hale gelir.
  • Ameliyat sonrasında doktor önerisi olmadan bilinçsiz bir şekilde antibiyotik kullanılmamalıdır. Eğer ağrı kesici önerildiyse belirtilen kullanım, doz ve açlık/tokluk durumuna göre alınmalıdır. 
  • Genellikle ameliyattan 48 saat sonra banyo yapılabilir. (Hekiminizin önerisi farklı ise hekiminizin yönlendirmesine göre hareket ediniz) 
  • Laparoskopik ameliyatlardan sonra kesi yerleri genellikle subkutan( gizli dikiş) kapatıldığı için   çoğu zaman dikişlerin alınmasına gerek olmaz. Eğer bu tarz bir dikiş kullanıldıysa bu dikişler kendiliğinden erimektedir.
  • Ameliyat türüne göre değişim göstermekle birlikte ilk 12 saat genelde  sıvı gıdalar verilir. Daha sonrasında bulantı ve kusma olmuyorsa doktor onayıyla katı gıdalara geçilebilir. 
  • Genel anestezi etkisi 48 saat boyunca devam edebileceği için ameliyat sonrası araç kullanılmamalıdır. 
  • Ameliyat sonrası hekiminizin belirttiği sürece ağır yük taşımaktan kaçınılmalıdır.
  • Laparoskopi ameliyatından hemen sonra kişi özel bir kısıtlama yoksa günlük ihtiyaçlarını kendi karşılayabilir durumda hareket edebilir. 

 

Not: Gaita yapamama, karında geçmeyen ağrı ve şişkinlik, idrar yapamama, bulantı, kusma, gaz çıkaramama, ateş, titreme gibi şikayetler görülüyorsa hemen doktorunuza başvurunuz. 

Kapalı ameliyat olmayı mı düşünüyorsunuz? 

Bu yazımızda laparoskopi ameliyatı sonrası nelere dikkat etmek gerekir sorusunu cevapladık. Eğer siz de sağlık sorununuz için kapalı ameliyatı yani laparoskopi’yi tercih etmek istiyorsanız; apandisit, reflu, göbek fıtığı, kasık fıtığı, kesi yeri fıtığı, safra kesesi hastalıkları ve daha birçok hastalığın tedavisinde  laparoskopik ameliyat şansının bulunduğunu bilmelisiniz. Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçiniz: İletişim 

Paylaş:
avatar
En Yeniler Eskiler Beğenilenler
Cüneyt
Cüneyt

Hocam merhaba,6 gün önce laparoskopi yöntemiyle safra kesesi ameliyatı oldum.Sol tarafamı doğru yatma pozisyonu aldığımda sağ tarafımdan bağırsaklardan lıkır lıkır tabir edeceğim şekilde bir akış oluyor. Gaz çıkarmamda ve büyük tuvaletimde sorun yok. Bu durum karbondioksit gazı olabilir mi? Bilgilerinizi rica ederim.

Adem Deniz Gökçay
Adem Deniz Gökçay

Piriformis sendromu ameliyatı Lakoroskopi yöntemiyle olacağım.

Sabiha atar
Sabiha atar

Iyi aksamlar ben a gecen hagta cuma safra kesesi ameliyati oldum yurt disinda yasiyorum dr. sikayetimi bildirdim birseyin yok dedi
ama ayaga kalktigimda kamurgalarimin alltinda agri hisediyorum nedeni ne olabilir

Gülşah
Gülşah

Hocam merhabalar.
Laporoskopik yöntemle tüplerim ve rahmim alındı. Ameliyattan kac gün sonra uzun araba yolculuğuna çıkabilirim. teşekkür ederim

Gülay Taksim
Gülay Taksim

Ben açık Amaliyat oldum karından idrar torbası bağlandı ve10 sonra kontorole gelin dediler ayakta duş alabilirsiniz dedi 2 sonsa duş aldım pansuman demediler duştan sonra bandajı bir kısmı açıldı ne yapayım