575

Tıp dilinde pilonidal sinüs olarak bilinen kıl dönmesi problemi; kıl ve cilt döküntülerinin ciltaltında  anormal bir cep oluşturmasıyla meydana gelir.  Oluşan bu durumun gerçekleşme nedeni kılların tek yönde çıkıntılarının bulunmasıdır. Bu alanda zamanla kronik enfeksiyon gelişir. Özünde bu durum bünyesel yatkınlık, şişmanlık, kıl oranının yüksek olması, dar giysiler giymek ve sürekli oturmak gibi nedenler ile ortaya çıkmaktadır. Kıl dönmesi yaşayan kişiler şişlik, akıntı, kuyruk sokumunda ağrı gibi şikayetler yaşamaktadır. Kıl dönmesi problemi başka hastalıklar ile benzeşebileceği için genel cerrahi hekiminin değerlendirmesi ve incelemesi teşhis ve tedavi için büyük önem taşımaktadır. Kıl dönmesi belirtilerini yaşayan kişiler ameliyatsız kıl dönmesi tedavisi, lazerle kıl dönmesi tedavisi, kıl dönmesi nasıl tedavi edilir ve kıl dönmesi ameliyatı gibi birçok arama ile derdine çare aramaktadır.

Kıl dönmesi ameliyatı & kıl dönmesi tedavisi

Kıl dönmesi yaşayanların deneyimli bir hekim tarafından muayene edilmesi büyük önem taşımaktadır. Hastanın patolojisine göre birçok tedavi türü bulunmaktadır. Kıl dönmesi tedavisinde standart tedavi türü cerrahi tedavidir. Kıl dönmesinde akut pilonidal sinüs apsesinin tedavisi, kistotomi ameliyatı, primer kapama, kistektomi, kistotomi ameliyatı, sekonder iyileşme, flep yöntemleri gibi birçok yöntem vardır.

Son zamanlarda başarısı, konforu ve sonuçlarıyla en çok dikkat çeken tedavi türlerinden bir tanesi ise lazerle kıl dönmesi tedavisidir. Güncel tedavi yöntemlerinden bir tanesi olan bu yöntem seçilmiş vakalara uygulanmaktadır. İleri evrelerde bulunan hastalarının absesi olması durumunda uygulanmamalıdır. Bu noktada hasta tedaviye uygun olup olmadığını anlamayabilmesi için mutlaka  genel cerrah uzmanına danışmalıdır. Lazerle kıl dönmesi tedavisinde sinüs içerisindeki kıllar çıkartılır. Sinüs içi kürete edilerek temizlenir ve diod lazer uygulaması ile 1470 nm dalga boyunda lazer ışını sağlayan ince bir katater eşliğinde sinüs içerisine girilir. Ve daha sonrasında tüm sinüs yolu lazer kateteri eşliğinde kapatılır. Lazer ile kıl dönmesi ameliyatında hastalığın belli oranda tekrarlama ihtimali vardır. Hastalığın tekrarlaması durumunda tekrardan uygulama yapılabilir. Kıl dönmesi lazer tedavisi sonrasında en iyi avantajlardan biri işlem sonrasında hastanın işine hızlı bir şekilde dönebilmesidir.

Eğer hastalık lazerle tedavi edilemeyecek kadar ileri boyutta ise flep yöntemi oldukça iyi bir seçenektir. Bu yöntemde hastalıklı doku çıkarıldıktan sonra yandaki doku kaydırılarak oluşan defekt kapatılır. Böylece gerilimsiz olarak tam bir kapatma sağlanır, yara açık kalmaz, açılma riski son derece düşüktür, dren konulmaz. Enfeksiyon ve hastalığın tekrarlama ihtimali bu yöntemde oldukça düşüktür. Başarı oranı çok yüksektir.

Kıl dönmesi (Pilonidal Sinüs) sorunu mu yaşıyorsunuz?

Bu yazımızda ameliyatsız kıl dönmesi tedavisi, lazerle kıl dönmesi tedavisi, kıl dönmesi nasıl tedavi edilir, kıl dönmesi ameliyatı gibi merak edilen konuları ele aldık. Eğer siz de kıl dönmesi problemi yaşıyor ve bu tarz başlıkları internette aratarak sorununuza çözüm arıyorsanız; iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz: İletişim

Paylaş:
avatar