5206

Fibrokistik meme, genelde meme kanseri riski taşımayan, içi sıvı dolu kistler, nodüler yapıda ağrılı meme ve  bazen de fibroadenoma denilen iyi huylu tümörleri içeren yapıları tarif etmek için kullanılır. Eskiden fibrokistik hastalık olarak tariflenen bu durum artık fibrokistik meme veya fibrokistik değişiklikler olarak  isimlendirilmektedir. Fibrokistik değişikliklere, kadınların yaklaşık %50’sinde rastlanmaktadır. Genelde kanserle ilişki olmasa da bazı kadınlar için rahatsız edici olabilir. Çünkü memede ağrılı ve ele gelebilen yumrumsu yapılar olarak hissedilebilir. Fibrokistik meme, eğer özel bir durum söz konusu değilse meme kanseri riskinde artışa neden olmaz. Şüphe teşkil eden durumlarda doktorunuzun aldığı parça patoloji uzmanı tarafından incelenir ve bu şekilde bir sonuca varılabilir.

Fibrokistik meme neden olur?

Fibrokistik meme, özellikle menopoz öncesi kadınlarda görülmektedir. Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Menopoz sonrası dönemdeki kadınlarda nadir görülüyor olması, bunun yumurtalık hormonlarıyla ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Bu hastalık söz konusu olduğunda kistlerin doğru değerlendirilmesi büyük önem taşır. Meme muayenesindeki ilk hedef, meme kanseri oluşumu olup olmadığının belirlenmesidir. Memede ele gelen bir veya birden fazla kitlenin en sık rastlanan sebebi fibrokistik yapılardır. 

Fibrokistik meme belirtileri

Memede fibrokist belirtileri, meme dokusunun kıvamına bağlıdır. Kistler belli büyüklüğe ulaşmadan veya yüzeysel yerleşimli değillerse fiziki muayenede ele gelmezler. Böyle durumlarda yalnızca ultrasonografi ile görülürler. Meme cildine yakın olan fibrokistler, yeterince büyük olduklarında hasta tarafından elle bulunabilirler. Ve genelde yumuşak kıvamlı, hareket edebilen yapılara sahip olurlar. 

Fibrokistler nasıl geçer?

Fibrokistler çoğunlukla kendiliğinden geçmez ve etkili bir tedavi yöntemi de yoktur. Ultrasonografi ile görülen fibrokistler, düzenli olarak takip edilir ve genelde sabit boyutta kalırlar, yalnızca hastanın hormonal değişimleri ile büyüyüp küçülebilmektedirler. Menopoz döneminden sonra küçülebilir veya kaybolabilirler.

Fibrokistlerin seyrinde zaman zaman stres ve olumsuz beslenme alışkanlıklarının rolü olabilir. Bu yüzden bunların düzeltilmesi, fayda sağlayabilmektedir. 

Memedeki kist oluşumunun utrasonografi, mamografi, meme MR, biyopsi gibi yöntemlerle incelenerek kanser olup olmadığının anlaşılması gerekir. Kanser ise cerrahi ve onkolojik tedaviler, iyi huylu bir kitle ise de düzenli olarak takip edilmesi gerekmektedir. 

Fibrokistler iyi huylu kitleler oldukları için ameliyat gerektirmezler. Bazı özel durumlarda (tanı koymak veya tedavi amacıyla) iğne ile boşaltılmaları gerekebilir. Kanser teşhisi konulmadığı sürece ameliyata gerek yoktur. Meme sağlığı, taramaları ve hastalıkları konusunda tüm bunlara karar verecek kişi alanında deneyimli bir genel cerrah olmalıdır. Bu yüzden benzer şikayetler yaşıyorsanız zaman kaybetmeden bir hekime başvurmalısınız.

Fibrokistik meme hastalığı mı yaşıyorsunuz?

Bu yazımızda fibrokistik meme nedir, belirtileri nelerdir, neden olur gibi merak edilenleri açıkladık. Eğer siz de fibrokistik meme hastalığı ve tedavi yöntemleri ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız; iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz: İletişim

Paylaş:
avatar