29056

Bu yazımızda kıl dönmesi nedir, kıl dönmesi belirtileri, kıl dönmesi ameliyat çeşitleri, kıl dönmesi nedenleri, kıl dönmesi nasıl olur, kıl dönmesi sebepleri, kıl dönmesi zararları ve kıl dönmesi tedavisi gibi kıl dönmesi ile ilgili birçok başlık ele alınacaktır. Halk arasında kıl dönmesi olarak bilinen pilonidal sinüs birçok kişi tarafından yaşanan bir tür sağlık sorunudur. Eğer siz de kıl dönmesi hakkında detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

Kıl dönmesi nedir?

Her şeyden önce kıl dönmesi nedir sorusunu cevaplayalım; halk arasında kıl dönmesi olarak bilinen pilonidal sinüs cilt ve kıl döküntülerinin altında oluşan anormal bir cep türüdür. Kıl dönmesinin tıp dilindeki karşılığına baktığımız zaman bu anlamı görmemiz mümkündür. Pilus kıl, nidus ise yuva anlamına gelir. Bu Latince kelimeler ile pilonidal sinüs kelimeleri türemiştir. Kıl dönmesinin teknik oluşumu ise şu şekildedir; vücuttan dökülen kıllar kuyruk sokumuna veya cilt altına girer. Kılların fiziki yapısı dümdüz değildir. Tırtıklı bir yapıya sahiptir ve adeta bir diken gibi tek yönde çıkıntılara sahiptir. Deri altına giren kıllar yapılarından dolayı cilt rahatsızlığı oluşturur ve deri altında yuva yaparlar. Ortaya çıkan enfeksiyon durumu ise kıl dönmesi olarak açıklanmaktadır.

Kıl dönmesi yaşayan birçok kişinin aklında kıl dönmesi vücudun nerelerinde çıkar sorusu vardır. Kıl dönmesi için ‘’sadece kuyruk sokumunda meydana gelir’’ demek doğru olmayacaktır. Tabii ki kuyruk sokumunda bulunan döküntüler daha rahat bir şekilde yuva yapacaktır. Bu yüzden de birçok kişi kıl dönmesinin sadece kuyruk sokumu bölgesinde çıktığı yanılgısına sahiptir. Kıl dönmesi kuyruk sokumu ile birlikte; koltuk altı, göbek deliği ve parmak arası gibi bölgelerde de çıkabilir. Peki kıl dönmesi risk grupları kimlerdir? Yani kıl dönmesini kimler yaşar? Araştırmalar kıl dönmesi sağlık probleminin erkeklerde daha fazla ortaya çıkabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte genellikle 15 ile 35 yaş arası yaşlarda daha sık karşılaşılmaktadır. Bunun dışında hareketsiz yaşam süren birçok meslek grubunda ve kıllar ile aşırı temasta bulunan berber, köpek bakıcısı ve koyun kırpıcısı gibi meslek gruplarında kıl dönmesi oldukça sık görülmektedir.

Kıl dönmesi belirtileri nelerdir?

Kıl dönmesi nedir, kıl dönmesi kimlerde görülür ve kıl dönmesi risk grupları kimlerdir gibi soruları cevapladıktan sonra oldukça önemli bir başka soruyu cevaplayalım; kıl dönmesi belirtileri nelerdir? Birçok kişi kıl dönmesine benzer problemler yaşar; fakat bunun kıl dönmesi olup olmadığını tam olarak tespit edemez. Bu yüzden kıl dönmesinin belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak veya bir doktora muayene olmak oldukça önemlidir. Bu doğrultuda kıl dönmesi belirtileri şu şekildedir; anüsün 3 ile 5 cm yukarısından kalça oluğuna doğru ciltte içinde debris, granülasyon ve kıl bulunan sinüs varlığı, kötü koku ve akıntı, derinin kızarması, ateş ve sinüsün kapanmasından dolayı apse.

Kıl dönmesi için hangi doktora gidilir? Kıl dönmesi nasıl teşhis edilir?

Birçok kişi kıl dönmesini sivilce zannetmektedir; bu doğrultuda yanlış bölüm doktorlarına gitmektedir. Kıl dönmesi için gidilmesi gereken branş hekimi genel cerrahi doktorlarıdır. Bunun nedeni kıl dönmesi tedavisinde cerrahi yöntemlerin uygulanmasıdır. Genel cerrahi uzmanları  fizik muayene ile kıl dönmesini oldukça rahat bir şekilde teşhis edebilirler.

Kıl dönmesi tedavi yöntemleri nelerdir?

Kıl dönmesi nasıl tedavi edilir ve kıl dönmesi tedavi yöntemleri nelerdir gibi soruların cevapları birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Kıl dönmesi tedavisindeki hedef en etkin tedavi ile  kısa sürede günlük yaşamına dönmesidir. Kıl dönmesi tedavisinde standart tedavi türü cerrahi tedavidir. Bunun dışındaki yöntemler cerrahiye alternatif yöntemlerdir. Kıl dönmesi tedavileri ile kıl dönmesi yuvası tamamen çıkartılır. Fakat ‘’Kıl dönmesi için standart bir cerrahi tedavi vardır’’ demek de doğru olmayacaktır. Asıl olan uzman doktor muayenesi ile uygun tedavinin seçilmesidir. Kronik pilonidal sinüs hastalığı( kıl dönmesi) tedavisinde  var olan yöntemler arasında; flep yöntemleri, mikrosinüsektomi, kistektomi ve sekonder iyileşme, primer kapama, kistotomi ameliyatı,  akut pilonidal sinüs apsesinin tedavisi ve acil drenajı bulunmaktadır. Pilonidal sinüs (kıl dönmesi) tedavisinde uygulanan flep yöntemi (v-y Plasti) ile hastalığın en az tekrarla başarılı şekilde tedavi edilme şansı vardır. Flep yönteminde hastalıklı bölge çıkarıldıktan sonra oluşan açık alan yanındaki dokuyu özel tekniklerle  kaydırarak kapatılır. Böylece açık yara oluşmadan gerilimsiz bir şekilde yara kapatılmış olur. Yara estetik dikişlerle kapatılır, dikişlerin alınması söz konusu olmaz.

Son yıllarda yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemlerinden bir tanesi de lazer ile kıl dönmesi tedavisidir. Fakat burada vakaların seçilmiş olması ve genel cerrahi uzmanının muayenesi çok önemlidir. Lazer ile kıl dönmesi tedavisinde sinüs içindeki kıllar çıkartılır, sinüs içi kazınarak temizlenir, lazer ile sinüs içine girilir, tüm sinüs yolu lazer kateteri ile kapatılır. Bu yöntemde tekrarlama oranı düşüktür. Kıl dönmesi probleminin tekrarlanması durumunda tedavi tekrardan uygulanabilir. Kişiler lazer ile kıl dönmesi tedavisinden sonra günlük yaşamlarına oldukça rahat bir şekilde geri dönüş sağlayabilir.

Kıl dönmesi tekrarlar mı?

Kıl dönmesi ile ilgili bilinmesi gerekenler bunlarla bitmemektedir. Örneğin kıl dönmesi tekrarlar mı sorusu birçok kişi tarafından sorulmaktadır. Kıl dönmesi  tekrarlamasının oranını  azaltmak için bazı dikkat edilmesi gereken durumlar bulunmaktadır. Kıl dönmesinin tekrarlama olasılığını azaltmak için; kişisel hijyene ve bölge hijyenine dikkat edilmelidir, günlük olarak duş alınmalıdır, günlük olarak iç çamaşırı değiştirilmelidir, kalça kısmında kalan tekstil ve kıl atıkları temizlenmelidir, uzun süre oturmaktan kaçınılmalıdır, ameliyat olundu ise  hastanın ameliyat sonrası  kontrollerini düzenli olarak yaptırması önemlidir.

Kıl dönmesi sorunu mu yaşıyorsunuz?

Kıl dönmesi problemi yaşam kalitenizi düşüren bir sağlık sorunudur. Eğer siz de kıl dönmesi problemi yaşıyor ve bu tarz başlıkları internette aratarak sorununuza çözüm arıyorsanız; iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz: İletişim 

Paylaş:
avatar