Bu sayfa perianal fistül yani anal fistül hakkında bir bilgilendirme sayfasıdır. Anal fistül ile ilgi merak ettiğiniz her türlü sorunun cevabını bu sayfada bulabilirsiniz.

Eğer siz de anal fistül nedir, anal fistül belirtileri nelerdir, anal fistül neden olur, anal fistül tipleri, anal fistül ameliyatı, anal fistül tedavi yöntemleri konuları hakkında bilgi edinmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

Anal fistül nedir?

Anal fistül nedir sorusunu şu şekilde cevaplamamız mümkündür; anal fistül, kalınbağırsağın son kısmından (rektum) veya anüs içinden (anal kanal) anüs yakınındaki cilde doğru açılan ince bir kanal oluşmasıdır. Bu ince tüp şeklindeki kanala fistül adı verilmektedir. Fistülün cilde doğru açılan kısmına “dış ağız”, fistülün anal kanal içine açılan kısmına ise “iç ağız” denir.

(İç ağız kalın bağırsaktaki mikroplarla sürekli temas halinde olduğu için iltihap oluşumu gözlenir, bu iltihap fistülün “dış ağız” kısmından dışarıya akar)

Çoğunlukla anal apse ameliyatlarından sonra ya da tekrarlanan anal apse şikayetlerinden sonra gözlenir. Dışkılama sırasında ağrı ve kanama, anüs etrafından akıntı şikayetlerine neden olabilir. Dış delik tıkanırsa apse oluşup şişebilir. Anal fistülün tek tedavi seçeneği cerrahidir.

Anal fistülün belirtileri nelerdir?

Perianal fistül belirtilerini şu şekilde sıralamamız mümkündür;

  • Anüs etrafındaki dış delikten iltihap veya kan gelmesi
  • Dışkılama sırasında acı
  • Fistülün iç veya dış deliği tıkanırsa, apse oluşumuna gidebilir. Bu durumda anüs çevresindeki deride kızarıklık, hassasiyet, ısı artışı oluşabilir.

Perianal fistül tipleri nelerdir?

Perianal fistülde iç ve dış ağzın yerleşim yerleri, oluşan kanalın geçtiği yer ve önemli kaslarla olan ilişkisine göre çeşitli tipleri vardır. Perianal fistül tipleri şu şekildedir:

  • Yüzeysel Fistül
  • İntersfinkterik Fistül
  • Transsfinkterik Fistül
  • Suprasfinkterik Fistül
  • Extrasfinkterik Fistül

Perianal fistül tanısı nasıl konulur?

Genellikle hikaye ve uzman doktor muayenesi ile tanı konabilir. Bazı durumlarda pelvik MRI gerekebilir.

Perianal fistül nasıl tedavi edilir? Perianal fistül tedavi seçenekleri

Perianal fistül ameliyatları nelerdir, perianal fistül nasıl tedavi edilir ve perianal fistül tedavi seçenekleri nelerdir merak ediyorsanız bu bölümü dikkatli bir şekilde okumaya devam edin. Her şeyden önce bilinmesi gereken en önemli bilgi perianal fistülün tek tedavi seçeneğinin cerrahi olduğudur. Perianal fistülün medikal tedavisi yoktur. Anal fistülün bulunduğu yere göre ameliyat tipleri de farklılık gösterir.

Perianal fistüllerde cerrahın deneyimi büyük önem taşır. Özellikle komplike fistül vakalarında bu deneyim hastalığın tekrarını önlemekte etkili olmaktadır. Cerrahın anorektal anatomiye son derece iyi hakim olması, nereye kadar fistül yolunun kesilip neresinin kesilmeyeceğine karar vermesi, kontinansın (dışkı ve gaz tutma) sağlanmasında temeldir. Aksi takdirde önem arz eden kas dokularına harabiyet verilmesi geri dönülmesi son derece zor olan sonuçlar içerir.

Bu nedenle ameliyatı gerçekleştirecek doğru cerrahın seçimi oldukça önemlidir. Dışkı tutamama, gaz kaçırma gibi ciddi yan etkilerin gözlenmemesi için ameliyatı gerçekleştirecek doğru cerrahı seçtiğinizden emin olmalısınız. Anal fistülde ideal cerrahi tedavinin enfeksiyonu ortadan kaldırması, fistül yolundaki yara iyileşmesini uyarması gerekir. Basit fistüller, fistülotomi (fistül yolunun açılması) ile tedavi edilirken, önemli kaslardan geçen fistül yolu varlığında yani komplike fistüllerde durum daha farklıdır. Burada kaslara zarar vermeden tedavi etmek önemlidir. Bu amaçla son yirmi yılda etkinlikleri değişik oranlarda olan birçok yöntem tespit edilmiştir. Perianal fistül tedavi seçenekleri arasında ise şu maddeler yer almaktadır:

Fistülotomi/Fistülektomi Ameliyatı

Fistülotomi nedir ve fistülektomi nedir sorularını şu şekilde cevaplayabiliriz; fistül yolu yüzeysel ise veya fistül yolu önemli kasların içerisinden geçmiyorsa fistül yolu kesilerek açılır ve açık yara iyileşmesi beklenir. Buna fistülotomi denir. Fistül yolu bazı durumlarda çıkarılabilir. Buna da fistülektomi denilir. Önemli kaslardan geçen fistül yolu varlığında yani komplike fistüllerde durum daha farklıdır. Burada kaslara zarar vermeden tedavi etmek önemlidir. Bu amaçla son yirmi yılda etkinlikleri değişik oranlarda olan birçok yöntem tespit edilmiştir.

Seton Ameliyatı

Seton yöntemi nedir sorusunu şu şekilde cevaplayabiliriz; eğer fistül yolu kesildiği takdirde gaz ve dışkı kaçırmaya yol açacak kasları içeriyorsa, yani bu kasların içinden geçiyorsa o zaman bu kaslar kesilmeden ameliyatın yapılması büyük önem kazanır. Önemli kasların zarar görmemesi için seton metodu kullanır. Seton tekniğinde, fistül kanalının içinden yara iyileşmesini uyaracak ve fistül yolunun kapanmasına olanak verecek bir ip geçirilir. Bu ip haftalarca vücutta kalır ve kasları yavaş yavaş keserken aynı zamanda onarır.

Böylece kasların birden kesilmesi sonucu oluşabilecek gaz ve dışkı kaçırma önlenmiş olur. Ameliyat sonrası yara iyileşmesi yakın kontrol edilmelidir. Yara iyileşmesi sırasında, bazı yara iyileşme bozuklukları, apse oluşumları, konulan setonun vücuda gömülmesi vs. gibi durumlar oluşabilir. Bu durumlarda tekrar küçük müdahaleler gerekebilir.

Seton uzun süre vücutta kaldığı için, durduğu müddetçe bu bölgede yabancı cisim reaksiyonu oluşturduğundan akıntı olması normaldir. Bu reaksiyon fistül yolunun iyileşmesini sağlayan ve bizim istediğimiz bir durumdur. Bu yöntem uzun süredir güvenle kullanılmaktadır. Fistül yolunun bir kısmı kesildikten sonra (fistülotomi) önemli kasları içeren kısma seton konularak da kombine şekilde kullanılabilir. Seton yönteminin başarı oranı %90’lara kadar çıkmaktadır.

Lazer Ameliyatı

Perianal fistül lazer tedavisinde yani lazer ile fistül kapama yönteminde önce fistül yolu kürete edilip temizlenir. Daha sonra ucunda lazer ışını olan bir kateter ile fistül yoluna girilir ve fistül yolu lazer ile kapatılır. Bu yöntemde aylarca süren açık yara oluşmaz. Hasta işlem sonrası aynı gün taburcu edilir. Başarı oranları %85 civarındadır. Bu yöntem sfinkterlere zarar vermez, böylece bu tür ameliyatların en korkulan komplikasyonlarından olan gaz ve dışkı tutamama riski ortadan kalkmış olur. Apse varlığında tercih edilmez.

LİFT (İntersfinkterik Fistül Traktı Ligasyonu)

Bu yöntemde fistül yolu kaslar arasından bulunur, her iki tarafı bağlanarak kesilir. Cilde açılan kısmı kürete edilir. Başarı oranları %50-90 arası değişmektedir.

Anal Fistül Plug

Anal fistül plug bir diğer yöntemdir. Domuz ince barsak mukozasından yapılmış bir materyal fistül yolu içine konularak fistül yolu kapatılır. Bu yöntemde de başarı oranları %25-80 arası değişmektedir. Uzun dönem sonuçları yetersizdir.

Fibrin Glue

Fibrin glue yönteminde, bir çeşit doku yapıştırıcı ile fistül yolunun doldurularak kapatılır. Bunda da sonuçlar yüz güldürücü değildir. Başarı oranı %14-74 arası değişmektedir.

 

Diğer anorektal hastalıklar olan hemoroid, pilonidal sinüs (kıl dönmesi), anal apse, anal fissür hakkında bilgi almak için tıklayın: Anorektal Hastalıklar