586

Bu yazımızda kapalı ameliyat nasıl olur, laparoskopik ameliyat nasıl yapılır ve laparoskopi nasıl uygulanır gibi soruların cevaplarını merak edenler için bilgiler vereceğiz. Laparoskopi yani halk dilinde kapalı ameliyat, son 30 yıldır yoğun bir şekilde uygulanan ve avantajları ile hastanın konforlu bir ameliyat süreci geçirmesini sağlayan bir ameliyat türüdür. Safra kesesi hastalıkları, reflü, apandisit, göbek fıtığı, kasık fıtığı, kesi yeri fıtığı, kalın bağırsak hastalıkları ve daha birçok hastalıkta laparoskopi tercih edilebilmektedir. Eğer siz de kapalı ameliyat hakkında bilgi almak istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

Laparoskopi (kapalı ameliyat) nasıl yapılır & uygulanır?

Sağlık problemi yaşayan ve laparoskopi hakkında bilgi almak isteyen kişiler, laparoskopi nedir ve laparoskopi nasıl yapılır sorusunun cevabını merak etmektedir. Minimal invaziv cerrahi olarak da bilinen bu yöntem, son 30 senedir yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Kesi yerinin küçük olması, ameliyat sonrası ağrının az olması, iz bırakmaması, normal yaşama kolay ve hızlı bir şekilde dönmeyi sağlaması gibi avantajları, bu ameliyat türünü oldukça konforlu kılar.

 Laparoskopik ameliyat sırasında kameralar kullanılmakta ve bu kameralar vücut içini görüntülemeyi sağlamaktadır. Kameralar 5-10 mm‘lik deliklerden içeri gönderilmekte, ek kesiler ile çalışma aletleri vücut içerisine sokulmaktadır. Laparoskopik port adı verilen bu deliklere girişi veya çıkışı kolaylaştıran trokar adı verilen ince borular koyulmaktadır. Karın içinin rahat bir şekilde görülebilmesi için karın içi karbondioksit gazıyla şişirilmektedir. Laparoskopi’de genellikle işlemi gerçekleştiren cerrah ve kamerayı tutan asistan olmak üzere 2 kişi çalışmaktadır. Laparoskopi’de yapılan görüntüleme sistemi ile organlar daha yakından görülebilmekte ve ameliyat kolay bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. 

Laparoskopi esnasında kamera ve diğer cerrahi aletlerin gireceği şekilde ameliyata göre 3 ile 5 arası delik kullanılır.  Açık ameliyattaki gibi büyük izler oluşmamakta, oldukça küçük kesilerle operasyon tamamlanmaktadır. Bu sayede kozmetik açıdan herhangi bir problem yaşanmamaktadır. Aynı zamanda yaraların neden olduğu ağrılar azalmakta, konfor üst seviyede tutulmakta, hastanede yatış süresi azalmakta ve iyileşme daha çabuk gerçekleşmektedir. Laparoskopik cerrahi açık ameliyatlara göre daha zor öğrenilen bir yöntemdir. Açık ameliyata göre daha zor olması, cerrahın uzun eğitimler alması ve laparoskopi uygulama yeteneğinin gelişmiş olması gibi zorunlulukları da beraberinde getirmektedir. 

Laparoskopi’nin (kapalı ameliyat) avantajları nelerdir? 

Toparlayacak olursa laparoskopik ameliyatın avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Büyütülmüş görüntü sayesinde cerrahi uygulama kolay bir şekilde gerçekleşmektedir. 
  • İyileşme süresinin kısa olması hastaneden çıkışın da kısa olmasını sağlamaktadır. 
  • Açık ameliyata göre oldukça küçük kesiler atıldığı için yara izi neredeyse hiç kalmamaktadır. 
  • Açık cerrahiye göre ağrı oranı oldukça düşüktür.
  • Hastalar kısa süre içerisinde normal hayatlarına dönebilmektedir. 

Kapalı ameliyat olmayı mı düşünüyorsunuz? 

Bu yazımızda laparoskopi nedir, laparoskopik ameliyat nasıl yapılır, laparoskopi nasıl uygulanır gibi soruları cevapladık. Eğer siz de sağlık sorununuz için kapalı ameliyatı yani laparoskopi’yi tercih etmek istiyorsanız;  göbek fıtığı, kasık fıtığı, kesi yeri fıtığı ve safra kesesi hastalıkları ve daha bir çok hastalıkta  laparoskopik ameliyat şansınınbulunduğunu belirtmek isteriz. Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçiniz: İletişim 

Paylaş:
avatar