1103

Bu yazımızda hemoroid nedir, hemoroid belirtileri nelerdir, hemoroid nasıl tedavi edilir, hemoroid neden olur gibi sorular cevaplanacaktır. Basur ve mayasıl olarak da bilinen hemoroid birçok kişinin yaşadığı bir sağlık problemidir. Bu hastalık kişinin yaşam kalitesini ciddi derecede düşürmektedir. Hemoroid belirtileri başka bir hastalığın habercisi de olabilmektedir. Var olan belirtilere mutlaka kulak verilmelidir. Eğer siz de hemoroid nedir ve hemoroid belirtileri nelerdir gibi soruları internette üzerinde aratıyor ve hemoroid ile ilgili merak edilenler hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

Hemoroid nedir?

Her şeyden önce hemoroid nedir bu soruyu cevaplayalım. Hemoroid; anal kanalın alt kısmındaki genişlemiş damar yumaklarıdır. Halk arasında basur olarak da bilinen bu sağlık probleminde, kimi zaman damar yumakları sarkar kimi zaman da sıkışıp kanar. Bazı durumlarda bu yumaklar makatın dışına taşabilir. Bu noktada hemoroid tipleri nelerdir sorusunu cevaplamak doğru olacaktır. Hemoroidler iç ve dış olarak ikiye ayrılmaktadır. Dış hemoroidler dışarı sarkmış olanlardır, iç hemoroidler ise anal kanal içinde yer alanlardır. İç hemoroidler daha ağrısızken, dış hemoroidler oldukça sancılıdır.

Hemoroid neden olur?

Hemoroid ( Basur) neden sorusu birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Hemoroid nedenlerini şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Kronik kabızlık
  • Çok ayakta durmak
  • Gebelik
  • Çok oturmak
  • Genetik faktörler
  • Karında ascites oluşumu
  • Sedanter yaşam
  • Alkol alışkanlığı
  • Karın iç basıncını artıran durumlar (Kronik öksürük)

Hemoroid belirtileri nelerdir?

Hemoroid neden olur sorusunu cevapladıktan sonra şimdi de hemoroid belirtileri nelerdir sorusunu cevaplayalım. Hemoroid belirtileri arasında; kaşıntı, akıntı, makatta ıslaklık hissi, makatta ele gelen şişlik, ağrı ve rektal kanama bulunmaktadır. 

Hemoroid tanısı nasıl konulur?

Hemoroid tanısı nasıl konulur ve hemoroid muayenesi nasıl yapılır sorusunun cevabını şu şekilde cevaplamak mümkündür; hemoroid belirtileri ile hekime başvuran kişinin şikayetleri dikkatlice dinlenir. Daha sonrasında anal muayene yapılır. Anal muayene elle veya anoskop denilen özel bir aletle yapılabilir. Genç hastalar için anal muayene yeterlidir. Eğer rektal kanama var ise ve hekim uygun görürse rektoskopi önerilebilir. Eğer hasta kırk yaş üstüyse, kabızlık şikâyeti yaşayarak geldiyse ve hemoroid saptandıysa kolonoskopik tetkik önerilmektedir. Rektal kanama veya kabızlık  kalın barsak kanserinin belirtisi olabilir. Bu yüzden barsak tömörü olmadığı ekarte edilmelidir.

Hemoroidin evreleri nelerdir?

Hemoroidin evreleri dediğimiz zaman önümüzde dört evre çıkmaktadır. Bu evreler:

  1. Evre: Hemoroidler tamamen anal kanal içindedir ve hasta durumun farkında değildir. Şişme ve kanama durumlarında hasta durumun farkına varabilir. Bu noktada kesin bir sonuç için anoskop veya el ile muayene şarttır.
  2. Evre: Bu evrede hemoroidler dışkılama esnasında dışarı çıkabilir, daha sonrasında da kendiliğinden içeri girer.
  3. Evre: Üçüncü evrede hemoroidler dışkılama esnasında dışarı çıkmaktadır, fakat içeri girmesi için elle itilmesi gerekmektedir.
  4. Evre: Dördüncü evre en zorlu evredir bu evrede hemoroidler tamamen dışarıdadır ve hiçbir şekilde içeri girmezler.

Hemoroid nasıl tedavi edilir?

İnternette birçok kişi tarafından hemoroid nasıl tedavi edilir, hemoroid tedavi yöntemleri nelerdir gibi aramalar yapılmaktadır. Aslında bu sorunun birden fazla cevabı bulunmaktadır. Çünkü hemoroidleri erken evre ve geç evre olarak adlandırmak oldukça önemlidir. Eğer erken evre hemoroid yaşanıyorsa barsak fonksiyonlarının düzenlenmesi ve altta yatan kabızlığın giderilmesini önleyecek önlemler alınabilir. Bu tedbirler arasında bol lifli gıdalar tüketmek, günlük su alımını aksatmamak, ağır ve baharatlı gıdalardan, alkolden uzak durmak yer almaktadır. Tabii ki konunun uzmanının konuya dahil olması ve muayene etmesi oldukça önemlidir. Çünkü farklı anal bölge hastalıklarının benzer şikayetlere sahip olduğu unutulmamalıdır. Bu tedbirlere ek olarak birçok hemoroid tedavi yöntemi de uygulanmaktadır. Mesela bant ile boğma, skleroterapi, infrared koagülasyon gibi yöntemler erken evre hemoroidler için kullanılmaktadır. İleri evre hemoroidler için ise cerrahi olarak hemoroidlerin çıkarılması etkin olarak kullanılan yöntemler arasındadır. Bu yönteme ise hemoroidektomi denmektedir. Bununla birlikte hemoroid pakelerinin özel aletle sarktığı yere asılması yani Longo Hemoroidopeksi, hemorodial arterin bağlanması yani THD Ameliyatı ve diod lazer uygulaması diğer tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. 

Hemoroid problemi mi yaşıyorsunuz?

Eğer siz de hemoroid problemi yaşıyor ve bu tarz başlıkları internette aratarak sorununuza çözüm arıyorsanız; iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz: İletişim 

Paylaş:
avatar