676

Meme kanseri, günümüzde kadınlarda görülen kanser türlerinin başında gelmektedir ve görülme sıklığı önceki yıllara kıyasla çok daha fazladır. Peki meme kanseri nedir? Meme kanseri belirtileri nelerdir? Eğer siz de meme kanseri hakkında detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin!

Meme kanseri belirtileri konusunu açıklamadan önce meme kanseri nedir, bakalım. Vücudumuz hücrelerden oluşur. Hücrelerin aşırı ve kontrolsüz bir şekilde büyüyüp vücudu istila etmesiyle kanserler meydana gelmektedir. Meme kanserinde bu durum, meme dokusunda oluşmaktadır. Daha net bir ifadeyle meme kanseri, meme dokusunu oluşturan bir hücre grubunun değişime uğraması ve kontrolsüz olarak çoğalması nedeniyle gelişen bir hastalıktır. Küresel ölçekteki istatistikler, bugün meme kanserinin her 8- 10 kadından birinde görüldüğünü söylemektedir. Görülme sıklığının yaş ile birlikte arttığı ve 50 yaşın üzerindeki kadınlarda, 50 yaşın altındaki kadınlara göre 4 kat daha fazla görüldüğü bilinmektedir. 

Meme kanseri belirtileri nelerdir?

Meme kanseri nedir, yanıtladık. Peki meme kanseri belirtileri nelerdir? Meme kanseri, günümüzde daha sık görülmesine karşın erken tanı ile tamamen tedavi edilebilmektedir. Ancak zamanında tanı konulup tedavi edilmezse diğer organlara yayılarak tedavisi çok daha zor evreye geçebilir. Bu nedenle meme kanseri belirtilerinin her kadın tarafından bilinmesi, meme kanserinde erken tanı için çok ama çok önemlidir. Uzmanlar 20 yaşını aşmış her kadının her ay düzenli olarak kendi kendine muayene ve iki yılda bir meme cerrahı muayenesine; 40 yaşından sonra ise her ay kendi kendine muayene ile birlikte her yıl meme cerrahı muayenesine başvurması gerektiğini belirtmektedir. Meme kanseri belirtileri, kısaca şu şekilde sıralanabilir:

  • Memenin içinde, kenarında veya koltukaltı bölgesinde şişlik veya artmış yoğunluk,
  • Meme başı hassasiyeti,
  • Meme derisinde değişiklikler,
  • Memede kitle (Her kitle kanser değildir ancak mutlaka uzman hekim tarafından incelenmelidir),
  • Meme büyüklüğünün veya konturunun değişmesi,
  • Memenin bir bölgesinde çukurlaşma, çekilme olması,
  • Meme başının çekilmesi,
  • Meme başı akıntısı.

Bu belirtilerden herhangi biri veya fazlası görüldüğünde, gecikmeden konunun uzmanı bir genel cerrahın muayenesine başvurulmalıdır. Genel cerrah gerekli tetkikleri yaparak tanıya varır ve kişiye özel tedavi planı çizerek  uygulamaya koyar. Meme kanserinde erken tanı, hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle 20 yaşını aşmış her kadın kendi kendine meme muayenesini öğrenmeli ve düzenli olarak uygulamalıdır.

Kendi kendine meme muayenesi nasıl yapılır?

Meme kanseri belirtileri görülmese de kişi düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapmaya devam etmelidir. Bu sayede herhangi bir anormallik tespit ettiğinde genel cerraha başvurabilir. Peki, kendi kendine meme muayenesi nasıl yapılır

Kendi kendine meme muayenesi, ayda bir kez adet döneminin bitiminden 3-5 gün sonra yapılmalıdır. Adet görmeyen kadınlar ise meme muayenelerini her ayın ilk günü veya hatırlanması kolay bir tarihte yapmalıdır. 

  • Muayenenizi, aydınlık bir odada ayna karşısında yapınız. Ellerinizi belinize koyarak memelerin simetrik olup olmadığını, derisinde herhangi bir değişiklik olup olmadığını araştırınız.
  • Ellerinizi yukarıya kaldırarak aynı incelemeleri tekrarlayınız.
  • Daha sonra yatarak sağ memenizi inceleyiniz. Bunun için sağ omuz ve sırt altına küçük bir yastık koyunuz ve sağ elinizi başınızın arkasına yerleştiriniz.
  • Muayene için sol elinizin 2. ve 3. parmak ucunu kullanınız. Meme başı çevresinden başlayarak ve meme dokusuna hafifçe bastırarak saat yönünde halkasal hareketler ile bir duyarlılık veya kitle olup olmadığını kontrol ediniz. 
  • Sonra koltukaltı bölgesini inceleyiniz. Sol meme ve koltukaltı bölgesini de benzer şekilde değerlendiriniz. Aynı muayeneyi bir kez de her iki meme için ayakta iken tekrarlayınız.

Bu yazımızda, meme kanseri ile ilgili meme kanseri nedir, meme kanseri belirtileri, kendi kendine meme muayenesi gibi merak edilen konuları detaylı bir şekilde açıkladık. Eğer siz de meme kanseri ve tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız; iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz: İletişim

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: 

Meme Kanseri Nedir?

Meme Kanseri Nasıl Anlaşılır?

Alınan Memenin Yerine Yenisi Nasıl Yapılır?

Paylaş:
avatar