Göbek Fıtığı (Umblikal Herni) Cerrahisi

Bu sayfa göbek fıtığı yani Umblikal Herni hakkında bir bilgilendirme sayfasıdır. Göbek fıtığı (Umblikal Herni) ile ilgili merak ettiğiniz her türlü sorunun cevabını bu sayfada bulabilirsiniz.

Eğer siz de göbek fıtığı nedir, göbek fıtığı belirtileri, göbek fıtığı neden olur, göbek fıtığı tedavisi, göbek fıtığı cerrahisi, göbek fıtığı doktoru gibi konular hakkında bilgi edinmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

Göbek fıtığı nedir?

Göbek fıtığı, göbek deliği ve çevresinde oluşan fıtıklardır. Göbek deliği ve çevresindeki zayıf kas yapısı nedeniyle gözlenir. Göbek fıtığına bebeklerde oldukça sık rastlanmaktadır ve genellikle 3 yaşından önce ortadan kaybolur. Yetişkinlerde ise; genellikle karın içi basıncın arttığı durumlarda (gebelik, şişmanlık, kronik öksürük, kabızlık vs.) meydana gelir.

Karın destek dokularını zayıflatan faktörler (yaş, geçirilmiş ameliyatlar gibi) de fıtık oluşumuna zemin hazırlar. Fıtık, organ sıkışması tehlikesi sebebiyle tanısı konulduğunda mutlaka ameliyat olunması gereken bir durumdur.

Göbek fıtığı neden olur?

Bebeklerde göbek fıtığı görülme olasılığı arttıran risk faktörleri; prematüre ve düşük ağırlık ile doğum, karın kasları arasında göbek kordonunun geçtiği açıklığın tam olarak kapanmaması gibi durumlar olarak sayılabilir. Yetişkinlerde görülen göbek fıtığının en temel nedeni ise karın kaslarının zayıf olduğu bölgeye çok fazla baskı yapılmasıdır. Bu baskıya neden olabilecek etmenler şu şekilde sıralanabilir:

 

  • Aşırı kilolu olmak,
  • Karın ameliyatı geçirmiş olmak,
  • Karın boşluğunda aşırı sıvı birikimi,
  • Sık doğum yapmak,
  • Çoğul gebelik,
  • Kronik öksürük,
  • Ani eğilip kalmak,
  • Ağır sporlar yapmak,
  • Hızlı kilo alıp vermek,
  • Kronik kabızlık.

 

Kadınlarda gebelik nedeniyle erkeklere kıyasla daha sık bir şekilde göbek fıtığı görülmektedir.

Göbek fıtığı belirtileri nelerdir?

Bebeklerde göbek fıtığının en yaygın belirtisi, bebek ağladığında göbek deliğinin dışa doğru çıkmasıdır. Yetişkinlerde göbek fıtığının ise farklı belirtileri olabilir. İşte o belirtiler:

 

  • Göbek açıklığından dışarıya itilen fıtık oluşumuna bağlı olarak ağrı,
  • Ağrı sebebiyle yürümekte ve günlük aktiviteleri yapmakta zorluk,
  • Göbek deliğinde dışarıdan bakıldığında rahatlıkla fark edilebilen boyutta ağrılı şişlik,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Tuvalete çıkamama,
  • Boşaltım sırasında ağrı,
  • Göbek deliğinin şekil değiştirmesi,
  • Midede ağrı, yanma,
  • İleri seviyede dışkıda kan,
  • Şişkinliğin olduğu bölgede morarma ve kızarma,
  • Ikınma ve öksürme sırasında ağrı.

 

Bazı durumlarda göbek fıtığı, hiçbir belirtiye neden olmayabilir. Eğer fıtık, göbekteki boşlukta kendisine rahat bir yer bulabilmişse, ağrı olsa bile gözle görünür bir şişlik bulunmayabilir.

Fıtık çok küçükse, bağırsaklarda bu alana girip ciddi ağrılara neden olabilir ve fıtık boğulması denilen, hayati risk taşıyan bir tablonun oluşmasına sebebiyet verebilir. Göbek fıtığı, diğer fıtık türleri ile karşılaştırıldığında boğulma riski daha fazladır. Bu nedenle göbek fıtıkları, küçük dahi olsa zaman kaybetmeden tedavi edilmelidir.

Göbek fıtığı tedavisi nasıl yapılır?

Göbek fıtığının tek tedavisi, ameliyattır. Zamanla büyüyen göbek fıtıkları, ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Erken teşhis edilmesi, ameliyatın başarısını önemli ölçüde arttırmaktadır. Bu nedenle göbek fıtığı belirtileri yaşanıyorsa, zaman kaybetmeden bir genel cerraha muayene olunmalıdır.

Göbek fıtığı cerrahisi

Göbek fıtığında da açık ya da laparoskopik cerrahi tercih edilebilir. Açık ameliyatta eskiden göbek deliği dahi alınarak yapılan ameliyatlar artık terkedilmiştir. Daha çok laparoskopik veya mini kesiden yapılan intraperitoneal uygulamalar (karın içi uygulamalar) gündemdedir. Açık cerrahi uygulandığında; örneğin göbek fıtığında, kesi yeri dışardan bakıldığında benzer olsa da uygulanan teknik farklılık gösterebilir. Göbek fıtığında ve keza kesi yeri fıtığında eğer açık cerrahi uygulanacaksa kullanılacak olan yamanın karın duvarının altından konulması tekrarı önleyen en büyük unsurlardan biridir. Defektin üzerine konulacak olan yamalar yamanın yerinden ayrılması sonucu tekrar ihtimalini arttırmaktadır. Dolayısıyla açık cerrahi uygulanacak olan küçük karın duvarı fıtıklarında karın içine yerleştirilen şemsiye benzeri açılan özel ventralex yamalar mevcuttur. Bunlar da deneyimli ellerde güvenle kullanılabilen ürünlerdir.

Göbek fıtığında laparoskopik onarım sıklıkla tercih edilmektedir. Cerrahi uygulamada genellikle karın duvarının sol tarafından 2 veya 3 adet 5 mm ve 1 cm’lik portlar girilmektedir. Göbekten kesi yapılmamaktadır!

Fıtık kesesi içeriği karın içerisinden çalışılarak boşaltılmakta, burada da enerji cihazları kullanılarak kanama olmadan işlem yapılabilmektedir. Daha sonra özel iki taraflı yamalar kullanılarak fıtık tamiri gerçekleştirilmektedir. Yamanın bir tarafı karın duvarına yapışacak, diğer tarafı teflon kaplı olduğundan barsağa yapışmayacak özel yamalar seçilmelidir. Bunların uzun dönemde eriyebilen (daha önceden hiç erimeyen kullanılıyordu) özel aparatlarla karın duvarına tespiti karın içinden yapılmaktadır. Hasta 1. gün taburcu edilmektedir.       

Laparoskopik göbek fıtığı ameliyatı

Erişkin göbek fıtıkları çocuklardakinin aksine, saptandığında mutlaka ameliyat edilmesi gereken bir durumlardır. Çocuklarda göbek fıtıkları kendiliğinden kapanabileceğinden belli yaşa kadar beklenilir. Erişkin fıtıklarının kendiliğinden kapanma şansı yoktur. Fıtık defektinin içine barsakların girip sıkışma olasılığı mevcuttur. Bu durum acil ameliyatı gerektirir. Saatler içinde ameliyat edilmez ise barsaklarda beslenme bozukluğu, sonrasında nekroz (çürüme) ve barsak delinmesi ile sonuçlanan son derece hayati sorunlar oluşturabilir. Bu nedenle göbek fıtığının ameliyat ile onarılması gerekir.

bek fıtığı ameliyatları açık ya da kapalı (laparoskopik) olarak yapılabilir. Açık yöntemde göbek etrafından kesi yapılarak fıtık kesesi serbestleştirilip içeriği karın içine alınır. Fıtık defekti dikişle kapatılıp karın duvarı üzerine yama konularak ameliyat sonlandırılır. Bu yöntemle fıtık nüksleri daha fazla görülebilmektedir.

Küçük göbek fıtıklarında ventralex denilen özel şemsiye benzeri yamalar mevcuttur. Bu yöntemde yine göbekten kesi yapılır, fıtık içeriği karın içine alınır. Yama karın içinden konulur.

Göbek fıtığıameliyatlarında son yıllarda laparoskopik ameliyatlar daha ön plana çıkmıştır. Burada laparoskopinin getirdiği minimal invaziv cerrahinin avantajlarının yanında daha birçok kazanım söz konusudur.

Laparoskopik göbek fıtığı ameliyatlarında göbekten herhangi bir kesi yapılmaz. Genelde karın sol yan tarafından iki veya üç adet, 5 ve 10 mm’lik delikler açılır ve buradan girilen aletler yardımı ile fıtık kesesinin içeriği karın içinden çalışılarak boşaltılır, fıtık kesesi çıkarılır. Karın içinden fıtığın büyüklüğüne göre değişen boyutlarda özel çift taraflı yamalar konulur. Çift taraflı yamalar bir tarafı karın duvarına arkadan yapışma eğiliminde olurken karın içi organlara bakan diğer yüzü ise barsaklara yapışmaması için özel üretilmiş ürünlerdir. Bu yamalar karın arka duvarına, özel, uzun sürede eriyebilen tespit materyalleri ile sabitlenir. Dren konulmasına ihtiyaç yoktur. Ayrıca fıtık kesesinin içeriği boşaltılırken ligasure veya harmonic skalpel gibi enerji cihazları kullanıldığından ameliyat son derece hızlı, kanamasız ve daha az doku travmatizasyonu ile sonuçlanır. Bunlar da hastanın ameliyat sonrası daha az ağrı duymasını, daha erken mobilizasyonunu ve daha kısa sürede günlük yaşama dönmesini sağlar.

Diğer karın ön duvarı fıtık tipleri olan kasık fıtığı (inguinal herni) ve kesi yeri fıtığı (insizyonel herni) hakkında bilgi almak için tıklayın: Karın Ön Duvarı Fıtıkları