2941

Göbek fıtığı; bağırsak veya karın içi yağ dokularının göbek deliğinden dışarı çıkması ile oluşur.  Bu hastalığın tedavisi için cerrahi müdahale gerekmektedir. Göbek fıtığının kısaca ne olduğunu açıkladıktan sonrasında yazımıza göbek fıtığı belirtileri nelerdir ve göbek fıtığı ameliyatı nasıl yapılır konularına değineceğiz.

Göbek fıtığı belirtileri nelerdir?

Göbek fıtığı yetişkinler ve bebeklerde sıklıkla karşılaşılabilen bir sağlık sorunudur. Bebeklerde göbek fıtığı ilk iki yaş içerisinde iyileşir ve endişe edilecek bir durum değildir. Bazı durumlarda iyileşmesi beşinci yaşa kadar sürebilir. Bebeklerde görülen göbek fıtığının en yaygın belirtisi, bebek ağladığında göbek deliğinin dışa doğru çıkmasıdır. 

Yetişkinlerde görülen göbek fıtığının belirtileri oldukça farklıdır. Göbek fıtığı yaşayan yetişkinlerde ilk belirti ağrıdır. Yaşanılan bu ağrı kişinin günlük yaşantısını zorlaştırır. Ağrıdan dolayı yürümede güçlük yaşanabilir. Göbek deliğinin olduğu bölgede gözle görülür bir şişlik oluşabilir ve bu şişlikle beraber ağrı da hissedilir. Bunun dışında göbek fıtığı yaşayan bazı kişilerde herhangi bir belirti görülmez. Sadece ultrasonografi veya tomografi ile saptanabilecek boyutta küçük fıtıklar da olabilir. Fıtık boynu dar olduğu zaman   bağırsakların bu alana girip boğulması ile ciddi problemler oluşabilir. Bu durum hayati risk taşımaktadır ve acil müdahale gerektirir.

Göbek fıtığı ameliyatı nasıl yapılır?

Göbek fıtığı genellikle fiziksel muayene ile teşhis edilebilen bir hastalıktır. Bazı durumlarda usa veya tomografi gerekebilir. Yapılan muayenede fıtığın sıkıştığı saptandığında ve içinde bağırsak varsa  bu durum hayati risk oluşturduğundan  acil ameliyat gerektirebilir. 

Göbek fıtığı tedavisi, mutlak surette cerrahidir.  Teşhis konulduğu anda cerrahi tedavi planlaması yapılmalıdır. Göbek fıtığı tedavisinde en sık kullanılan yöntem mesh(yama) ile gerilimsiz olarak fıtığın onarımıdır.  Bu tedavi yöntemi ile fıtığın tekrar etme oranı oldukça düşüktür. Yama yöntemi açık veya laparoskopik ameliyat ile uygulanabilmektedir.

Göbek fıtığı ameliyatının açık veya laparoskopik hangi yöntemle yapılması gerektiğine hekiminiz detaylı muayene sonrası karar verecektir.  Açık ya da laparoskopik hangi yöntemle yapılırsa yapılsın göbekteki defekti karın duvarının arka kısmından yama konularak onarılması tekrarları azaltan bir faktördür. Karın içine konan yamalar iki taraflı özel yamalardır. Karın içine bakan yüzü bağırsaklara yapışmayan özel bir madde ile kaplıdır. Bu şekilde konulan yamalar bağırsaklarla temas etse de yapışıklık oluşmaz ve güvenlidir. Yama için kullanılan malzeme tüle benzeyen özel bir malzemedir ve operasyon bölgesinde sağlıklı doku gelişimine izin verir. Ayrıca dayanıklı olan bu malzeme rahatsızlık hissi vermez ve gerilmelere karşı dirençlidir.  Bu yamalar laparoskopik ameliyatlarda karın duvarına özel sabitleyici sistemlerle tespit edilir.

Laparoskopik ameliyatlardan sonra yara iyileşmesi daha hızlı olur. Günlük aktiviteye dönüş daha hızlıdır.

Göbek fıtığı ameliyatı sonrası ise hastanın sigara ve alkol kullanılmaması istenir. Bu sayede yaranın iyileşmesi hızlanır.

Göbek fıtığı problemi yaşadığınızı mı düşünüyorsunuz? 

Bu yazımızda göbek fıtığı ameliyatı nasıl yapılır konusuna açıklık getirdik. Eğer siz de göbek fıtığı ve göbek fıtığı tedavisi ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız; iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz: İletişim

Paylaş:
avatar