Günümüzde minimal invaziv cerrahi (laparoskopik cerrahi) birçok cerrahi branşta kullanılır hale gelmiştir. Genel cerrahinin de birçok ameliyat türünde laparoskopiden faydalanılabilmektedir. Laparoskopik cerrahinin özellikle bazı ameliyat türlerinde açık cerrahiye göre birtakım üstünlükleri mevcuttur.

Laparoskopik cerrahi ile yapılan karın ameliyatlarında kesi yeri daha az olur. Bu da ameliyat sonrası ağrının daha az olması demektir. Hastalar daha az hastanede kalır ve aktif hayata daha çabuk dönerler. Laparoskopide kullanılan aletlerin son teknolojik ürünler olması ameliyat sırasında cerrahın işini kolaylaştırmakta dolayısıyla bu da hastaya yansımaktadır.

Laparoskopik cerrahi yani laparoskopik ameliyatlar hakkında bilgi sahibi olmak için aşağıda bulunan soru cevap bölümümüzü inceleyebilirsiniz. 

Laparoskopik Cerrahi Hakkında Çok Sorulanlar

Laparoskopik cerrahide karın bölgesinde açılan 5-10 mm’lik deliklerden içeri yardımcı aletler sokulmaktadır. Karın içi, optik bir cihaz vasıtasıyla gözlemlenmektedir.

Laparoskopik cerrahi açık ameliyata göre oldukça avantajlıdır. Laparoskopik ameliyat sonrasında ağrı veya hassasiyet hissedilebilir. Bu ağrılar omuzda ve sırtta yansıyan ağrı şeklinde olabilir. Fakat ameliyat sonrasında hasta 3 ile 5 saat arasında hızlıca ayağa kalkar. Hastanın herhangi bir problem yaşaması durumunda doktoruyla iletişime geçmesi oldukça önemlidir. Kesi yerlerinden ameliyat sonrası berrak veya kırmızı renkte az miktarda akıntı olması normaldir. Fakat pis kokulu, sarı ve iltihaplı sıvının gelmesi durumunda hemen doktor ile görüşülmelidir. Kesi yerleri genelde 1 hafta - 10 günde iyileşir. Ameliyat sonrasında verilen ilaçlar dozunda ve zamanında kullanılmalıdır. Kesi yerleri eriyen sütürlerle subkutan (gizli dikiş) dikildi ise dikişler alınmaz.  

Laparoskopik cerrahide karın içinin rahat bir şekilde görülebilmesi için karın içi karbondioksit gazıyla şişirilmektedir. Ameliyatın uygulanışı için bu yöntem oldukça önemlidir. Cerrah karın içinde oluşturulan boşlukta özel laparoskopi aletleri ile ameliyatı gerçekleştirir. Ameliyat sonrası karına verilen havanın çoğu karın boşluğuna girilen kesi yerlerinden boşaltılmakta, geride kalan az miktardaki gaz ise karın zarından kolay bir şekilde emilmektedir.  Bazen ameliyat sonrası dönemde geçici süre gaza bağlı omuz ağrısı olabilmektedir.

İlk 12 saatte sıvı gıdalar almaya özen gösterilmelidir.  Daha sonrasında doktor onayıyla bulantı ve kusma olmaması durumunda katı gıdalara geçilebilir.

Kesi yerleri genellikle 1 hafta-10 gün içinde kapanmakta, kişiden kişiye değişmekle birlikte genelde belirgin iz kalmadan iyileşme olmaktadır.