Karın Ön Duvarı Fıtıkları Cerrahisi

Abdominal karın fıtıkları karın boşluğunda yer alan fıtıklardır. Bu sağlık sorununun tedavisi ile abdominal karın fıtıkları cerrahisi ilgilenmektedir. Abdominal fıtıklar genellikle karın boşluğunda yer alan organ (bağırsak, yağ dokusu) ve dokuların karın boşluğunda bulunan zayıflamış kasları itmesiyle oluşmaktadır. Bu itiş ile birlikte doku ve organlar anatomik yerlerinin dışına doğru hareket ederler. Genellikle çıkıntı dışarıdan fark edilecek düzeydedir. Fıtık genellikle edinsel yani sonradan edinilen nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Karın kaslarının zorlanması, gebelik, ağır kaldırma, karın destek dokularının zayıflığı, hamilelik, karın içi tümörler, kronik kabızlık, kronik öksürük ve obezite bu nedenler arasındadır. Ayrıca sigara, yetersiz beslenme, prostat büyümesi ve asit karın duvarları fıtıklarının gelişmesini kolaylaştırıcı faktörlerdir. Kalıtsal fıtıkta ise karın duvarındaki kasların zayıf olması durumu söz konusudur.

En sık görülen abdominal fıtık tipleri arasında kasık fıtığı (inguinal herni), göbek fıtığı (umblikal herni) ve kesi yeri fıtığı (insizyonel herni) bulunmaktadır. Bu sağlık sorunlarının genelinde; şişlik, karın bölgesinde rahatsızlık ve ağrı, ağır şeyler kaldırıldığında ve zorlama yapıldığında oluşan ağrı gibi belirtiler bulunmaktadır. İndirgenebilir fıtıkta ise fıtığın üzerine basıldığı zaman şişkinlik kaybolur; ayakta durma, hapşırma ve öksürmede tekrar belirir. Fıtığın ortaya çıkışı yaşam kalitesini ciddi derecede düşürmektedir. Fıtığın tedavi edilmemesi sonucunda ortaya çıkabilecek bir sorun olan fıtık boğulmasında; sırt üstü yatıldığı zaman şişliğin ortadan kaybolmaması, gaz ve dışkı çıkışının olmaması, buna bağlı kramplar ve ağrılar gözlemlenebilmektedir. Bununla birlikte bağırsak gangreni, sepsis ve dev fıtık ile organlarda ve dokuda kalıcı hasarlar oluşabilmektedir.

Fıtık tedavi edilmediği takdirde hayati tehlike taşıyan komplikasyonlara – rahatsızlıklara neden olabilir. Bu noktada cerrahi yöntemler ile başarılı tedaviler sağlanabilmektedir. Fıtık cerrahisinde açık, kapalı (laparoskopik) ve robotik yöntemler mevcuttur. Özellikle son dönemlerde laparoskopik yöntemler tercih edilmektedir. Laparoskopik yöntem tercih edildiği zaman cerrahın deneyimi, laparoskopik malzemenin türü ve kalitesi ameliyatın başarısını etkileyen faktörler arasındadır. Eğer siz de karın ön duvarı fıtıkları cerrahisi hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız aşağıda bulunan soru cevap bölümünü inceleyebilir veya karın ön duvarı fıtık tiplerine (göbek fıtığı, kasık fıtığı ve kesi yeri fıtığı) tıklayabilirsiniz.

Karın Ön Duvarı Fıtıkları Cerrahisi ile ilgili Videolar

Karın Ön Duvarı Fıtıkları Cerrahisi Hakkında Çok Sorulanlar

Göbek fıtığı tedavi edildikten sonra tekrar nüksedebilir. Fıtığın tekrar etmesinde hastanın kendinden kaynaklanan faktörler( yaş, yara iyileşmesi, kilo vs) olmasının yanında ameliyat tekniği ve kullanılan malzemeler de büyük önem taşır.  Seçilecek yama doğru malzemeden, doğru boyutta seçilmeli ve doğru katmana koyulmalıdır. Bu noktada cerrahın deneyimi hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.

Çocuklarda göbek fıtıkları kendiliğinden kapanabilir. Bunu tam olarak anlamak için belli yaşa kadar beklenir. Fakat erişkin kişilerde ortaya çıkan göbek fıtıklarında ameliyat şarttır. Bu fıtıkların kendiliğinden kapanma şansı yoktur. Aksi takdirde zaman içinde fıtık defektinin içine barsaklar girip sıkışabilir; barsaklarda beslenme bozukluğu, nekroz ve barsak delinmesi yaşanabilir.

Göbek fıtığında ameliyatsız tedavi mümkün değildir. Bu bir mekanik bozukluktur ve ilaç tedavisi ile iyileşme durumu yoktur.  Belirtiler ortaya çıktığında genel cerrahi doktoruna gidilmeli, teşhis konulduktan sonra ameliyat süreci başlamalıdır.  Hastanın durumuna göre açık ya da kapalı ameliyat tercih edilmelidir.

Göbek fıtığı türleri kadınlarda en sık hamilelik döneminde ortaya çıkmaktadır. Artan karın içi basınç nedeniyle de bu fıtıklar büyümektedir. Doğru ellerde doğru zamanda fıtığa müdahale oldukça önemlidir. Öncesi için göbek fıtığının direkt olarak gebeliğe engel olduğunu söylemek doğru olmayacaktır. Fakat hamilelik planlıysa hamilelik öncesinde göbek fıtığı ameliyatının planlanması daha uygun olabilir.  Bu durum rahat bir gebelik sağlayacaktır. 

Göbek fıtığında, mevcut defekti içinde karın organları sıkışabilir. Bu duruma boğulmuş fıtık( stangüle herni- inkarsere herni)) adı verilir. Boğulma olması durumunda şişlik, şiddetli ağrılı olur. Bununla birlikte morarma da görülür. Bu belirtilerin ortaya çıkması hayati bir durumdur gecikmeden genel cerrahi uzmanına görmelidir.

Kasık fıtığı ameliyatı sonrasında çok küçük bir yüzdede ağrılar devam edebilir. Eğer bir ağrı 3 ay devam ederse bu kronikleşmiş bir ağrıdır. Bu ağrı ve şişkinliğin ortaya çıkmasının sebebi; yanlış yama yerleştirilmesi, sinir hasarı, ameliyata bağlı dokuda oluşan enflamasyon olabilir. Eğer ağrılar kronik hale geldiyse mutlaka hekiminiz ile konuşmalısınız.

Kasık fıtığı erkeklerde testis torbasında veya kasık bölgesinde meydana gelen fıtıklardır. Yemeklerden sonra ağrı ve kabızlık, ağır kaldırma sırasında basınç ve rahatsızlık, şişlik, yanma, ağrı, batma hissi, kasık bölgesinde yumuşak ve içe bastırılabilir şişlik(bazen içeri girmeyebilir) gibi belirtiler ortaya çıktığı zaman hemen bir hekime başvurulmalı, şikâyetler anlatılmalıdır.

Kasık fıtığı gebeliğe engel olmasa da, gebeliğin ilerleyen dönemlerinde karın içi basınç artacağından fıtıkta sıkışma oluşturabilir ve bu durum gebelikte acil ameliyat gerektirebilir. Bu yüzden gebelik planlıysa öncelikli olarak kasık fıtığı ameliyatının gerçekleşmesi gebeliğin daha rahat geçmesini sağlayacaktır.

Kesi yeri fıtığı ameliyatı sonrasında çok küçük bir yüzdede ağrılar devam edebilir. Eğer bir ağrı 3 ay devam ederse bu kronikleşmiş bir ağrıdır. Bu ağrı ve şişkinliğin ortaya çıkmasının sebebi yanlış yama yerleştirilmesi, sinir hasarı, ameliyata bağlı dokuda oluşan enflamasyon olabilir. Eğer ağrılar kronik hale geldiyse mutlaka hekiminiz ile konuşmalısınız.

Kesi yeri fıtığının yaygın semptomları arasında ağrı bulunmaktadır.

Kesi yeri fıtıkları, birden fazla alanda gelişebilir. Genelde ayaktayken, öksürürken ya da ıkınırken yara izi olan bölgedeki şişme ile fark edilmektedir. Bu tip fıtıklar hızla büyüyebileceği için fark edilmesi durumunda zaman kaybetmeden tedavi edilmelidir.

Yapılan yönteme, kullanılan yamaya(mesh), cerrahın tecrübesine, hastanın kendi mevcut durumuna göre yenileme oranları değişebilir. Ehil ellerde bu oran oldukça düşüktür.   

Bu fıtıklardaki en büyük sorun fıtık kesesi içersine bağırsak sıkışması ve buna bağlı olarak barsak tıkanması riski oluşturmasıdır. O yüzden fark edilmesi durumunda zaman kaybetmeden tedavi edilmelidir. Fark edilir edilmez fıtık cerrahisi ile ilgilenen genel cerrahi hekimine muayene olunmalıdır. 

Fıtık defektini tam olarak ve yanlardan da taşacak şekilde kapatacak yama ile onarım yapılmalıdır. Yanlardan belli ölçülerde taşma yapılarak kapatmanın sebebi, yamaların zaman içersinde bir miktar büzülerek küçülmesidir. Bu küçülme kaliteli yamalarda son derece az ölçüde gerçekleşir. Kullanılan yama materyalinin kalitesi son derece önemlidir. Yama vücutla uyum içinde olmalı, reaksiyon yapma olasılığı düşük olmalıdır. Kullanılan light mesh grubu meshlerin hem alaşımları daha farklı, hem de gözenek yapıları farklıdır. Bazı yamalarda vücutta erimeyen polipropilen ile birlikte poliglaktin adı verilen uzun dönemde eriyen materyal birlikte kullanılarak reaksiyon olasılığı minimalize edilmiştir.

 Kesi yeri fıtıklarında bazen aynı keside birden fazla yerde fıtık oluşumu olmaktadır. Bu durumda konulan yamanın tüm defektleri kapatacak şekilde ve büyüklükte olması çok önemlidir.  Bu yama barsaklara yapışmayan özel çift taraflı yama olması gerekir.

Laparoskopik yöntem karın ön duvarı fıtıklarında (kasık fıtığı, göbek fıtığı, kesi yeri fıtığı vb) sıklıkla kullanılmaktadır.

Laparoskopik kasık fıtığı ameliyatında TEP(Total Extraperitoneal) ve TAPP (TransAbdominalPrePeritoneal) yöntemleri vardır.

 TEP de karın içersine girilmeden rektus kası arka kılıfı üzerinden özel aletlerle alan oluşturularak karın zarı üzerinden fıtık bölgesine ulaşılır ve ameliyat gerçekleştirilir. Bu bölgede 3D-Max, 4-D Max denilen özel üç boyutlu yamalar kullanılarak ameliyat yapılabilir. Bu yamalar özellikleri sayesinde kasık anatomisi ile uyumludur, yamanın tespit edilmesi şart değildir. Bu durum yamanın tespiti sırasında oluşabilecek olası sinir yaralanmalarının önüne geçer.

TAPP yönteminde karın içinden çalışılarak fıtık onarımı yapılır ve mesh konulur.

Laparoskopik göbek fıtığı ameliyatında göbekten herhangi bir kesi yapılmaz. Genellikle karın sol  yan tarafından 1 ve 0.5 cm lik  2 veya 3 delikten karın içerisine girilerek ameliyat yapılır. Bağırsaklara yapışmayan özel yamalar, özel aparatlarla karın duvarına tespit edilir.

Kesi yeri fıtığı (İnsizyonel Herni) da laparoskopik olarak yapılabilir. Tüm karın boydan boya kesilmiş olsa ve burada büyük bir fıtık olsa dahi laparoskopik onarım yapılabilir. Karın içi yapışıklıktan dolayı organ yaralanmasına yol açmamak için bu yöntem son derece dikkatle yapılmadır. Portlar açık teknikle girilir. Barsaklar dikkatle yapışan yerlerden ayrılır. Fıtık defekti birden fazla olabilir. Tüm defektleri kapatacak şekilde ve büyüklükte yama kullanılması önemlidir. Bu yama barsaklara yapışmayan özel yama olmalıdır (göbek fıtığındaki gibi). Yine bu yamalar erimeyen veya uzun dönemde eriyebilen özel aparatlarla karın duvarına tespit edilir. Laparoskopik bitirildiğinde hastaya dren konulmaz.  Ağrı açık ameliyata göre çok daha azdır. Cilt altında serum birikmesi olmaz. Cerrahın son derece tecrübe sahibi olması gerekir. 

Laparoskopik karın ön duvarı fıtıkları hasta açısından son derece konforludur.