Tiroid boynumuzun ön tarafında yer alan ve şekli itibariyle kelebeğe benzeyen bezdir. Tiroid bezinde temelde metabolizma hızını kontrol eden hormonlar salgılanmaktadır. Tiroid rahatsızlıkları yani tiroid hastalıklarında tiroid hormonu üretimi ya az ya da daha fazla gerçekleşir. Bu noktada metabolizma ya çok ya da az çalışır. Hormon seviyesinde bu tür değişikliklerin oluşu ise kilo kaybı, kilo artışı, boyunda şişlik, kalp atışında değişiklik, vücut enerjisinde ve ruh halinde değişiklik, saç kaybı – dökülmesi ve çok sıcak ya da soğuk hissetmek gibi birçok belirtiyi beraberinde getirir.

Tiroid bezinin salgıladığı tiroid hormonlarının fazla çalışması ve kanda fazla tiroid bulunması hipertiroidi, vücut için yeterli miktarda tiroid hormonunun üretilmemesi ise hipotiroidi olarak adlandırılmaktadır. Tiroid hormonları metabolizmayı ve vücudun enerji kullanma şeklini düzenlediği için büyük öneme sahiptir. Tiroid hastalıklarına özellikle kadınlarda daha sık rastlanmaktadır. Rahatsızlıkların ortadan kaldırılması için doğru tedaviyi almak şikayetlerin ve ciddi sağlık sorunlarının giderilmesine yardımcı olur.

Hipotiroidi ve hipertiroidi gibi tiroid hastalıklara sahip olan kişilerin bir kısmı tiroid hapları, anti – tiroid ilaçları, radyoaktif iyot gibi medikal tedaviler ile iyileşirken bir kısmına cerrahi müdahale gerekmektedir. Cerrahi müdahaleler yüksek ihtimam gerektiren kısımdır. Bu durumun sebebi tiroid bezinin ses sinirlerine ve kalsiyum metabolizmasını düzenleyen, tiroid bezinin arkasında yer alan paratiroid bezlerine çok yakın olmasıdır. Özensiz cerrahi müdahalelerde ses sinirleri zarar görebilir veya geçici ya da kalıcı hipokalsemi (kanda kalsiyum azalması) görülebilir.

Günümüzde birçok merkezde kullanılan, damarları mühürleyerek kesme işlemi yapan ve son derece güvenli olan enerji cihazları ameliyat süresini azaltmakta ve kanamanın minimal olmasını sağlamaktadır. Ayrıca sinir monitorizasyonu uygulamaları ile sinir ameliyat sırasında izole edilmekte ve sinir yaralanmasının önüne geçilebilmektedir.

Siz de tiroid hastalıkları ve tiroid cerrahisi hakkında detaylı bilgi edinmek istiyorsanız aşağıda bulunan soru – cevap bölümümüzü inceleyebilirsiniz.

Tiroid ve Paratiroid Cerrahisi Hakkında Çok Sorulanlar

Tiroid bezi boynumuzun ön tarafında yer alır; şekli itibariyle kelebeğe benzer bir yapıdadır. Tiroid bezi endokrin sistem denen karmaşık bir ağın parçasıdır.

Tiroid ameliyatlarında cerrahlar küçük bir alanda çalışmaktadır. Fakat kullanılan cihazlar ve gözlükler ameliyat sürecinin daha konforlu ve güvenli geçmesine yardımcı olur.  Cerrahın deneyimi ve kullanılan cihazlar ile birlikte (sinir monitörizasyonu ve enerji cihazları gibi)  bu ameliyatların önemli komplikasyonlarından olan sinir yaralanması riski oldukça minimalize edilir.  Tiroid ameliyatlarından sonra ses kısıklığı, kalsiyum düşmesi ve buna bağlı vücutta kasılma, kanama gibi komplikasyonlar belli oranlarda görülebilmektedir. Fakat deneyimli ellerde ses kısıklığı ihtimalinin çok düşük olduğu, olsa bile geçici ve az karşılaşılan bir durum olduğu unutulmamalıdır. Kanda kalsiyum düşüklüğünün görülme sıklığı da azdır ve görülse genellikle geçici olabilmektedir. Ameliyatta kendiliğinden eriyen iplikler veya yapışkan bantlar kullanıldığı için dikiş alımı yoktur. Ameliyattan sonra ikinci gün yara yerine su değdirmeden banyo yapılabilir.

Tiroid hormonunun vücutta az olmasına hipotiroidi denmektedir.

Tiroid hormonunun vücutta fazla olmasına hipertiroidi denmektedir.

Hipertiroidinin başlıca nedenleri arasında; tiroid iltihabı, tiroid nodülleri ve Graves hastalığı bulunmaktadır. Hasta kilo alamamakta, nabız yükselmekte ve metabolizma hızlanmaktadır. Hipertiroidi çok nadir olsa da hipofiz bezinin iyi huylu bir tümöründen de kaynaklanabilir. Bununla birlikte fazla tiroid hormonu ilacı kullanmak ve fazla iyot tüketmek de hipertiroidi tetikleyebilir.

 

Hipotiroidinin ortaya çıkış nedenleri arasında hipofiz bozukluğu ve iyot eksikliği bulunmaktadır. İyi huylu hipofiz bezi tümörü ile çok fazla veya çok az iyot alma neticesinde hipotiroidi görülebilir. Bununla birlikte otoimmün hastalıklar (tiroid bezinin kronik iltihabı, Hashimato hastalığı), radyasyon tedavisi, tiroid cerrahisi, bazı ilaçlar ve hipertiroidizm tedavileri de hipotiroidi nedenleri arasında sayılabilir.

Tiroid kanseri ilk evrelerde belirti vermeyebilir. Tiroid kanserinin olası belirtilerinden birini yaşamanız durumunda acilen doktorunuza gitmeyi unutmayın. Bazı tiroid kanserlerinin olası belirtilerini şu şekilde sıralamamız mümkündür:

 

  • Boyunda şişlik ve yumru
  • Saçlarda zayıflık
  • Cilt kuruluğu
  • Guatr
  • Yutkunma güçlüğü
  • Kaybolmayan ses kısıklığı
  • Soğuk algınlığına bağlı olmayan sürekli öksürük
  • Nefes almada zorluk
  • Kemik erimesi
  • Yorgunluk
  • Kilo artışı
  • Sinirlilik

(Bunlardan bir veya birkaçının olması mutlaka tiroid kanseri olunduğunu göstermez)

Sinir monitörizasyonu uygulamaları ile sinirler, ameliyat sırasında izole edilmekte ve sinir yaralanmalarının önüne geçilebilmektedir. Sinir monitörizasyonu özünde; müdahale edilecek doku bölgesinden geçen sinirlerin gösterilmesine yarayan bir alettir. Cerrah bir bölgede sinir olduğundan şüphelenirse uygulama alanını cihazlarla kontrol etmektedir. Sinirin olması durumunda o bölge korumaya alınmakta, ameliyat sonrasında sinirlerin sağlamlığı kontrol edilmekte, böylece ameliyat başarılı bir şekilde sonuçlandırılmaktadır. Sinir monitörizasyonu;  kulak burun boğaz, ortopedi ve genel cerrahi alanında sıkça kullanılmaktadır. Tiroid cerrahisindeki en büyük risklerden bir tanesi ses tellerine ulaşan sinirlerin yaralanması olduğu için sinir monitörizasyonu sayesinde risk azaltılmaktadır. Bu da daha güvenli bir cerrahi uygulama anlamını taşımaktadır. Yani bu faydaları sıralarsak;

  • Cerrahi süre kısalır.
  • Operasyona bağlı riskleri azaltır.
  • Sinir hasarı riski minimuma indirilir.
  • Güvenli tiroid cerrahisiyle ses kısıklığı riski ö

Tiroid bezi ameliyatı riskli midir sorusu birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Tiroid bezi ameliyatında risk oluşturabilecek en önemli konu; tiroid bezinin ses ile ilgili sinirlere yakın olmasıdır. Bununla birlikte tiroid bezinin arkasında yer alan paratiroid bezleri kalsiyum metabolizmasını düzenlerler.  Bu bezlerin ameliyat esnasında zarar görmesi kanda kalsiyum azalması olarak bilinen geçici ya da kalıcı hipokalsemi’ye neden olabilir. Bu yüzden de cerrahın teşhisi, uzman ve deneyimli olması büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda sinir monitörizasyonu uygulaması da bu risklerin azalmasını sağlamaktadır.

Günümüzde kullanılan damarları ve dokuları mühürleyerek kesen enerji cihazları ile (Ligasure, Harmonic scalpel gibi )  son derece güvenli bir şekilde ameliyatlar yapılabilmekte, bu aletlerin kullanımı ile ameliyat süreleri kısalmakta ve kanamanın minimal veya hiç olmaması sağlanmakta, dikiş olmadan ameliyat yapılabilmektedir.