579

Halk arasında kıl dönmesi olarak bilinen pilodinal sinüs, toplumda oldukça yaygın görülen bir problemdir. Bu yazımızda kıl dönmesi neden olur başlığı altında; kıl dönmesi nedir, kıl dönmesi nedenleri, kıl dönmesi belirtileri, kıl dönmesi tedavisi, kıl dönmesi ameliyat çeşitleri gibi merak edilen konuları ele alacağız. Eğer siz de kıl dönmesi problemi yaşıyor ve kıl dönmesi hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin!

Kıl dönmesi (Pilonidal Sinüs) nedir?

Kıl dönmesi probleminin detaylarına geçmeden önce kıl dönmesi nedir, açıklayalım. Tıp dilinde pilodinal sinüs olarak adlandırılan kıl dönmesi, cilt ve kıl döküntülerinin altında oluşan anormal bir cep türü olarak tanımlanabilir. Kıl dönmesi, vücuttan dökülen kılların kuyruk sokumuna veya cilt altına girmesiyle oluşmaktadır. Kıllar tırtıklı bir yapıya sahiptir ve tıpkı bir diken gibi tek yönde çıkıntıları vardır. Deri altına giren kıllar bu yapıları sebebiyle cilt rahatsızlığı oluşturarak deri altında yuva yaparlar. Sonuç olarak enfeksiyon gelişir ve bu durum kıl dönmesi olarak açıklanır.

Kıl dönmesi (Pilonidal Sinüs) neden olur?

Birçok kişi kıl dönmesi neden olur veya kıl dönmesi nedenleri nelerdir merak etmektedir. Ergenlik sonrasında görülmesinden dolayı hormonal değişiklikler, tüy oluşumu, dar iç çamaşırlarının neden olduğu sürtünme, uzun süre oturmak kıl dönmesi nedenleri arasında sayılabilir. Ayrıca aşırı kilo, hareketsiz yaşam, aşırı kıllı vücut da kıl dönmesi riskini arttıran faktörler arasındadır. 

Kıl dönmesi (Pilonidal Sinüs) belirtileri

Kıl dönmesi nedir ve kıl dönmesi neden olur, açıkladık. Peki kıl dönmesi belirtileri nelerdir? Bazı durumlarda kişiler kıl dönmesine benzer problemler yaşasa da bunun kıl dönmesi olup olmadığını tespit edemez. Bu nedenle kıl dönmesi konusunda doktora muayene olmak son derece gerekli ve önemlidir. Kıl dönmesi belirtileri, kısaca şu şekilde sıralanabilir:

  • Anüsün 3-5 cm yukarısından kalça oluğuna doğru ciltte debris, granülasyon ve kıl bulunan sinüs varlığı,
  • Kötü koku ve akıntı,
  • Derinin kızarması, ateş,
  • Sinüsün kapanmasından dolayı apse.

Kıl dönmesi (Pilonidal Sinüs) tedavisi

Kıl dönmesi nedir, kıl dönmesi neden olur, kıl dönmesi belirtileri gibi merak edilen konuları açıkladıktan sonra kıl dönmesi tedavisi konusunu ele alalım. Birçok kişi kıl dönmesi nasıl tedavi edilir, kıl dönmesi tedavi yöntemleri nelerdir merak etmektedir. Kıl dönmesi tedavisinde standart tedavi türü cerrahi tedavidir.  Flep yöntemleri, mikrosinüsektomi, kistektomi ve sekonder iyileşme, primer kapama, kistotomi ameliyatı, akut pilonidal sinüs apsesinin acil drenajı gibi kıl dönmesi ameliyat çeşitleri vardır. Doğru tedaviye ancak bu konuda uzman bir hekimin karar verebileceği unutulmamalıdır. 

Kıl dönmesi tedavisi konusunda yaygın tedavi yöntemlerinden biri de lazer ile kıl dönmesi tedavisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yöntemde sinüs içindeki kıllar çıkartılır, sinüs içi kazınarak temizlenir, lazer ile sinüse girilir, sinüs yolu lazer katateri ile kapatılır. Bu tedavi yönteminde şikâyetin tekrarlama olasılığı düşüktür. Kişi tedavinin ardından hızlıca günlük yaşamına dönebilir. Ama elbette az önce de belirttiğimiz gibi, problemin teşhis ve tedavisi cerrahi uzmanının muayenesi sonucunda belirlenmelidir.

Kıl dönmesi (Pilonidal Sinüs) sorunu mu yaşıyorsunuz?

Bu yazımızda kıl dönmesi neden olur başlığı altında; kıl dönmesi nedir, kıl dönmesi nedenleri, kıl dönmesi belirtileri, kıl dönmesi tedavisi, kıl dönmesi ameliyat çeşitleri gibi merak edilen konuları açıkladık. Eğer siz de kıl dönmesi problemi yaşıyor ve bu tarz başlıkları internette aratarak sorununuza çözüm arıyorsanız; iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz: İletişim

Paylaş:
avatar