553

Safra kesesi, karaciğerin alt kısmında küçük kesecik halinde bulunan organa verilen isimdir. Bu organın görevi, karaciğerde üretilmiş olan safrayı biriktirerek yemek sonrasında bunları ince bağırsaklara yönlendirmektir. Safra kesesi son derece hassas bir organdır, bu sebeple çeşitli nedenlere bağlı olarak bazı hastalıklar ortaya çıkabilir. Safra kesesi taşları, safra kesesi kanserleri, safra kanalı kistleri, safra kanalı kanserleri, safra kesesi iltihabı gibi hastalıklar, kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler ve tedavi edilmediği takdirde hayati sonuçlar doğurabilir. Safra kesesi, vücut için önemli bir organ olmasına rağmen ameliyatla alınması halinde kişi normal yaşamını sürdürebilir. Eğer safra kesesi ile ilgili birtakım rahatsızlıklardan muzdaripseniz  konu ile ilgilenen genel cerrahi uzmanına danışarak neler yapılması gerektiği konusunda detaylı bilgi edinmeniz sizin lehinizedir. Safra kesesinde rahatsızlık yaşayan insanlar hemen bu sorunlarının çözümü için iyi bir doktor arayışına giriyor. Ataşehir safra kesesi ameliyatı gibi aramalarla sorunlarına kalıcı çözümler sunabilecek doktorlarla iletişime geçmek istiyor. Siz de Ataşehir safra kesesi ameliyatı yapan doktorlar, Ataşehir safra kesesi ameliyatı doktoru gibi aramalarla hastalığınızı doğru teşhis edip size kalıcı çözümler sunabilecek bir doktor arayışındaysanız doğru yerdesiniz. Bu yazımızda bir yandan safra kesesi nedir? Safra kesesi ameliyatı nasıl yapılır? Safra kesesi ameliyatı riskli midir? Gibi sorulara cevap verirken diğer yandan Ataşehir safra kesesi ameliyatı hakkında merak edilenler gibi konulara da açıklık getirmeye çalışacağız.

Safra Kesesi Nedir, Safra Kesesi Hastalıkları Nelerdir?

Karaciğerin alt tarafında yer alan hassas bir organ olan safra kesesi, safra kanalları ile karaciğere ve on iki parmak bağırsağına bağlanır. Karaciğer tarafından yemek aralarında üretilen safra, safra kanalı vasıtasıyla safra kesesi içerisinde depolanır. Kişi yemek yediğinde, safra kesesinde depolanmış olan safra salgısı, safra kanalları yoluyla bağırsağa iletilir. Safra; yağların ve yağda eriyen vitaminlerin emiliminde ve bazı maddelerin vücuttan atılımında önemli bir rol oynar.

Böylesine hassas olan safra kesesinde ve safra kanalında zaman içerisinde çeşitli sebeplerden dolayı birtakım hastalıklar ortaya çıkabilir. Bunlar arasında;

  • Safra kesesi taşları
  • Safra kesesi iltihabı
  • Safra kesesi kanseri
  • Safra kanalı darlıkları
  • Safra kanalı kistleri
  • Safra kanalı kanserleri
  • Safra kanalı tıkanma sarılığı gibi hastalıkları sıralamak mümkündür.

 

 

Safra Kesesi Taşı Neden Olur ve Belirtileri Nelerdir?

Safra kesesi taşı neden olur sorusuna verilebilecek tek ve kesin bir cevap yoktur. Ancak, diyabet hastalarında, 40 yaş üstü kişilerde, kadınlarda, sarışınlarda, östrojen içeriği bulunan ilaçları kullananlarda, aile geçmişinde bu veya buna benzer bir rahatsızlık olanlarda, karaciğer hastalığı olanlarda, obez veya aşırı kilo problemi olan kişilerde, hareketsiz bir yaşam süren veya hızlı kilo kaybı yaşayan kişilerde daha sık görüldüğü bilinmektedir. Safra kesesi taşının oluşmasında 3 sebep öne çıkar:

Safrada aşırı kolesterol olması

Normalde safra kesesi içerisinde bulunan safra salgısının kimyasal yapısı karaciğerden gelen kolesterolü çözmek için yeterlidir. Bazı durumlarda karaciğer, safraya çözünebilecek seviyenin üzerinde kolesterol atabilir. Atılan bu aşırı kolesterol zaman içerisinde kristalleşerek taş oluşumuna neden olabilir.

Safrada aşırı bilirubin olması

Oksijen  taşınmasında önemli bir göreve sahip olan hemoglobin molekülünün biyokimyasal süreç sonucunda parçalanmasıyla bilirubin ortaya çıkar. Karaciğer sirozu, safra kanalı enfeksiyonları ve çeşitli kan hastalıkları yaşanması durumunda vücutta aşırı bilirubin birikebilir ve birikmiş olan bu aşırı bilirubin safra kesesinde birikerek taş oluşumuna yol açabilir.

Safra kesesinin tam olarak boşalamaması

Safra kesesinin çalışmasını engelleyen veya zorlaştıran bir durum yaşanması halinde kesenin içerisindeki sıvı oldukça yoğunlaşarak taş oluşumuna sebep olabilir.

Safra Kesesi Taşı Belirtileri Nelerdir?

Safra kesesi içinde bulunan ve zaman içerisinde hareket eden taşlar, safra kesesinin çıkışını tıkayıp, olağan boşalma sürecini engellediği zaman çeşitli belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Safra taşı oluşumunun ilk aşamalarında kişi genellikle safra kesesi rahatsızlığı ile ilgili herhangi bir belirti fark etmez. Ekseriyetle sessiz olarak (sessiz taş) seyreden safra kesesi taşları, acil durumlar dışında problem genellikle sağlık taramalarında, farklı hastalıklar için tetkikler yapılırken ya da kimi zaman ameliyat esnasında tesadüfen fark edilirler. Safra kesesi taşı belirtileri çoğunlukla safra kanalı tıkandığında, safra kesesi iltihabına yol açtığında veya safra kesesi taşı hareket ettiğinde kendini gösterir. Safra kanalının tıkamasıyla ortaya çıkan safra kesesi hastalığının belirtilerini şu şekilde özetlemek mümkündür:

  • Mide bölgesinde veya sağ üst karın boşluğunda ani ve şiddetli ağrı,
  • Yemeklerden sonra sırta ve özellikle sağ omuza vuran karın ağrısı,
  • Dışkı renginde açılma, idrar renginde koyulaşma ve sarılık,
  • Pankreas kanalı etkilenmesi ile bir çeşit iltihap problemi olan pankreatit ile belin her iki tarafında ağrı,
  • Aşırı gaz ve diğer sindirim problemleri,
  • Bulantı ve kusma,
  • Ateş,
  • Terleme ve titreme,
  • İshal

 

Safra Kesesi Hastalıkları Kimlerde Daha Sık Görülür?

Safra kesesi hastalıkları için tedaviye başlanılmadığı durumlarda, ağrılar, sırt ve karın bölgesinin farklı yerlerine yayılabilir. Bu ağrıların uzun sürdüğü durumlarda, safra kesesinde iltihap, çürüme, delinme gibi olaylar olabileceği  akla gelmelidir. Hastalar aşırı yağlı beslendiklerinde, yağın sindirilmesi zorlaşır ve şişkinlik ortaya çıkar. Safra kesesi taşı tanısı ultrasonografi yöntemiyle konulur. Safra kesesi taşı oluşumu, aşağıdaki gruplarda daha sık görülür:

  • Diyabet hastaları
  • 40 yaş üstü kişiler
  • Östrojen içeriği bulunan ilaçları kullananlar
  • Aile geçmişinde bu veya buna benzer bir problem bulunanlar
  • Karaciğer hastalığı olanlar
  • Obez veya aşırı kilo problemi olan kişiler

 

Safra Kesesi Taşının Muhtemel Komplikasyonları Nelerdir?

Safra kesesi taşı ilk olarak safra kesesinde kronik iltihaba sebep olur. Taşlar safra kesesinin çıkışına, ana safra kanalına açılma bölgesine yerleşip burayı tıkarsa, safra kesesinin içindeki safra dışarı çıkamaz, haliyle safra kesesi şişer ve iltihaplanır. Bu durum hastanın şiddetli ağrı hissetmesine neden olur. Tedavi edilmediği takdirde iltihap ilerler, hatta bunun sonucunda safra kesesinin patlama ve safranın karın içine yayılma riski vardır. Bu durumda kişide hayati tehlike barındıran durumlar ortaya çıkabilir.

Taşların safra kanalına düşmesi bazı karaciğer enzimlerinin yükselmesine yol açabilir. Bu gibi durumlarda da ağrı ve sarılık ortaya çıkabilir. Küçük olduğu bazı durumlarda taş kendiliğinden kanaldan oniki parmak bağırsağına geçebilir. Böyle durumlarda safra yoluna müdahale etmeden sadece safra kesesinin alınması yeterli olur. Ancak safra kesesindeki taş safra yoluna düşüp burada takılı kalırsa ERCP adı verilen bir işlemle endoskopik olarak safra yoluna girilip öncelikle taş temizlenir,  ardından safra kesesi ameliyatı gerçekleştirilir. Taş ERCP yöntemiyle alınamazsa taşın kanaldan çıkarılması için safra kanalı ameliyatı yapılması gerekir. Bu ameliyat genellikle açık cerrahi uygulanmasıyla gerçekleştirilir. Bu durumda hastanın laparoskopik ameliyat şansı büyük ölçüde kaybolur. Safra kanalı ameliyatı ile eş zamanlı olarak safra kesesi de çıkarılır.

Safra kesesi taşları pankreas kanalını da etkileyerek pankreatit adı verilen pankreas iltihabına yol açabilir. Bu durumda ağrı kuşak tarzında belin her iki yanına yayılım gösterebilir.

 

Safra Kesesi Taşı Doğal Yollardan Düşer mi?

Safra kesesi taşı, böbrek taşlarında olduğu gibi kırılmaz veya düşürülmez. Çünkü küçültülmesi halinde pankreas kanalını etkileyerek pankreas iltihabına yol açma, ana safra kanalını tıkama olasılığı vardır. Bu da kişi için hayati tehlike doğuran bir durum ortaya çıkarabilir. 

Ayrıca taş kendiliğinden düşse bile safra kesesi içeriği ve hareketi bozuk olduğundan yeniden safra kesesi taşı oluşma ihtimali yüksektir.

Her Taş Ameliyat Gerektirir mi?

Her safra kesesi taşı belli başlı riskler barındırır. Küçük (milimetrik) taşlar safra kanalına düşerek tıkanma sarılığı gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Bazı durumlarda çok uzun süredir var olan safra taşları hiç belirti vermeyebilir. Fakat bu hiçbir zaman belirti göstermeyeceği anlamına gelmez. Zaman içerisinde safra kesesi iltihabına, sarılık veya pankreatit gibi diğer komplikasyonlara neden olabilir. Bu sebeple safra kesesinde taş saptandığında, belirti göstersin ya da göstermesin, mutlaka bir genel cerrahi uzmanından görüş alınmalıdır.

Safra Kesesi Taşı Ameliyatı

Safra kesesi taşının kesin tedavi yöntemi ameliyattır. Muhtemel istenmeyen durumların önüne geçmek için ameliyat ile safra kesesinin alınması kesin çözümdür. Safra kesesi taşı cerrahisinde açık ve kapalı ameliyat seçenekleri vardır. Açık ameliyat seçeneğinde safra kesesinin bulunduğu üst karın bölgesi kesilerek safra kesesi alınır. Uzun yıllardır safra taşlarının tedavisinde laparoskopik safra kesesi ameliyatı standart olarak uygulanmaktadır. Laparoskopik (kapalı) ameliyatta karın bölgesine 3 veya 4 delik açılır ve bu deliklerden karın içine kamera sokularak safra kesesi alınır. Tek delikten de (SILS) laparoskopik safra kesesi ameliyatı yapılabilir. SILS(Single incision laparoscopic surgery) ile safra kesesi ameliyatı kozmetik olarak daha iyi gibi sonuç verse de içerdiği bazı dezavantajlar vardır( Daha yüksek oranda kesi yeri fıtığı riski, organ yaralanma riski fazlalığı gibi).

Laparoskopik ameliyat yara izinin küçük olması, ameliyat sonrası iyileşme süresinin kısa olması gibi pek çok avantajı beraberinde getirmektedir. Genel olarak laparoskopik ameliyattan  6-8 saat sonra hasta hafif gıdalar tüketmeye başlayabilir ve 1 günün ardından taburcu edilir. Safra kesesi ameliyatı ile safra kesesinin alınması hastada bir eksiklik oluşturmaz, hasta hayatına normal şekilde devam edebilir.

Safra kesesi ameliyatı riskli midir?

Risksiz ameliyat yoktur, her ameliyat belli oranda risk içerir. Buradaki en büyük risk safra kesesinin karaciğerin altında, karaciğeri besleyen ana damarlara ve safra yollarına çok yakın olmasıdır. Bu bölge anatomik olarak kişiden kişiye farklılıklar içerir. Bundan dolayı ameliyatı gerçekleştirecek cerrah mutlaka deneyimli ve bilgili olmalıdır.

 

Safra Kesesi Taşı Problemi mi Yaşıyorsunuz?

Eğer siz de safra kesesi taşı problemi yaşıyor ve internette Ataşehir safra kesesi ameliyatı, Ataşehir safra kesesi ameliyatı yapan doktorlar, Ataşehir safra kesesi ameliyatı doktoru gibi aramalar yapıyorsanız; tedavi yöntemi ve hastalık hakkında bilgi almak için iletişim sayfamızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Paylaş:
avatar