2198

Memede kitle varlığı kadınlarda sık rastlanan şikayetlerden biridir. Memede her saptanan kitle kanser demek değildir. Fakat mutlaka vakit geçirilmeden araştırılması gereken bir durumdur.

Memede kitle varlığının olası sebepleri arasında; memenin iyi huylu tümörleri( fibroadenom gibi), memenin kistleri, memede görülen yağ nekrozu gibi malignite içermeyen durumlar, çok yoğun meme dokusu ve nihayet memenin kötü huylu tümörleri ( meme kanseri ) sayılabilir.
cer
Her kadın kendi kendine meme muayenesini bilmeli ve uygulamalıdır. Bu sayede kendi memesinin yapısını tanıyan kadın patolojik bir bulguyu daha erken anlayabilir.

 

NEDEN MEME CERRAHI?

Memesinde kitle saptayan kadın radyolojik tetkik yaptırmak için radyoloji merkezlerine gitmeden, ÖNCELİKLE meme ile ilginen GENEL CERRAHİ UZMANI (MEME CERRAHI)’NA başvurmalıdır. Genel cerrahi muayenesi sonrası hastanın durumu ayrıntılı değerlendirilir, mevcut riskleri de göz önünde bulundurularak fizik muayene bulguları eşliğinde radyoloğa(tercihen meme radyoloğuna) yönlendirilir. Burada sıralamanın klinisyenden radyoloğa doğru olması birçok avantajı beraberinde getirir. Öncelikle fizik muayene bulguları eşliğinde klinik ön tanı ile radyoloğa giden hastayı radyolog daha rahat değerlendirir. Radyolog ile genel cerrahın uyumlu çalışan bir ekibin parçaları olması tanıyı daha güvenli kılar ve olası değerlendirme hatalarını son derece minimalize eder. Gerek görülürse ek yardımcı tanı yöntemleri de devreye hızlıca sokulur( Meme MR ı gibi). Sonrasından çıkan neticeye göre klinisyen ya takip önerir veya bu kitleden biyopsi alınmasına karar verebilir. Burada takibin periyoduna ve biopsinin tipine radyolog ve cerrah birlikte karar vererek hastanın tedavisine yön verirler.

Biopsi sonucu çıkan netice radyolojik bulgular eşliğinde gerek görüldüğü takdirde patoloji hekimi ile de konsülte edilerek nihai karar meme cerrahı tarafından verilir. Böylece hasta bir hekimden ziyade bir ekip tarafından değerlendirilmiş olur.

Hepinize Sağlıklı Günler Dilerim…

Paylaş:
avatar