1424

Toplumda sık görülen bir sağlık problemi olan kıl dönmesi (pilodinal sinüs), birçok insan tarafından merak edilmektedir. Bu yazımızda kıl dönmesi belirtileri nelerdir başlığı altında kıl dönmesi nedir, kıl dönmesi neden olur, kıl dönmesi zararları, kıl dönmesi tedavisi, kıl dönmesi korunma yöntemleri gibi merak edilen konuları açıklayacağız. Eğer siz de kıl dönmesi problemi yaşıyorsanız veya kıl dönmesi hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin!

Kıl dönmesi (Pilonidal Sinüs) nedir?

Toplumda sık görülen kıl dönmesi problemi, tıp dilinde pilodinal sinüs adıyla bilinmektedir. Kıl dönmesi, cilt ve kıl döküntülerinin altında oluşan anormal bir cep türü olarak tanımlanabilir. Peki, kıl dönmesi nasıl oluşur? Kıl dönmesi, vücuttan dökülen kılların kuyruk sokumuna veya cilt altına girmesiyle oluşmaktadır. Kıllar tırtıklı bir yapıya sahiptir ve tıpkı bir diken gibi tek yönde çıkıntıları vardır. Deri altına giren kıllar bu yapıları sebebiyle cilt rahatsızlığı oluşturarak deri altında yuva yaparlar. Sonuç olarak enfeksiyon gelişir ve bu durum kıl dönmesi olarak açıklanır.

Kıl dönmesi (Pilonidal Sinüs) neden olur?

Kıl dönmesi nedir, öğrendik. Peki kıl dönmesi neden olur? Kıl dönmesi, genelde kuyruk sokumunda oluşur. Elbette vücudun diğer yerlerinde, kasık ve koltuk altı bölgesinde de oluşabilmektedir. Cilt altına yerleşmiş kıl yumakları, kronik iltihaba neden olarak bu sorunu meydana getirir. Kıl dönmesi nedenleri arasında çok kıllı bir yapıya sahip olunması, şişmanlık, bünyesel yatkınlık sayılabilir. Ayrıca sürekli oturmak, dar giysilerin neden olduğu sürtünme gibi durumlar da kıl dönmesi riskini arttırmaktadır. 

Kıl dönmesi (Pilonidal Sinüs) belirtileri nelerdir?

Kıl dönmesi nedir ve kıl dönmesi neden olur sorularını yanıtladıktan sonra, kıl dönmesi belirtileri nelerdir, bir bakalım. Kişinin yaşam kalitesini düşüren bir sağlık problemi olan kıl dönmesi; kuyruk sokumunda ağrı, akıntı, şişlik şikayetleri ile kendisini göstermektedir. Kişiler bazen kıl dönmesi benzeri durumlar yaşayabilir ve bunun kıl dönmesi olup olmadığını anlamakta zorlanabilirler. Bu nedenle bu şikayetlerin uzman bir hekim tarafından değerlendirilmesi ve incelenmesi, problemin teşhisi ve tedavisi açısından son derece önemlidir. 

Kıl dönmesi (Pilonidal Sinüs) nasıl tedavi edilir?

Kıl dönmesi tedavisi nasıldır, kıl dönmesi nasıl tedavi edilir? Kıl dönmesi problemi, cerrahi tedavi ile ortadan kaldırılabilmektedir. Kıl dönmesi tedavisi konusunda flep yöntemleri, mikrosinüsektomi, kistektomi ve sekonder iyileşme, primer kapama, kistotomi ameliyatı, akut pilonidal sinüs apsesinin tedavisi gibi yöntemler uygulanabilmektedir. Ayrıca son yıllarda lazer ile kıl dönmesi tedavisi de sıkça uygulanmaktadır. Lazer ile tedavi, çok ilerlemiş vakalarda, abse varlığında uygulanmamalıdır. Hastalığın bu tedaviye uygun olup olmadığına genel cerrahi uzmanın muayenesi ile karar verilebilir. Lazer ile tedavide tekrarlama riski azdır, tekrarlaması durumunda tedavi yeniden uygulanabilir ve açık yara oluşmayacağından hasta bir gün sonra işine dönebilir. 

Kıl dönmesi (Pilonidal Sinüs) korunma yöntemleri nelerdir?

Kıl dönmesi nedir, kıl dönmesi neden olur, kıl dönmesi belirtileri nelerdir, kıl dönmesi nasıl tedavi edilir sorularını yanıtladık. Peki kıl dönmesi korunma yöntemleri nelerdir? İşte kıl dönmesi probleminden kaçınmak için alabileceğiniz bazı önlemler. 

  • Kuyruk sokumu bölgesi ve göbek deliği gibi kıl dönmesi olması muhtemel bölgelerin temizliğine önem verin.
  • Kuyruk sokumu kıl temizliği de bu problemden kaçınmada son derece önemlidir. Kuyruk sokumu bölgeniz kıllı ise tüy dökücü kremlerle o bölgeyi temizleyin. 
  • Göbek deliğinizi düzenli olarak temizleyin. Bir cımbız ve kulak temizleme çöpü ile göbek deliğine giren kıl, tüy, elbise parçalarını çıkarmak son derece önemlidir.
  • Uzun süre oturmak, kıl dönmesi riskleri arasında gösterilmektedir. Uzun süre oturan insanlar, genelde arkaya doğru yaslanarak oturur. Bu oturma şekli ise saç ve vücuttan dökülen kılların, kuyruk sokumu bölgesine daha kolay ulaşmasına neden olur. Bu yüzden otururken dik ve doğru oturmaya özen göstermek gerekir.
  • Fazla kilo probleminden kurtulun. Fazla kilolu olmak da kıl dönmesi risklerini arttırmaktadır.
  • Dar kıyafetler ve iç çamaşırlarından kaçının.

Kıl dönmesi (Pilonidal Sinüs) sorunu mu yaşıyorsunuz?

Bu yazımızda kıl dönmesi belirtileri nelerdir başlığı altında kıl dönmesi nedir, kıl dönmesi neden olur, kıl dönmesi zararları, kıl dönmesi tedavisi, kıl dönmesi korunma yöntemleri gibi merak edilen konuları ele aldık. Eğer siz de kıl dönmesi problemi yaşıyor ve bu tarz başlıkları internette aratarak sorununuza çözüm arıyorsanız; iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz: İletişim

Paylaş:
avatar