Bu sayfa hemoroid yani basur hakkında bir bilgilendirme sayfasıdır. Hemoroid (basur) ile ilgi merak ettiğiniz her türlü sorunun cevabını bu sayfada bulabilirsiniz.

Eğer siz de hemoroid nedir, basur belirtileri, basur neden olur, hemoroid ameliyatı, basur tedavi seçenekleri, hemoroid tipleri, hemoroid doktoru, basura iyi gelen şeyler, gibi konular hakkında bilgi edinmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

Hemoroid (basur) nedir ve nasıl oluşur?

Hemoroidal damarlar, anatomik olarak herkeste var olan anal kanal duvarındaki toplardamar yığınlarıdır. Bu yapıların genişleyerek bulunduğu bölgeden sarkması ve ileri aşamalarda anüsten dışarıya çıkmasıyla “hemoroidal hastalık” ya da kısaca hemoroidler (basur) oluşur. Hem kadınlarda hem de erkeklerde sık rastlanan bir hastalıktır. Anal kanal içinde yerleşik olanlara iç hemoroid, dışarı çıkmış olanlara dış hemoroid adı verilir. Hemoroid (basur) tedavi yöntemleri farklılık gösterir. Bir kişide aynı anda hem eksternal hem de internal hemoroid oluşumu gözlenebilir. Belirtiler ve tedavi hangi tipte hemoroid olduğuna göre değişiklik gösterir.

 

Hemoroid yani basur nedenleri arasında şunlar bulunmaktadır;

 

  • Anüsün iç yüzeyi damarlarla kaplıdır. Eğer uzun süre tuvalette oturulup çok zorlanılırsa bu damarlardaki basınç artar ve damarların şişmesine neden olur. Bu durum hemoroid olarak gözlemlenir.
  • Fazla baskıya sebebiyet veren ishal ya da kabızlık gibi rahatsızlıklar hemoroide neden olabilmektedir.
  • Hamile kadınlarda hamileliğin son 6 ayında hemoroid görülebilmektedir. Bunun nedeni pelvik bölgedeki damarlardaki basıncın artması sonucu hemoroid bölgesindeki damarların şişmesidir.
  • Fazla kilosu olan kişilerde de hemoroid görülme olasılığı daha fazladır.
  • Kronik öksürük gibi karın içi basıncını artıran durumlar, çok ayakta durmak, çok oturmak ve genetik faktörler de hemoroidal hastalık oluşumunda etkilidir.

Hemoroid (basur) çeşitleri nelerdir?

Hemoroidler iç ve dış hemoroid olarak ikiye ayrılabilir. Anal kanal içinde yerleşik olanlara iç hemoroid (internal hemoroid), anal kanaldan dışarı sarkmış olanlara dış hemoroid (external hemoroid) adı veriliyor. Bir kişide iç veya dış hemoroidden biri olabileceği gibi bunların her ikisi birlikte de görülebiliyor.

Hemoroidin (basur) evreleri nelerdir?

Hemoroidin evreleri şu şekildedir:

Evre 1: Hemoroidler tamamen anal kanal içindedir. Hastanın kendisi varlığını fark etmez. Şişerse veya kanama olursa varlığı anlaşılabiliyor. Ancak elle veya anoskop ile muayenede belirleniyor.

Evre 2: Hemoroidler dışkılama sırasında dışarı çıkar, sonradan kendiliğinden içeri girer.

Evre 3: Hemoroidler dışkılama sırasında dışarı çıkar, fakat içeri girmesi için elle itilmesi gerekiyor.

Evre 4: Hemoroidler tamamen dışardadır. Hiçbir şekilde anal kanal içine girmez.

Tromboze hemoroid nedir?

Hemoridal damarlardaki kanın pıhtılaşmasıyla hemoroidal yapılar aniden şişebiliyor. Bu duruma ‘’tromboze hemoroid’ adı verilir. İç hemoroitlerde bu durum olursa genelde makatta ağrı, bazen kanama; dış hemoroitlerde bu durum oluşursa bu bulgulara ek olarak makatta ele gelen sert şişlikler şeklinde kendini belli ediyor.

Dış hemoroitlerdeki trombozlar iç hemoroitlerdekine göre çok daha büyük boyutlara varabiliyor. Bunun sonucunda şiddetli ağrılar görülebiliyor. İleri durumlarda bu yapılarda nekroz (çürüme) ve iltihaplanma oluşabiliyor.

Tromboze hemoroid varlığında mutlaka genel cerrahi uzmanına başvurulmalıdır. Eğer çok şiddetli ağrı varsa, kanama devam ediyorsa, hemoroid üzerinde nekroz, iltihabi oluşumlar varsa acil ameliyat gerekebiliyor.

Hemoroid (basur) belirtileri nelerdir?

Hemoroid belirtilerinin bazıları şu şekildedir:

Makatta Ağrı: Hemoroitte en sık rastlanan bulgulardandır. Ağrı devamlı veya sadece tuvalet sırasında olabiliyor. Tromboze hemoroitte ağrı ani başlar ve daha şiddetlidir.

Rektal Kanama: Sık şikayetlerdendir. Kanama, açık kırmızı renkli damlama şeklinde, dışkıyla karışmamış halde oluyor.

Makatta Ele Gelen Şişlik: Dış hemoroitlerde görülüyor. Ele gelen şişlik olmaması hemoroid olmadığı anlamına gelmiyor. Tromboze hemoroitte şişlik aniden oluşuyor.

Kaşıntı: Anal mukozadan (hemoroitlerin iç kısmı) salgılanan salgıya bağlı olarak hemoroitlerde kaşıntı görülebiliyor.

Bazen de hemoroitlerin içerisindeki kan pıhtılaşarak hemoroid ileri derece şişer. Tromboze hemoroid adı verilen bu durumda acil müdahale gerekebilir.

Hemoroid (basur) tanısı nasıl konulur?

Hemoroid tanısı uzman doktor tarafından anal muayene ile konulabiliyor. Anal muayene elle yapılabileceği gibi anoskop denilen özel bir aletle de yapılabiliyor. Ayrıca kalın bağırsak incelemeleri sırasında yapılan kolonoskopi ile de tanı konulabiliyor.

Hemoroid (basur) tedavi seçenekleri nelerdir?

Erken evre hemoroitlerde, beslenme düzeninin değiştirilmesi (bol lifli gıdalarla beslenme, çok su içme gibi), tuvalet alışkanlığının düzeltilmesi (çok ıkınmama vs.) ve bazı medikal tedavilerin kullanılması ile şikayetler kontrol altına alınabiliyor ve mutlaka girişimsel işlemler gerekmeyebiliyor.

Bunun için anal bölge şikâyeti olan hastaların komşu, arkadaş, eczacı tavsiyesi ile ilaç kullanmadan mutlaka konunun uzmanı genel cerrahi hekimine başvurması mutlak önem taşıyor. Öncelikle hemoroidal hastalık tanısının doğru konulması tedavi aşamasını hızlandırıyor. Çünkü farklı anal bölge hastalıkları benzer şikayetleri verebiliyor.

Hemoroidal hastalık tedavisinde etkinlikleri farklı oranlarda olan birçok girişimsel tedavi yöntemi vardır. Bunun hangisinin uygulanacağı ve etkinlik durumunu hekiminize sorarak bilgi almanız önemli bir konudur.

Hemoroid tedavisinde kullanılan yöntemlerden Infrared Koagülasyon, Skleroterapi, Bant İle Boğma gibi işlemler genelde erken evre hemoroitlerde kullanılıyor. İleri evre hemoroitlerde ise cerrahi olarak hemoroitlerin çıkarılması (Hemoroidektomi) en etkin bir yöntem olarak önümüze çıkıyor.

Cerrahi gerektiren hemoroid vakalarında Ligasure ve Harmonik Skalpel (Ultrasonik Disektör) denilen enerji cihazlarının kullanılması ameliyat ve sonrasında inanılmaz fayda sağlıyor. Şöyle ki; bu cihazların kullanımı ameliyat süresini kısaltıyor, kanama oranını neredeyse sıfırlıyor, dokuya diğer standart kullanılan elektrokotere göre daha az harabiyet veriyor ve bunların neticesinde yara iyileşmesi daha hızlı oluyor, ameliyat sonrası görülen hastaların en çok çekindiği nokta olan ağrı problemi de minimale iniyor. Sonuçta hastalar daha çabuk normal yaşamlarına dönebiliyorlar.

Bunun yanında Longo Hemoroidopeksi (hemoroid pakelerinin özel aletle sarktığı yere asılması), THD Ameliyatı (hemoroidal arterin bağlanması), Diod Lazer uygulaması gibi başka yöntemlerde kullanılabiliyor.

Hangi yöntemin uygun olduğuna doktorunuz karar vermelidir.

Hemoroidektomi nedir?

Hemoroidektomi, ileri evre hemoroitlerde oluşan ele gelen şişlik şeklindeki yapıların (hemoroid pakeleri) cerrahi yöntemlerle çıkarılmasına verilen isimdir. Hemoroid pakeleri kontinansı (dışkı ve gaz tutma) sağlayan eksternal sfinkter denilen özel kas yapısına yakın komşulukta olduğundan, bu yapıya zarar vermeden ameliyat yapılması özel önem arz ediyor.

Hemoroidektomi ameliyatlarında hemoroid pakeleri yeni nesil enerji cihazlarıyla (Harmonik Skalpel, Ligasure gibi) yapılabiliyor.

Hemoroid (basur) ameliyatlarında kullanılan enerji cihazlarının avantajları nelerdir?

Enerji cihazları damarları ve dokuyu mühürleyerek, kapatma ve kesme işlemini birlikte yapar. Cihazlar 7 mm’ye kadar olan damarları güvenle kapatabilmekte ve bu özelliği sayesinde genel cerrahinin bir çok değişik ameliyatlarında kullanılmaktadır.

Enerji cihazlarının kullanılması ile kanama nerdeyse hiç olmamakta, ameliyat daha kısa sürede ve dikiş olmadan gerçekleşiyor. Doku harabiyeti elektrokoterle yapılan klasik ameliyatlara göre daha az olduğundan, ameliyat sonrası ağrı da daha az oluyor, yara daha çabuk iyileşiyor ve hasta gündelik yaşamına daha erken dönüyor.

Hemoroid (basur) ameliyatlarında kullanılan diod lazer uygulaması nedir?

Hemoroid ameliyatlarında son yıllarda kullanılmaya başlanan halk arasında hemoroid lazer tedavisi – basur lazer ameliyatı olarak da bilinen lazer uygulamaları ile cerrahi olarak açık yara oluşturmadan ameliyat gerçekleştirilebiliyor. Bu yöntemde ucunda lazer ışını olan bir prob sayesinde hemoroid pakesinin içine girilerek hemoroid pakesi söndürülüyor. Bu yöntem tek başına uygulanabileceği gibi cerrahi olarak hemoroid pakesinin çıkarıldığı ameliyatlarla da kombine edilebiliyor.

Hemoroid (basur) ameliyatlarında kullanılan diod lazerin ne gibi avantajları vardır?

Hemoroid ameliyatlarında kullanılan lazer uygulaması ile hemoroid pakesi içerisine özel bir kateterle girilerek lazer ışını veriliyor ve bu sayede hemoroid pakesi yok ediliyor. Bu yöntemde açık yara oluşmuyor. Hasta daha çabuk günlük yaşama dönüyor. Ağrı klasik yöntemlere göre daha az oluyor.

Hemoroid (basur) tedavisinde en iyi yöntem hangisidir?

Birçok kişi en iyi basur ameliyatı ve en iyi hemoroid tedavileri gibi aramalar yapmaktadır. Fakat hemoroid tedavisinde en iyi yöntem kişiye en uygun olan yöntemdir. Yani hastalık yoktur, hasta vardır. Bu bağlamda her kişinin tedavisi kendine özel olarak planlanıyor.

Hemoroid (basur) ameliyatından sonra nelere dikkat etmeliyim?

Hemoroid ameliyatı sonrası hastalara oturma banyosu, dışkı yumuşatıcılar, antibiyotik, ağrı kesici ve ödem giderici ilaçlar veriliyor. Ameliyat sonrası hijyen son derece önemlidir. Kabız kalmamaya dikkat edilmesi gerekiyor.

Diğer anorektal hastalıklar olan pilonidal sinüs (kıl dönmesi), anal apse, anal fistül, anal fissür hakkında bilgi almak için tıklayın: Anorektal Hastalıklar