671

Perianal fistül anal kanaldan, yani anüs içinden veya kalın bağırsağın son kısmından (rektum) anüs yakınındaki cilde doğru ince bir kanal oluşmasıdır. Fistülün anal kanalın içine doğru oluşan kısmına “iç ağız” cilde doğru açılan kısmına ise “dış ağız” denir. Anal fistülün iç ağzının kalın bağırsağa temas etmesi mikrop oluşması ihtimalini de arttırmaktadır. Bu gibi durumlarda iltihap oluşumu gözlenir ve iltihap dış ağızdan dışarı doğru akar. Perianal fistül problemi yaşayan insanlar bu sorunlarına kalıcı ve sağlıklı bir çözüm bulmak için internette “İstanbul anal fistül doktoru, Anadolu yakası anal fistül doktoru, anal fistül doktoru, anal fistül ameliyatı yapan en iyi doktorlar” şeklinde aramalar yaparak sonuç almaya çalışıyorlar. Bu yazımızda sizlere bir yandan “Perianal fistül nedir? Perianal fistül belirtileri nelerdir? Perianal fistül tedavisi nasıl yapılır?” gibi sorulara cevap verirken diğer yandan da perianal fistül ameliyatı yapan en iyi doktorlar,  anal fistül doktoru, İstanbul anal fistül doktoru gibi konularda fikir sahibi olmanızı sağlayacağız. 

Perianal Fistül Nedir?

“Perianal fistül nedir?” sorusuna en basit şekliyle cevap vermemiz gerekirse: Anüs, yani anal kanal içinden veya rektumdan, yani kalın bağırsağın son kısmından cilde doğru ince bir kanalın oluşmasıdır. Bu ince kanalın, anal kanal içine açılan kısmına “iç ağız, cilde doğru uzayan kısma ise “dış ağız” denir. İç ve dış ağızlar arasında oluşan ince tüp şeklindeki kanala fistül adı verilir. İç ağızların kalın bağırsağa temas ediyor olması, mikrop bulaşması ve dolayısıyla iltihaba neden olması ihtimalini artırmaktadır. Bu iltihabın “dış ağız” yoluyla dışarı aktığı gözlemlenir. Perianal fistüller ekseriyetle daha evvelden oluşmuş olan bir perianal apse sonucunda ortaya çıkmaktadırlar.

Perianal Fistül Neden Olur?

“Perianal fistül neden olur, perianal fistül nedenleri nelerdir?” ve “Perianal fistül sebepleri” gibi soruları şu şekilde cevaplamak mümkün: Perianal fistül oluşumunun en başta gelen sebebi, perianal apsedir. Anal kanal çevresinde yer alan ve anal kanalın kayganlaşmasını sağlayan bezlerin iltihaplanmasıyla apse ortaya çıkmakta ve bu apseler dışarıya ya da anal kanal içine açılarak perianal fistüllere neden olabilmektedir. Aynı zamanda perianal filstüller, crohn ve ülseratif kolitin bir bulgusu olarak da karşımıza çıkabilmektedir. Fistül,  hidradenit ile de karıştırılabilir. 

Perianal Fistül Belirtileri Nelerdir?

Perianal fistül belirtileri nelerdir sorusuna şöyle cevap verebiliriz:

  • Anal bölge etrafında küçük  şişlikler
  • Anüs etrafında dış delikten kan ve iltihap akması
  • Fistülün iç veya dış deliğinin tıkanması sonucunda ortaya çıkan apse. Ve bu apse neticesinde oluşan ısı artışı, hassasiyet ve ciltte kızarıklık
  • Makat çevresinde oluşan kızarıklık
  • Kaşıntı
  • Oturma ile artan, zonklama biçiminde ve sürekli ağrı
  • Dışkılama sırasında acı hissi
  • Anüs çevresinde kitle hissi

Perianal Fistül Tipleri Nelerdir?

Bu sorunu yaşadığını düşünen insanlar perianal fistül çeşitleri ve perianal fistül tipleri hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. Fistül tipi; perianal fistülde oluşan kanalın geçtiği yere, önemli kaslarla olan ilişkilerine ve iç-dış ağız yerleşim yerlerine göre değişiklik göstermektedir. Perianal fistül tiplerini sıralamamız gerekirse:

  • Suprasfinkterik Fistül
  • İntersfinkterik Fistül
  • Transsfinkterik Fistül
  • Extrasfinkterik Fistül
  • Yüzeysel Fistül

Perianal Fistül Tanısı Nasıl Konulur?

Perianal fistül nasıl anlaşılır ve perianal fistül tanısı nasıl konulur dendiğinde; bu rahatsızlığın tanısı için öncelikli olarak hastanın hikâyesi çok iyi dinlenmelidir. Ardından fizik muayene yapılması şarttır. Tedavi öncesinde hastanın  iyi değerlendirilmesi çok önemlidir. Bu amaçla pelvik MRI veya endorektal ultrasonografi ile radyolojik incelemeler yapılabilir. Bunun yanında, anal sfinkterin tonusu ve daha önce eşlik eden başka bir hastalığın olup olmadığı dikkatlice değerlendirilmelidir. Perianal fistülün kendiliğinden kapanması  mümkün değildir. Bu yüzden rahatsızlığın tanısı ve tedavisi büyük önem taşımaktadır. Bu noktada perianal fistül doktoru seçimi öne çıkmaktadır. İnsanlar internette İstanbul anal fistül doktoru, Anadolu yakası anal fistül doktoruanal fistül doktoru, anal fistül ameliyatı yapan en iyi doktorlar benzeri aramalar yaparak tedavileri için en iyi perianal fistül doktorunu bulmaya çalışmaktadır. 

Perianal Fistül Nasıl Tedavi Edilir? Perianal Fistül Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Perianal fistül problemi yaşayan birçok kişi perianal fistül nasıl tedavi edilir, perianal fistül ameliyatı, perianal fistül tedavisi, perianal fistül lazer tedavisi gibi aramalar yaparak sonuç almaya çalışmaktadır. Perianal fistül için tek tedavi seçeneği cerrahidir, bu rahatsızlığın medikal olarak tedavisi mümkün değildir. Perianal fistül tedavisi için doktor seçerken işinin uzmanı olmasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde ömür boyu gaz kaçırma ve dışkı tutamama gibi problemler yaşamak ihtimal dahilindedir. Perianal fistül tedavilerindeki genel amaçları şu şekilde sayabiliriz:

  • Kısa süre içinde iyileşmeyi sağlamak
  • Ameliyat sonrası gaz ve dışkıyı kontrol etmede bozulmaya neden olmamak
  • Fistülün tekrar etmesini önlemek
  • Anal fistül traktını ve iltihabı ortadan kaldırmak

Perianal fistül tedavisinde birçok yöntem vardır. Fistül ameliyatlarında karşımıza çok sayıda seçenek çıkar. Her birine kısaca değinmemiz gerekirse;

%14- 74 başarı oranına sahip, fistül yolunun bir çeşit doku ile doldurulduğu “fibrin glue” yöntemi.

%25- 80 arası başarı oranına sahip ve uzun dönem sonuçları yetersiz olan anal fistül plug yöntemi. Bu yöntemde, domuz ince barsak mukozasından yapılmış bir materyal fistül yolu içine konularak kapatılır.

%50- 70 arası başarı oranına sahip LIFT yani intersfinkterik fistül traktı ligasyonu yöntemi. Bu yöntemde fistül yolu bağlanarak kesilir ve cilde açılan kısmı kürete edilir.

Seton yönteminde; fistül kanalının içinden, yara iyileşmesini uyaracak ve fistül yolunun kapanmasına imkan verecek bir ip geçirilir. Yapan cerrahın deneyimine bağlı olmak üzere, başarı oranı oldukça yüksektir.

Yüzeysel fistüllerde uygulanabilen fistülotomi/fistülektomi yöntemi, fistül yolunun kesilerek açılması ve açık yaranın iyileşmesinin beklendiği bir yöntemdir. Başarı şansı yara iyileşme durumuna göre değişiklik gösterebilir.

Bir de son yıllar sıkça uygulanan lazer yöntemi vardır. Lazer yönteminde, önce fistül yolu temizlenir, sonrasında ucunda lazer ışını olan bir kateter ile fistül yolu kapatılır. Başarı cerrahın deneyimine göre değişiklik gösterir. Açık yara oluşmaz. Bu ameliyat sonrasında dışkı ve gaz kaçırma riski yoktur. 

Hangi Fistül Ameliyatı Öne Çıkmaktadır?

Son zamanlarda fistül ameliyatı dendiğinde lazer ile fistül ameliyatı tedavisi yöntemi öne çıkmaktadır. Bu ameliyatla tedavide, fistül yolu kürete edilerek temizlenir ve lazer ışınlı bir kateter ile fistül yolu kapatılır. Lazer yönteminde, hastanın hızlı bir şekilde günlük hayatına geri dönme, ağrı çekmeme gibi pek çok isteği ve beklentisi üst düzeyde karşılanır. Lazer yöntemiyle tedavinin başarı oranı %85 dolayındadır. Bu tedavi yönteminin en iyi yanı hastanın ameliyat sonrasında aynı gün içinde taburcu edilmesidir. Bunun yanında, diğer tedavi yöntemlerinde ortaya çıkma ihtimali olan; sfinkter kaslarına zarar verilmesiyle oluşabilecek gaz ve dışkı tutamama gibi riskler bu yöntemde bulunmamaktadır.

Perianal Fistül Sorunu mu Yaşıyorsunuz?

Bu yazımızda sizlere; perianal fistül nedir, belirtileri nelerdir, perianal fistül nedenleri nelerdir, perianal fistül tedavi yöntemleri nelerdir gibi soruların cevaplarını vermeye çalıştık. İstanbul anal fistül doktoru, Anadolu yakası anal fistül doktoruanal fistül doktoru, anal fistül ameliyatı yapan en iyi doktorlar gibi aramalar yaparak yaşadıkları perianal fistül sorununa çözüm bulmaya çalışan kişileri aydınlatmaya gayret ettik. Eğer siz de perianal fistül problemi yaşıyor ve bu tarz başlıkları internette aratarak sorununuza çözüm arıyorsanız; perianal fistül lazer tedavisi ve diğer merak edilenler için iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz: İletişim

Paylaş:
avatar